Halott! – Engedély nélkül készült az 1920-as évek leghírhedtebb felvétele

0
19

Az 1920-as években a technológiai újításoknak köszönhetően egyre többféle felvételt készíthettek a fényképészek. Egyesek továbbra is nagy gépeket használtak, de mivel a nagyközönség rajongott az úgynevezett kandi kameráért, az elsősorban képeket közlő magazinok is egyre merészebb fotókat publikáltak az olvasottságért dúló ádáz harcban.
A Daily News pimasz szellemiségét fémjelezte az az eset is, amikor a magazin szerkesztői arra bíztatták az embereket, hogy szerezzék meg bármi áron a Ruth Snyder kivégzéséről készült képeket. A nőt azért végezték ki, mert új szeretője segítségével megölte férjét. A gyilkosság és az azt követő bírósági eljárás nagy médiafigyelmet kapott, hetekig beszédtéma volt.
Az Amerikai Egyesült Államokban tilos volt fényképet készíteni a kivégzések alkalmával és ez volt az a határozat, amibe nem nyugodott bele a New York Daily News. Mivel tudták, hogy a börtönben ismerik a fotóriportereiket és így be sem engednék őket a kivégzésre, ezért inkább Tom Howardot, a Chicago Tribune ismeretlen fotóriporterét bízták meg azzal, hogy írónak kiadva magát, nézőként vegyen részt a nő 1928. január 12-i kivégzésén. Howard a képért – mely az 1920-as évek leghíresebb bulvárfotójaként került be a fotótörténet nagykönyvébe – komoly összeget, 100 dollár fizetést kapott. A kivégzést egy titkos kamerával örökítette meg, ami a bokájához volt rögzítve. Akkoriban az ilyen tipusú felvételek exponálását többnyire az ing- vagy kabátujjban elrejtett gomb segítségével lehetett megtenni.