8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Akcióban a természet őrzői

Akár természetfotósként, akár túrázóként járjuk erdeinket, látogatjuk természeti értékeinket, talán nem is gondolunk arra mennyi munka megőrizni azokat.

Gondoljunk rá amikor ezeken a védett területen haladunk, igyekezzünk az ott élő állatokat minél kisebb mértékben zavarni, honos növényeinket minél kevésbé károsítani.

A Filmdzsungel Stúdió által készített 8 –egyenként 25 perc hosszúságú– részből álló sorozat átfogóan mutatja be, hogy milyen is a hazai természetvédelmi őrszolgálat munkája.

A természetvédelemmel a Nemzeti Parkok munkatársai foglalkoznak. Róluk készített fimsorozatot ajánlom most mindenki figyelmébe.

 

Világszerte közel 3000 nemzeti park működik, a Ranger Szövetség 300.000 tagot számlál – ezek a számok jól jelzik a munka fontosságát. Vajon a mai természetvédelmi őrök ugyanazon az úton járnak, mint a szakma úttörői? Ha az út nem is, de a rangerek célja biztosan ugyanaz! Ebben az epizódban áttekintjük a nemzetközi és a hazai természetvédelem történetét, belepillantunk a munka legjellegzetesebb és legérdekesebb típusaiba, és azt is megtudjuk, mi motiválhatja a rangereket.

 

***

A hazai természetvédelem címerállata nem véletlenül a nagykócsag: Magyarországon a XIX. század végén a madárvédelemmel kezdődött a természetvédelem. Ma már földön-vízen-levegőben mozogva végzik munkájukat a természetvédelmi őrök. Ebben az epizódban megismerjük a madarak védelmével foglalkozó természetvédelmi őrök feladatait, a madárgyűrűzést, a monitorozást, a fészekkamerák telepítését és a sérült madarak mentését.

***

A ragadozó madarak erős, magabiztos állatok – de az élőhely, a fészkelőhely, és a táplálékállatok jelenléte mind hatással van rájuk, könnyű belátni, hogy nekik is nagy szükségük van a védelemre. Ebben az epizódban kiderül, milyen nehéz urali bagoly fiókákat gyűrűzni, ha a szüleik a közelben vannak, megtudjuk, mitől bagolybarát egy templom, mennyire nehéz megtalálni egy hamvas rétihéja fészkét és mekkora feladat meggyűrűzni egy szirtisas fiókát.

***

Az édesvizek felszíne alatt gazdag és érdekes világ rejtőzik, ez nagyon érzékeny, ezért kiemelten fontos, hogy a vízfelszín alatti életet is megismerjék a természetvédelmi őrök. Ebben az epizódban egy különleges halfaj, a tiszai ingola védelmével ismerkedünk meg, megtudjuk, mit tesznek a természetvédelmi őrök a vizes élőhelyekért, hogyan küzdenek a rapsicok és az invazív halfajok ellen, végül a tiszavirág védelmével kapcsolatos feladatokba is bepillantunk.

***

Az utóbbi években újra megjelent hazánkban több nagyragadozó. Ezek felkutatása és védelme a természetvédelmi őrök legizgalmasabb és legnehezebb feladatai közé tartozik. Ebben az epizódban a rejtőzködő hiúz és a ritkán látható farkasok nyomait követjük az Északi-középhegységben, majd egy hazánkon szinte keresztülvonuló barnamedve izgalmas megtalálásának és befogásának lehetünk tanúi.

***

A hazai tájakhoz épp úgy hozzátartoznak a gyepek, mint az erdők. Nem is gondolnánk, mennyi megóvandó természeti érték rejtőzik a fűszálak tövében – sok feladatot adva a természetvédelmi őröknek. Ebben az epizódban megtaláljuk a rejtőzködő harist és a könnyebben észrevehető túzokot. Mindkét faj védelme érdekében együtt kell működni a mezőgazdasági termelőkkel. Végül a gyepek egy kedves, egyre több területre visszatelepített lakóját, az ürgét, és a vele kapcsolatos természetvédelmi munkát is megismerjük.

***

Az erdők felmérése nehéz feladat. A legpontosabb információt egy erdő állapotáról az ottani életközösség gazdagsága és ökológiai kapcsolatrendszere adja a természetvédelmi őrök számára. Ebben az epizódban megtudjuk, milyen információkat adnak a természetvédelmi őrök számára az erdőben élő lepkék, kiderül, lehet-e madárhálóval denevéreket fogni és milyen csapdák segítségével lehet megismerni az alpesi gőte populációkat. Arra is fény derül, hogyan lehet íjjal természetvédelmi munkát végezni, megtudjuk, miben különbözik a kis légykapó és a fekete gólya gyűrűzésével és monitorozásával kapcsolatos természetvédelmi őri munka.

***

Sokan nem gondolják, hogy egy védett növényre mennyi veszély leselkedhet. Eltűnhet a talaj az élőhelyéről, tönkreteheti a taposás, elpusztíthatják állatok, kiszoríthatják invazív növények… Ezért izgalmas és összetett, legtöbbször az egész élőhelyre kiterjedő feladat ezek védelme a természetvédelmi őrök számára. Ebben az epizódban megtudjuk, miért fontos, hogy ne egykorú fák legyenek az erdőben, megismerjük az erdőben hagyott holtfák jelentőségét, a pilisi len élőhelyének védelmét és az is kiderül, miért számít természetvédelemnek a kaszálás a réteken.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles