Blogajánló: Gyűjtemény 2019 legjobb fotó válogatásaiból

0
230

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai blogokból

Fotó: Bruno Kelly/Reuters

Mint minden új év kezdetekor, most is elkészítettem saját gyűjteményemet az ország és a világ vezető  lapjainak év képei válogatásaiból. Mivel ezúttal évtized váltásra is sor került, a gyűjtésbe bekerült néhány évtizedet átölelő válogatás is. Kellemes böngészést hozzájuk! Már jópár éve rendszeresen a Monroe Gallery hasonló gyűjtését szoktam kiegészíteni, ha már egyszer ők jó ideje olyan alapos gyűjtő munkát végeznek. Sajnos, mint azt egy Facebook bejegyzésben közzé is tették, idén ők nem készítik el saját gyűjtésüket. Én azért nem hagytam hagytam ki idén sem (annak ellenére sem, hogy korábban az ő segítségükkel is igen időigényes volt, most a nulláról elkészíteni még tovább tartott).

2018 legjobb képei gyűjtés Részletekért katt a képre! Fotó. Ostariyanov/Shutterstock/TheAtlantic

A New York Times szerkesztői összefoglaló cikket publikáltak róla, hogyan sikerült mintegy fél millió képből kiválasztaniuk az év képei közé került 116-ot. Azonban a lap részleges fizetős falat alkalmaz, így havonta csak egy pár cikket nézhetünk meg előfizetés nélkül. Sajnos egyre több lap alkalmaz részletes, vagy teljes fizetős falat és egyre többen hagyják el korábban szokásos évi válogatásukat. Magyarországon pedig ugye több lap is megszűnt, vagy átalakult. A blogon is többször emlegetett Boston Globe idén első alkalommal nem tette közzé Big Picture oldalán szokásos év képei válogatását. Bár az év során minden hónapban közöltek válogatást fotósaik legjobb képeiből. Ezeket végiglapozva lényegében összeállhat egy 12 részre bontott év képei válogatás. Év képei válogatásuk és évtized képei válogatásuk viszont csak a normál oldalukon, egy hagyományos cikkbe szerkesztve jeleni meg – ráadásul minden anyaguk fizetős fal mögé került, előfizetés nélkül nem olvashatók már.

Válogatás 2017 legjobb fotóiból Részletekért katt a képre! Fotó: Saumya Khandelwal/Reuters

Ezzel szemben a fő konkurens The Atlantic, akik jópár éve átcsábították a Big Picture ötletgazdáját, Alan Taylort, továbbra is egy rakás év képei válogatást közölt népszerű nagy képes galériájukban – bár ezek szintén részleges fizetős fal mögé kerültek és már náluk is csak néhány cikket van módunk előfizetés nélkül megnézni. A USA Today idén is elkészítette év képei válogatását, ám a GDPR rendelkezéseire adott furcsa reakciójuk miatt az EU-ból csak egy meglehetősen lecsupaszított oldaluk érhető el, a galéria viszont nem. Más amerikai oldalak is akadnak, akik a tartalmaikból szintén csak kevesebbet, vagy egyáltalán semmit sem mutatnak meg az európai látogatóknak.

2016 legjobb képeinek gyűjteménye Részletekért katt a képre!

Magyar lapok év képei válogatásai:

Válogatás 2013 legjobb sajtófotóiból Részletekért katt a képre!

Ügynökségek év képei válogatásai:
Magyar lapok évtized képei válogatásai:
Külföldi lapok évtized képei válogatásai:
Külföldi lapok év képei válogatásai:
Fotóalbumok, kiállítások:
Videók:
Google — Year in Search 2019 YouTube Rewind 2019: For the Record Vox – 2019 in 6 minutes

A cikk további része itt olvasható

via VÖLGYI ATTILA fotóriporter blogja