20 éve jelent meg a XX. század legnagyobb méretű és egyik legdrágább fotóalbuma: Helmut Newton: SUMO

0
40

Húsz évvel ezelőtt, 1999 novemberében jelent meg Helmut Newton SUMO című fotóalbuma a Taschen kiadó gondozásában, mely könyv a 20. század legnagyobb és legdrágább könyvgyártásaként írta be magát a könyvkiadás történetébe. A Taschen képviselői a könyv szokatlan mérete miatt még a Vatikán bibliakötőjének a segítségét is igénybe vették.
A limitált kiadású, sorszámozott fotóalbum világszerte tízezer példányban jelent meg, és az 50×70 cm-es méretű, közel 30 kg-os, 464 oldalas könyv mindegyikét maga a fotográfus, Helmut Newton írta alá. A SUMO valóban egyedi kiadvány, hiszen minden tekintetben óriási alkotás, mely méltó módon tisztelgett a huszadik század egyik legnagyobb hatású, egyben legellentmondásosabb fotóművésze előtt. Hugh M. Hefner, a Playboy magazin kiadója, kitalálója és szerkesztője mondta róla, hogy egyszerre találja érdekesnek és felkavarónak, ahogy Newton a divatfotós látásmóddal az erotikusból csaknem szürreálisat alkotott.

A SUMO, melyet a fotográfus, szintén fotós felesége, June Newton szerkesztett, több mint 400 kép széles választékát kínálja, amelyek nagy részét első alkalommal publikálták, és amelyek teljesen lefedték Newton kiemelkedő fotós karrierjét: a lenyűgöző divatfotóitól kezdve, amelyek generációk számára mutattak utat, az aktképein át egészen a világhírű sztárokról készült ikonikus portrékig. A sokak által ismert japán sportág, a szumó inspirálta ennek a kolosszális kötetnek a címét, de az album büszke tulajdonosainak nem kell a SUMO-val megbirkóznia, hiszen a francia designer, Philippe Starck egy egyedülálló eszközt tervezett a könyv otthoni tárolására, és a könyv lapozgatására.
A SUMO borsos ára ellenére hatalmas világsiker lett, a 10000 sorszámozott, a szerző által dedikált példány gyorsan gazdára talált. Newton, aki 2004-ben 83 éves korában halt meg, a monográfiát “félelmetesnek és felháborítónak” írta le. „Még csak nem is a könyvemként tekintek rá, hanem egy önálló tárgynak látom.”
Az 1-es sorszámot viselő albumért – melyet a könyvben is szereplő nyolcvan híresség is dedikált – 430 000 dollárt adtak egy jótékonysági aukción 2000. április 6-án Berlinben, így ez a kiadvány lett a 20. század legdrágább könyve.