8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Radisics Milán | Sur/Real Lands – kiállításmegnyitó

A kiállítást Winkler Nóra és Zsédenyi Adrienn nyitotta meg.

A kiállítás október 6-ig tekinthető meg.

Nyitvatartás: H-P: 12:00 – 18:00

Egyes képek életre kelnek az Artivive App virtuális valóság app segítségével.

“A SUR/REAL LANDS sorozat 2018 utolsó pár napjában készült Spanyolország legszárazabb részein. A fotós, Radisics Milán olyan dombvidékeket járt be Zaragoza és Toledo környékén, ahol a hegygerincek között és a dombok körül a kiszáradt vízfolyások nyomán mezőgazdasági földek alakultak ki. Ezen területek nemcsak, hogy könnyebben megközelíthetők, de a talaj nedvességtartalma és a horadalékanyagából kialakult termő táptalaj segít átvészelni a száraz nyári időszakot is. Ezért a képeken kizárólag két kultúrával lehet találkozni; oliva-ültetvényekkel, amelyek tűrik a nagy hőséget és búzával, amely nyár elején beérik, mielőtt beköszönt a nagy szárazság.

A helyi farmerek bizonyára nincsenek tudatában annak, hogy munkájukkal milyen absztrakt alkotásokat hoztak létre, amelyek csak a levegőből láthatóak. A fotós hosszú és aprólékos kutatómunka eredményeként a műholdas térképeken kiválaszotta a legérdekesebbeket, majd a helyszínen meg is örökítette őket.

A kész alkotások valójában absztrakt festménynek tűnő egyedi készítésű légifotók. Tájképek, amelyeken nincs horizont. A légi perspektíva síkba tömöríti a topográfiát, és új értelmezést ad a tájnak. A dombokból foltok lesznek, a lankák közötti lépcsők meg kőfallá alakulnak, térképszerű lenyomatot rajzolva a festőinek tűnő vásznon. A tér és az idő eltűnik, a nézőre van bízva, hogy a millió éves geológiát, az évszázad eleji szürrealizmust, a mindennapi küszködést vagy a jövőbe vetített szárazságot látja.”

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles