Eifert János NAGY KÉPEK – az Újpest Galériában

EIFERT JÁNOS ALKOTÁSAIBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS AZ ÚJPEST GALÉRIÁBAN

0
329

Magyar Idők, 2018. október 25.

EIFERT JÁNOS ALKOTÁSAIBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS AZ ÚJPEST GALÉRIÁBAN

MTI

fotóművész válogatott alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a Polgár Centrum – Újpest Galériában Nagy képek címmel, amely az alkotó öt évtizedes munkásságának legjobb képeit mutatja be a közönségnek.

A bemutatón egy sokoldalú művész lencséjén keresztül ismerheti meg a közönség az elmúlt fél évszázad fotóművészetének és mozgáskultúrájának összhangját – hangzott el az M5 csatorna szerdai Kulturális Híradójában.

„Egy olyan fotóművészről beszélünk, aki maga is táncolt fiatal korában, innentől kezdve nagyon ismeri a mozdulatot, belülről ismeri, tudja hogy melyik pillanatban hol és mi várható, mi következhet. Tudja, hol lehet elkapni, ezért nagyon jól fotóz táncot” – fejtette ki Lőrinc Katalin táncművész.

„A fotóművészet is hasonló szabályok szerint működik, mint a tánc. Van egy tartalom és egy forma és ha ez kölcsönösen összhangban van egymással, akkor feltehetően a mondanivaló könnyen átjön” – mondta Eifert János.

A művésznek eddig 231 önálló kiállítása volt és több mint kétezer csoportos tárlaton szerepeltek képei világszerte. Számtalan díjat, nagydíjat, különdíjat, diplomát érdemelt ki képeivel és diaporámáival, többek közt a Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP), a világ legnagyobb fotóművészeti szövetsége Kiváló Művész (EFIAP) és Tiszteletbeli Kiválóság (ESFIAP) kitüntetéssel ismerte el munkásságát.

A világ 40 országában fényképezett, ebből és különböző témáiból páratlan értékű archívumot állított össze. Fényképei, képriportjai, írásai rendszeresen jelentek meg a szaksajtóban, magyar és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban, és az elektronikus sajtóban is, de képeit filmekben, televíziós műsorokban, színpadi látványként, színházi díszletként is gyakran használták fel. A kiállítás november 10-ig tekinthető meg.