hétfő, október 18, 2021
KezdőlaphírCanon új full frame fényképezőgép és objektívek Bemutatkozik a forradalmian új...

Canon új full frame fényképezőgép és objektívek Bemutatkozik a forradalmian új EOS R rendszer

2018. szeptember 5. Budapest – A képalkotás terén vezető Canon kompromisszumoktól mentes és ikonikus sorozatában ma büszkén mutatjuk be az új EOS R rendszert és az új RF foglalattal szerelt első fényképezőgépét. Minden képrögzítésnél profi eredményt várhatunk a jelenleg világelső[1] termékkel, amelynek eddigi leggyorsabb1 az autófókusza és akár -6EV[2] értékű fényviszonyok közepette is éles képet készít. Az vadonatúj RF objektív sorozatot a Canon kiváló optikai öröksége mentén fejlesztettük. A kapcsolódó kiegészítőkkel a fotográfusok és filmkészítők minden eddiginél több kreativitást és változatosabb kezelhetőséget tapasztalhatnak.
EOS R

Alapjaiban újra tervezve, az úttörő EOS R rendszer az innováció teljesen új szintjén sokkal részletgazdagabb eredményt adnak, utánozhatatlan élességgel. Az EOS R az első olyan fényképezőgép, amelynek 12-pines csatlakozója, 20 mm szenzorsíkja és 54 mm átmérője van, ezzel minden eddiginél nagyobb rugalmasságot adva az objektívek fejlesztéséhez. A nagyteljesítményű RF objektívek, a 35 mm full frame CMOS érzékelő megközelítőleg 30,3 millió effektív pixellel[3] és a legfrissebb DIGIC 8 képfeldolgozó processzorral az EOS R rendszer mindig jó minőségű képeket készít. A folyamatos exponálás sebessége[4] miatt felmerülő esetleges torzítást a DLO (digitális objektív optimalizáló) javítja úgy, hogy korrekciós adatokat továbbít az objektívből a vázba.

A világ leggyorsabb1 autófókusza – amely mindössze 0,05 másodperc[5] – és a mozgó témákat pontosan elkapó EOS R magabiztos fényképezést tesz lehetővé: 8 kép/mp folyamatos exponálással (fix AF) és 5 kép/mp AF követéssel. Az EOS R autófókusza az érintőképernyőn könnyedén áthúzható (touch and drag), és ezzel kategóriájában kivételes1, 5,655 választható AF pozíciót[6] képes intuitívan szelektálni. Az EOS R autófókusza kifejezetten jól működik gyenge fényviszonyok esetén is, ebben a továbbfejlesztett EVF (elektronikus kereső) segíti, melynek 3,69 millió pontja 100%-ban visszaadja a képet, így a kép sötét részei is jól kivehetők.

Az EOS R teljesen némán exponál, így a legintimebb körülmények között is diszkréten rögzíthetjük a képeket, ezért kifejezetten ideális sajtófotósok és esküvői fotósok számára.  Az EOS R megkapó 4K felbontású képeket készít, full audio vezérlése, a kihajtható és forgatható érintőképernyője és a manuális fókusz beállítása tökéletes filmkészítő eszközt eredményez. A filmesek számára szintén óriási előny, hogy akár 10-bites, Canon Log-os képeket készíthetnek semleges kontraszttal 12 lépéses dinamikatartományban (ISO 400), úgy, hogy az utómunkánál minden szín apró részletekre bontható, az árnyékos és fényes területeken egyaránt.

A felhasználók könnyen tudnak dolgozni az EOS vázzal, mert szinte minden beállítása személyre szabható. Az ismerős, de továbbfejlesztett ergonómia és a magabiztos kezelhetőség, az időjárásálló robusztus magnézium alloy váz kényelmes markolatával a hosszú időn át tartó munka sem megterhelő.

Ahogy elsőként a Canon EOS sorozatban, az EOS R beállítható multifunkciós skálával rendelkezik. A csúszkát állítva rögzíthetjük kedvelt beállításainkat, pl. az ISO értékét. Akik mozgásban vannak, azok számára az állandó Bluetooth kapcsolat lehetővé teszi, hogy párosított okostelefonnal rögzítsék a GPS adatokat is. A Canon Camera Connect alkalmazással távirányítható, ezzel még nagyobb a képalkotás szabadsága.

Minden új RF objektíven lesz olyan személyre szabható vezérlőgyűrű, amelyen a fotós a rekeszt, a záridőt és az ISO-t állíthatja – így nem kell elnéznie a témáról a beállításokra és még természetesebb képet rögzíthet.

 

Csúcsminőségű optika

Az RF objektív foglalat gyökeresen új optikai designt kapott – a 20 mm fókuszsík és az 54 mm átmérőjű foglalat eddig elképzelhetetlen objektív fejlesztéseket tesznek lehetővé a Canon mérnökei számára. Az EOS rendszer alapjain nyugvó objektívek mellett ma a Canon 4 vadonatúj EOS R objektívet is bemutat, amelyek az optikai lehetőségeket emelik magasabb szintre. Új sztenderdeket nyitnak a minőség és a gyorsaság terén: az RF 50mm f/1.2L USM kategóriájában most a leggyorsabb 50mm f/1.2 L-sorozatú fix gyújtótávolságú objektív. Amit kapunk vele: rendkívüli részletgazdagság, szuperéles, meglepő mélységélesség és gyenge fények mellett is figyelemreméltóan éles képek.

Az RF 24-105mm f/4L IS USM szintén L-sorozatú, ideális a filmesek számára, ha a természetesség visszaadása a fő cél és kiegyensúlyozott fókusz átmenetekkel, a téma finom lekövetése szükséges, ahogy elmozog sztori a kamera előtt. Kompakt méretű, könnyen kezelhető, fix f/4 rekesszel. A gyors, csendes autófókusz és az 5-lépéses képstabilizátor tökéletes mozgóképek rögzítésére.

Az RF 28-70mm f/2L USM standard zoom objektív nagy rekeszértéke és változatos használhatósága új szintre emelheti a fotós kreativitását. Ez a világ első nagy látószögű full frame kompatibilis standard zoomja, amely f/2 fényerőt képes adni a teljes zoom skálán.  Sőt, az objektív háza ellenálló ütődés-elnyelő kialakítása tartóssá is teszi.

Végül, de nem utolsósorban az RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM egy szupergyors makro objektív, nagylátószögű perspektívában, hibrid képstabilizátorral, nevéből adódóan, közeli képek készítéséhez ideális. A fókusz, a rekesz és a képstabilizátor vezérlő mind egy egységet képeznek.

 

Objektívek egy mozdulattal

A három új objektív adapter olyan rugalmasságot tesz lehetővé, hogy több, mint 70 EF és EF-S objektívet[7] csatlakoztathatunk az innovatív EOS R rendszerhez. A meglévő optikák mellett új funkcionalitást kapunk, miközben a korábban megismert EOS DSLR-ek[8] kiváló teljesítményszintjét és funkcionalitását biztosítják. A Canon adapter az RF objektíveken található vezérlőgyűrűvel is rendelkezik, hogy a felhasználók megtarthassák beállításaikat objektív csere esetén is. A drop-in szűrő adapter a drop-in polarizáló szűrő vagy a drop-in változtatható semlegesség-szűrő egyszerű csatlakoztatását segíti. Ideális eszköz filmkészítők számára és olyan objektívek esetén, amelyekre nehéz szűrőket csatlakoztatni. Az ND szűrő javítja a képet, mindemellett a körpolarizációs szűrő csökkenti a becsillanásokat és a színeket élénkíti. A különleges történetek elmesélése különlegesen élénk képekkel – ezt a jogos igényt szolgáljuk.

 

A képalkotás lépései személyre szabhatók

Az EOS R innovatív kiegészítők széles választékát kínálja: erős és változatos markolatot és vakut. A BG-E22 markolat 2 nagy teljesítményű lítium-ion (LP-E6N) akkumulátora USB-n keresztül tölthető, így tovább tud dolgozni a fotós. A BG-E22 PC csatlakozásra is képes, ezzel hagyományos, vezetékes vakut is használhat a fotós a különleges fények érdekében. A Speedlite EL-100 kompakt, könnyű és nagy teljesítményű vaku, amely automatikus beállításban kommunikál a vele kompatibilis fényképezőgépekkel, megkönnyítve az amúgy tapasztalatot igénylő vakus fotózást. Több tárgy egyidejű megvilágítására is elegendő ereje egy sötétebb a zárt térben vagy a szabadban napsütésben ügyesen visszaverődő fényeket produkál, így a képeink csodásan természetesek lesznek.

 

Digital Photo Professional Express (DPP Express)

A képekből a legtöbbet kihozhatjuk a nyersanyag utómunkáival. A Canon ma vezeti be a DPP Express alkalmazást[9], először iPad®-re[10], amely intuitív, könnyen kezelhető szoftver az EOS és EOS R fényképezőgépekkel készített nyers képek ellenőrzésére, szerkesztésére, kiváló végeredményekhez. A képek a Camera Connect alkalmazással importálhatók és közvetlenül az iPad alkalmazással feldolgozhatók, a fehéregyensúly állításoktól a tónus karakterisztikán keresztül a dinamikatartomány finomításáig. A DPP Express nyerskép szoftver az állóképeket PQ (Perceptual Quantization)[11] átviteli funkcióval HDR formátumban jeleníti meg[12], amely a filmiparban ismert és kedvelt nagy dinamikatartományú, magas minőségű képeket.

 

Input – output szolgáltatások

A Canon ma tovább erősíti input-output ajánlatát új nyomtató szoftverrel is. Az új szoftver a Professional Print&Layout[13], melynek használatával a DPP-vel szerkesztett magas minőségű képek nyomtathatók, megőrizve a képek eredeti tónusait, élességét és színazonosságát. A szoftvercsomagban az új DPRAW nyomtatófunkció HD nyomtatást tesz lehetővé. Ez a funkció a DPRAW file-ok mélységét képes úgy feldolgozni, hogy reprodukcióknál a képet készítő fotós szándékai szerinti részletgazdagság és textúrák megmaradjanak. Ez a képek egyfajta háromdimenziós feldolgozása. Az úgynevezett HDR nyomtatás is benne értendő, vagyis a képek erőteljes kontrasztjait is visszaadja nyomtatásban. Tovább is van: az ELO (Exhibition Lighting Optimisation) funkcióval kiterjesztett dinamikatartomány jeleníthető meg, ellenpontozva a kiállítótermek erőteljes fényviszonyait.

 

Az EOS R rendszer köré a Canon megannyi eszközt fejlesztett, amelyek a jövő képalkotóinak munkáját segítik, kiszélesítve a fényképezés eddigi határait. Az EOS R, az új RF objektívek és kiegészítők több kreatív szabadságot és lehetőséget adnak, mint eddig bármikor, új, izgalmas történetmeséléshez. Érkezik az új EF-M 32mm f/1.4 STM egy innovatív 32 mm objektív az EOS M tükörnélküli sorozathoz. Jön még két forradalmi, könnyű súlyú, profi teleobjektív: az EF 400mm f/2.8L IS III USM és az EF 600mm f/4L IS III USM. A fotográfusok és filmesek minden eddiginél jobb megoldásokat kaphatnak vizuális történeteik megörökítéséhez és átadásához.

*************

EOS R RENDSZER – Alapvető jellemzők

 • Nagyobb optikai teljesítmény, objektív fejlesztési lehetőségek és kreatív rugalmasság
 • Jobb kommunikáció és információátvitel az objektív és a váz között
 • Teljesen kompatibilis a meglévő EF és EF-S objektívekkel és kiegészítőkkel
 • Gyenge fényviszonyok kivédése

 

EOS R – Legfőbb jellemzők

 • Nagy teljesítményű RF objektívek, 35 mm full frame CMOS érzékelő 30,3 millió effektív pixellel és a legfrissebb DIGIC 8 képfeldolgozó processzorral
 • -6EV értékű fényviszonyok közepette is részletgazdag képek – eddig egyedülállóan a világon
 • A világ leggyorsabb1 autófókusza – mindössze 0,05 másodperc
 • Digital Lens Optimizer
 • Touch and Drag AF – 5,655 választható AF pozíció
 • Néma exponálás
 • 4K, 10-bit video készítés HDMI-n keresztül

 

RF 50 mm f/1.2L USM – Legfőbb jellemzők

 • Standard objektív szuperéles, magas képminőséggel, az EOS R rendszer előnyeivel
 • Gyors és precíz optika
 • A legendás L-sorozatra emlékeztető minőség és tartósság
 • Mindennapos professzionális használatra készítve

 

RF 24-105mm f/4L IS USM – Legfőbb jellemzők

 • Általános célokra fejlesztett praktikus profi zoom
 • Megbízható profi teljesítmény
 • 5-lépéses képstabilizálás
 • Gyors, könnyű, halk Nano USM fókusz álló- és mozgóképekhez egyaránt ideális
 • A legendás L-sorozat minősége kiváló részletgazdagsággal, mélységekkel és élességgel

 

RF 28-70mm f/2L USM – Legfőbb jellemzők

 • A világ első nagylátószögű full frame kompatibilis standard zoomja, f/2 élességgel a teljes zoom tartományban
 • Újra definiálja, mit várhatunk el egy standard zoom objektívtől
 • Könnyed, szinte néma autófókusz a Canon USM technológiájával
 • Okos vezérlés és intuitív ergonómia a természetes képalkotásért
 • A legendás Canon L-sorozat pedigré magabiztosságot ad

 

RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM – Legfőbb jellemzők

 • Szuper képminőség, természetes nagylátószögű objektív kompakt méretben
 • Sötétben vagy gyenge fénynél is részletgazdagon rögzít képet
 • Finom részletek megörökítése fél-életnagyságú makro nagyításban 5-lépéses képstabilizálással
 • Utazz vele könnyen, fotózz ösztönösen, kreatívabban

 

Canon objektív adapterek (Canon EF-EOS R, Canon vezérlőgyűrűs EF-EOS R és Canon drop-in szűrő adapter EF-EOS R)

 • Használd EOS R fényképeződön a meglévő EF és EF-S objektívfoglalattal
 • Változtass a beállításokon a vezérlőgyűrűvel (csak vezérlőgyűrű foglalat adapter)
 • A drop-in szűrő adapter a drop-in polarizáló szűrő vagy a drop-in változtatható semlegesség-szűrő egyszerű csatlakoztatását segíti
 • Profi felhasználásra fejlesztve

 

BG-E22 markolat – Legfőbb jellemzők

 • Hosszabb ideig tudsz fotózni
 • Vertikális használat
 • Könnyű – 330 gramm
 • PC kapcsolódás a stúdió vakuzáshoz

 

Speedlite EL-100 – Legfőbb jellemzők

 • A vakus fotózás megkönnyítése
 • Természetes fények létrehozása
 • Kreatívabb lehetsz a világításban
 • EOS fényképezőgép és objektív család tagja

 

Digital Photo Professional (EPP) Express

 • Új nyers formátum – CR3 kompatibilis
 • Intuitív és könnyű használat érintőképernyőn
 • Egy képen belül több szerkesztési variáció mentése
 • Állóképek HDR minőségű megjelenítése a filmes területen ismert PQ-val (Perceptual Quantization)
 • iPad®-re
 • Együttműködés a Camera Connect alkalmazással

 

Professional Print & Layout

 • Reprodukáld a világot, ahogy a te szemed látja
 • Színazonos reprodukciók
 • Éles részletes
 • Tiszta tónusok

 

[1] A bevezetés napján 2018. szeptember 5-én elérhető fulframe tükörnélküli fényképezőgépeket vizsgálva.

[2] A 35 mm full frame ekvivalens képérzékelővel és fázis-különbség érzékelővel rendelkező AF, cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek között. 2018. szeptember 4-ig (a Canon felmérése alapján). Canon sztenderdek alapján. (Beállítások: állókép, f/1.2, középső AF pont, One-Shot AF, 23°C/73°F, ISO100).

[3] Valós pixel szám: kb. 31,7 millió pixel

[4] Folyamatos képrögzítési sebesség csökkentése, ha a nagysebességű folyamatos exponálást állítjuk be.

[5] 2018. szeptember 5-ig a CIPA irányelvek mentén mérve; belső mérési módszer az RF 25-105mm f/4L IS USM objektívvel 24 mm és OneShot AF beállítással.

[6] Kis területen, 1pt AF beállítással

[7] Nincs közte az EF-M vagy az EF Cinema objektív. Az EOS R objektívekhez nem szükséges adapter

[8] A fényképezőgép paramétereinek függvénye, bizonyos EF objektív funkciók nem kompatibilisek.

[9] A CR3 nyers formátummal kompatibilis fényképezőkkel működik. 2018 október végétől tölthető le az alkalmazás áruházban.

[10] iPad Pro minden modell/iPad(5. generációs) /mini4/Air2 (iPad minimum 2GB beépített RAM kapacitással). Első generációs iPad mini2/mini3/Air re letölthető, de nem támogatott. Koárbbi verziókkal nem kompatibilis, Androidra nem elérhető.

[11] A Perceptual Quantization egy új gamma görbe, az emberi látás jellemzőin alapszik. Nemzetközi HDR standardok alapján ITU-R BT.2100 and SMPTE ST 2084.

[12] A HDR képek megjelenítéséhez Ultra-HD-bizonyítvánnyal rendelkező monitor szükséges, OS kompatibilis (Windows 10 64bit). A képeket SDR monitoron vagy nem kompatibilis operációs rendszerek esetén SDR konverzión keresztül jeleníti meg.

[13] Letölthető 2018 decemberében.

NoGun
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

További friss hírek