8.1 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

A fényképezés és filmkészítés forradalmi újítása: a Canon vadonatúj EOS R rendszere

2018. szeptember 5. Budapest – A képalkotás terén vezető Canon a fényképezés és filmkészítés eddigi határain túllépve ma bemutatja a vadonatúj fejlesztését, az EOS R rendszert. Harminc évvel az eredeti, akkor korszakalkotó EOS elindítása után ez a merész újítás számtalan módon tágítja a képkészítés lehetőségeit. Az új RF objektívfoglalat optikai, mechanikai és elektronikus összhangja tökéletesmegoldást nyújt azoknak, akik a különleges pillanatokat korábban elképzelhetetlen módon örökítenék meg.

Forradalmi objektívfoglalat a legjobb EOS örökség mentén

1987-es születésétől az EOS rendszer – beleértve a Cinema EOS rendszert is – a legelismertebb képalkotó rendszerré fejlődött. Az EOS platformot új magasságokba emeli a ma bemutatott fejlesztés, az eredeti rendszer legjobb elemeivel, de még nagyobb teljesítménnyel, jobb objektív design lehetőségekkel és a kreatív munkavégzés rugalmasságával.  Az új RF foglalat a korábbi, elismert EF foglalat erősségeire épül. A Canon mérnökei alapos kutatásokat követően fejlesztették ki ezt a különleges optikai rendszert. A szenzorsík20 mm, az objektív foglalat átmérője 54 mm, amely paraméterek minden eddiginél nagyobb rugalmasságot biztosítanak az objektívek fejlesztésekhez.  Az új foglalat 12-pines csatlakozása magasabb szintű kommunikációt és áramátvitelt tesz lehetővé az objektív és a váz között, még jobb képminőséget és változatosabb használhatóságot eredményezve.

Ishizuka Yuichi úr, a Canon EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régió elnök-vezérigazgatója így üdvözölte az új terméket: „30 évvel ezelőtt, amikor bevezettük az EOS rendszert, azt ígértük, hogy a fotográfia jövőjét kínáljuk. A világ egyik ikonikus képalkotó rendszerének gyártójaként elkötelezettségünk nem változott. A Canon folyamatosan beruház olyan fejlesztésekbe, amelyek az EOS világ fényképezőgépeinek, objektívjeinek és kellékeinek teljesítményét magas színvonalon tartja, törekedve a képminőség és az optikai kiválóság tökéletességére, miközben vásárlóink változó igényeit és szükségleteit is szem előtt tartjuk.

Kivételes minőség minden részletben

Az új RF rendszert mérnökeink a profi és lelkes fotósok és filmkészítők felbecsülhetetlen értékű meglátásait figyelembe véve, alapjaitól tervezték újra. Az EOS R rendszer az RF objektívfoglalattal és a Dual Pixel CMOS autófókusszal egyedülállóan tökéletes optikai teljesítményt nyújt: a világ eddigi leggyorsabb autófókuszát[1] és a korábbinál gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé a váz és az objektív között. Az EOS R rendszer szívében tovább viszi a legjobb EOS hagyományokat: gyors teljesítmény, kiváló ergonómia és magas szintű, kompromisszumoktól mentes képminőség. A fényképezéshez és filmkészítéshez egyaránt innovatív technológiát nyújtó EOS R rendszer gyenge megvilágítás esetén is pontosan fókuszál a Dual Pixel CMOS autófókusz segítségével. Az EOS R rendszer kényelmes és diszkrét: kicsi mérete és rendkívüli halksága nagy előnyt jelent. A legmagasabb szintű filmminőséget képes adni bármelyik Canon EOS fényképezővel, amely nem a Cinema EOS sorozat része. A filmkészítők a történeteiket új minőségben rögzíthetik 4K, 10-bit felvételeket, HDMI csatlakozón keresztül. Az egész rendszerre jellemző a finom kezelhetőség és továbbfejlesztett ergonómia. Az elektronikus, változatosan beállítható, személyre szabható keresővel a felhasználó még inkább a tárgyra összpontosíthat és nem a gép beállítására.

A rendszer, amelyet az objektívekre hangolva terveztek

Az EOS R rendszer megörökölte a korábbi rendszer előnyeit, és természetesen kompatibilis az EF és EF-S objektívekkel és kiegészítőkkel[2] a három újonnan fejlesztett objektív adapterek használatával, kiszélesítve ezzel az képrögzítés eddigi határait.  A Canon ma még négy új objektívet is bemutat, amelyek kompatibilisek az új EOS R rendszerrel: RF 28-70mm f/2L USM, RF 50mm f/1.2L USM, RF 24-105mm f/4L IS USM és a RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM.

A vadonatúj, csúcsminőségű optikai elemekkel és a továbbfejlesztett képfeldolgozással a Canon objektívek eddigi előnyeit magukban hordozva, az új nagy teljesítményű objektívek az álló és mozgóképek rögzítése terén egyaránt áttörik a kreativitás eddigi korlátait. A meglévő Canon EOS fullframe vagy APS-C DSLR fényképezőkkel dolgozó felhasználók is kihasználhatják az EOS R rendszer előnyeit meglévő EF és EF-S objektívjeikkel, hiszen az új adapterekkel ugyanazt a teljesítményt elérhetik, mint DSLR-el használva, és kompatibilis más EOS kiegészítőkkel és a Speedlite vakukkal.

Gyarapodik a fullframe család

Az EOS fullframe választékot mától kiegészíti az első EOS R nevet viselő Canon fényképezőgép váz, az RF objektív foglalattal – magasabb színvonalat teremtve a holnap fényképezéséhez. A világ eddigi leggyorsabb autófókuszával[3] ez a fényképezőgép szintén világelső abban, hogy -6EV[4]értékű alacsony fényviszony mellett is képes pontosan fókuszálni, miközben némán exponál, minden alkalommal megkapó képeket megörökítve. Az EOS R újradefiniálja a fotó és video teljesítményt, csúcsminőségű képminőséggel, példaértékű kapcsolódási lehetőségekkel, továbbfejlesztett ergonómiával és kényelmes kezelhetőséggel.

A meglévő EOS rendszer további fejlesztései nyomán a Canon ma bevezeti új 32 mm objektívjét az EOS M tükörnélküli sorozathoz, az EF-M 32mm f/1.4 STMúj objektívet, valamint két forradalmi, könnyű súlyú, profi teleobjektívet: az EF 400mm f/2.8L IS III USM és az EF 600mm f/4L IS III USM objektíveket.

[1]A bevezetésnapján 2018. szeptember 5-énelérhető full frame tükörnélkülifényképezőgépeketvizsgálva.

[2]EgyetlenkivételCanon EF 35-80mm Power Zoom objektív

[3]A bevezetésnapján 2018. szeptember 5-én elérhető fullframe tükörnélküli fényképezőgépeket vizsgálva.

[4]A 35 mm full frame ekvivalens képérzékelővel és fázis-különbség érzékelővel rendelkező AF, cserélhető objektíves digitálisfényképező gépek között. 2018. szeptember 4-ig (a Canon felmérése alapján). Canon sztenderdek alapján. (Beállítások: állókép, f/1.2, középső AF pont, One-Shot AF, 23°C/73°F, ISO100).

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles