18.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

A Canon bemutatja a világ legkönnyebb 400 mm f/2.8 és 600mm f/4 objektívjeit és az úttörő 32 mm objektívet tükörnélküli gépekhez

2018. szeptember 5. Budapest – Ismét történelmet ír a Canon az objektívek fejlesztése terén és nagyot lépett előre az optikai minőség további javításában is. A Canon Europe ma bemutatja a kifejezetten az EOS M rendszerhez fejlesztett EF-M 32 mm f/1.4 STM objektívjét, és kategóriájában a világon legkönnyebb[1] két profi teleobjektívjét, melyek az EF 400mm f/2.8L IS III USM és EF 600mm f/4L IS III USM. Az elismert EOS rendszer örökségén alapuló, adapterekkel a legújabb EOS R rendszerrel is kompatibilissé tehető EF 400mm f/2.8L IS III USM és EF 600mm f/4L IS III USM a fotósok munkáját ténylegesen megkönnyítik, akik magabiztosabban készíthetnek különlegesebb képeket.
EF 400mm f/2.8L IS III USM és EF 600mm f/4L IS III USM

A két új teleobjektív a csúcsteljesítmény és a könnyű design forradalmi ötvözete. Az EF 400mm f/2.8L IS III USM és EF 600mm f/4L IS III USM a világ lekönnyebb 400mm f/2.8 és 600mm f/4 objektívjei jelenleg. Az 5-lépéses képstabilizáló (IS) technológiának, rendkívüli könnyű súlyának és a új designjának köszönhetően a fotográfus a gépet kézben tartva is minden eddiginél szebb képet készíthet, hiszen így a bemozdulás okozta életlenségek jelentősen csökkenthetők. Ideálisak akció és természetfotózásra.

A páratlan optikai fejlesztés jelentősen csökkentette az objektívek súlyát. Az EF 400mm f/2.8L IS III USM a korábbi 3850 gramm helyett 2840 gramm és az EF 600mm f/4L IS III USM a korábbi 3920 gramm helyett 3050 gramm.

A Canon L-sorozatában jellemző fehér színezés most hőszigetelő bevonat, amely lehetővé teszi a különböző hőmérsékleti viszonyok közötti használatot. Időjárásálló tömítései a por és nedvesség ellen védik, fluor bevonata által könnyen tisztítható. A fluorit csökkenti a kromatikus aberrációt, javítja a felbontást és a kontrasztokat. Az SWC (Subwavelength Structure Coating) olyan bevonat, amely jelentősen csökkenti a peremsötétedéseket. A 9 lamellás blendekialakítással szemet gyönyörködtetően moshatjuk el a kép hátterét. A természeti és akciódús jelenetek megörökítéséhez a gyűrűs USM autófókusz motor és a nagysebességű CPU rendkívül gyors és halk exponálást tesz lehetővé. Video rögzítésénél is kreatívabbak lehetünk, mert mindkét objektív támogatja a pull-focust a power zoom funkció segítségével és a gyorsabb munkavégzéshez elérhető a fókusz rögzítés is. Könnyedén előre beállítható a motoros fókusz. Bármikor kézzel utána lehet húzni az élessége, amit a full-time manuális focus-control tesz lehetővé. Az elektronikus szabályzóval személyre szabhatjuk a fókusz sebességét így manuálisan is hihetetlen pontos lesz az élesség állítás.

Egyéni stílusos képeket könnyedén készíthetünk ezekkel az objektívekkel. A hengeren az ujjbegyekkel vezérelhetjük a fókuszt, sőt 2 előre beprogramozott beállítást egy pillanat alatt indíthatjuk a pre-set gyűrűvel. A fókuszállítások és az IS egyaránt kényelmesen vezérelhető. Figyelembe véve azt, hogyan dolgoznak és utaznak a fotósok, egy új könnyű hordtáska is készült az EF 400mm f/2.8L IS III USM és EF 600mm f/4L IS III USM objektívek egyszerű szállításához. A hagyományoknak megfelelően kemény tok is kapható hozzájuk, és egy új rövid csuklya is választható kiegészítő.

 

EF-M 32 mm f/1.4 STM

Az EF-M 32 mm f/1.4 STM egy új, prémium EF-M objektív, amely gyors és diszkrét. Kivételes minőségű és részletességű képeket készíthetünk vele. Ideális elegáns portréhoz vagy éppen rejtekből egy természetes kompozíció megörökítéséhez. 51 mm ekvivalens fókusztávolsággal az EF-M 32 mm f/1.4 STM természetes perspektívát, vagyis a látásunkhoz legjobban hasonlító „normál” látómező segítségével igazán élethű, realista, részletgazdag képeket rögzíthetünk. A spontán elkapott pillanatok ragyogóan természetes képeket eredményeznek.  A nagy, f/1.4 rekesszel kitűnő mélységélesség beállításokkal vagy a gyenge fények ellensúlyozásával készíthetünk csúcsminőségű képeket. Kreatív portré fotózáshoz is kiváló, mert az EF-M 32 mm f/1.4 STM 7 lamellás blendekialakítása kivételes bokeh hatást képes megörökíteni, a háttér elmosása mellett a téma kiemelésével.

Az EF-M 32 mm f/1.4 STM csúcsminőségű, aszférikus üveglencséje az eddigieknél élesebben rögzíti a kép részleteit. Az objektívben 8 csoportban 14 elem teszi lehetővé a kivételes minőségű végeredményt. A felhasználóbarát fókuszgyűrű precízen állítható, így minden fotórajongó csúcsminőségű képeket készíthet. A Super Spectra bevonat megelőzi a fotósok egyik félelmét, a peremsötétedést. A mesteri szakértelem, az ergonómiai tervezés és a mindössze 235 grammnyi súly tökéletes eredménye a könnyedén hordozható és diszkréten használható új objektívnek. Az EF-M 32 mm f/1.4 STM a megszokott EF-M átmérővel rendelkezik. Karcsú, ezért kényelmes fotózáshoz, miközben a témát jó közel hozza a 0,25X nagyítással és kategória-első, rendkívül sokoldalú 23 cm közeli fókuszával. Az EF-M 32 mm f/1.4 STM autófókusza halkan és egyenletesen működik, bámulatos álló- és mozgóképeket örökíthetünk meg vele.

Ma, a különleges, újonnan fejlesztett EOS R rendszerrel is a Canon lebontotta az objektív fejlesztés eddigi határait, hogy a fotográfusok és filmesek történeteiket minden eddigit felülmúló módon közvetítsék a közönség felé.

*******

 

EF-M 32mm f/1.4 STM – Legfőbb jellemzők

  • Diszrét fix gyújtótávolságú objektív a természetesség visszaadása jegyében
  • Kivételesen magas optikai minőség, gyors és nagy rekesz
  • Könnyű és tartós, minőségi szerkezet
  • Halk autófókusz és kategória-első közeli nagyítás

 

EF 400mm f/2.8L IS III USM – Legfőbb jellemzők

  • Kiváló minőségű fejlett optikai design
  • A világ eddigi legkönnyebb 400mm f/2.8 objektíve (2840 gramm)
  • Éles fókuszban tartja a gyorsan mozgó témát is
  • Kézben tartva vagy gyenge fényeknél is éles kép

 

EF 600mm f/4L IS III USM – Legfőbb jellemzők

  • Kiváló minőségű fejlett optikai design
  • A világ eddigi legkönnyebb 600mm f/4 objektíve (3050 gramm)
  • Mozgó témákra gyorsan és pontosan fókuszál
  • Kézben tartva vagy gyenge fényeknél is magabiztosan használható

[1] A bevezetés napján (2018. szeptember 5.) ismert 400mm f/2.8 és 600 mm f/4 cserélhető objektív SLR és tükörnélküli fényképezőgépekhez.

 

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles