hétfő, november 29, 2021
KezdőlapblogVan Dyke technika....Cianotípia barna változat.

Van Dyke technika….Cianotípia barna változat.

imageIsmertetek pár technikát azoknak akik foglalkoznak cianotípiával és hasonló eljárásokkal….a Van Dyke technika a cianotípia egy változata ám a végeredmény ez esetben egy barna nyomat.
Lényeges dolog amit rengetegen kihagynak az a papír enyvezése. Nyúlenyvvel a papírt lekezeljük majd két napig pihenni hagyjuk.
Az enyv hatására a papíron megjelenő fotó jóval sötétebb tónusú, kontrasztosabb lesz.
a Recept:

ferri-ammónium-citrát : 9gramm, 33cc desztilláltvízben keverve míg áttetsző zöldes nem lesz.
Bórkősav : 1,5gr 33cc desztillált vízben oldva
ezüstnitrát: 3,8gr 33c desztillált vízben oldva

Elsőnek keverjük a ferri amonnium citrátot a borkősavval….öntsük egybe a két folyadékot és lassú határozott ringatással keverjük el….
Az ezüstnitrátot lassan, óvatosan keverjük hozzá kissebb adagokként, hasonló mód keverve.
A végeredmény egy áttetsző zöldes folyadék….ha nem áttetsző akkor valószínűleg kuka…..

Fontos! a folyadék nem fényérzékeny amíg meg nem szárad! Ettől fügetlenül nem árt sötét helyen tartani….
ecsettel hordjuk fel  lehető legegyenletesebben a papírra (vagy vászonra, bőrre, stb) az emulziót majd hajszárítóval kezdjük megszárítani (immár sötétben,félhomályban mert ugye a végére érzékeny lesz….)
Két zsírtalanított üveglap közé helyezzük a papírunkat és ráhelyezzük a negatívot amit hívni szeretnénk…jómagam fóliára nyomtattam egy digitális fotó negatív változatát így bármilyen méret szóba jöhet….
Nem direkt napon hívjuk hanem félárnyékban szórt fénnyel….hívási idő változó….mikor a papír szürkés lesz akkor jó…ha sötétebb tónusú akkor túlhívtuk.
3-5-30 ez a varázsszám…..3 perc áztatás vízben, 5perc fixálás, 30 perc áztatás vízben…..
végül szárítás nedvesen nagyon sérülékeny így ne piszkáljuk ha egy mód va rá!

Szemfülesek most izgulnak mert nincs leírva a fixáló recept….aki nem is vette észre szégyenlje magát!

Fixáló:
Fél liter desztillált vizet melegítsünk 40 fokosra és keverjünk el bene 25gramm Tioszulfátot….várjuk meg míg 20 fokra hül és használható is….5 perc fixálás nem kevesebb!
Jó kisérletezést mindenkinek ha kérdés felmerül csak bátran!

Címkék

van dyke cianotípia talbot cianotypeSokszor kérdeznek az emberek fiatal koromról, vagy csak arról, hogy honnan jöttem…legyen nektek egy rövidített verzió itt, bár úgy hiszem részleteiben már megírtam.
1977 ben születtem. Szüleim nem tartottak rám igényt. Anyám kint hagyott a kocsma előtt három hetes koromban a napon, ahonnan a szomszéd vitt haza. Ekkor kerültem nagyanyámékhoz. Anyámmal a kapcsolatom egy katasztrófa volt. Valójában nem szerettem. Dagadt kis buzinak hívott rendszeresen, így nem is adott rá túl sok okot. Alkoholista volt, könnyű drogokkal is élt, és ezek megszerzése érdekében megfordult az utcán is. Gyerekkoromban rengetegszer feltettem a kérdést hogy miért nem kellek sehova…nekem miért nincs helyem? Végül arra jutottam, hogy engem nem lehet szeretni, így ez lett az alapállapot. Rohadt rossz gyerek voltam. Felgyújtottam a garázst, robbangattam, macskákat lövöldöztem csúzlival, rendszeresen belőttem a lakók ablakait, kiszúrtam nagyapám kocsijának a kerekeit, sorolhatnám.
Apám sosem élt a jogával hogy m…Szólok, elpattant a cérna káromkodni fogok…
Egyszerűen tele lett a tököm a kikent kifent konzumkurvákból, a hajléktalanból gazdaggá vált bölcsekből meg ebből az egészt kibaszott hóbeleblancból…szajkózzák megállás nélkül ugyanazt a bullshit szemetet, amit max egy fogyatékos imádkozó sáska szintjén lévő valaki tud komolyan venni.
Ettől a sok pozitív álszent szarságtól a belem fordul már ki!
Legyél mindig vidám, szépen festett, mosolyogj a lányod sírja felett és mesélj róla hogy kell pozitívnak lenni… Meséld el hogy hogy voltál képzelt hajléktalan és hogyan lettél gazdag és ha nincs semmi valós mondandód csak az hogy tizenötezeréé lehet fotózkodni veled akkor pózolj bérelt musztángban, és hitesd el velük hogy ez jár nekik mert neked is jár…a pofád maximum…
Na jó…kikiabáltam magam…kezdjük az elején…
Figyelj…elárulok egy titkot…nem kell mindig boldognak lennek tudod?
Nem kell mindig pozitívnak lenned…összedőlhet a világ és maradhatsz a romok alatt…zokoghatsz, fájha…Mielőtt bárki azt hinné ördöngősség végigfotóztam egy tok készítését….láthatóan nem egy lehetetlen dolog….

További friss hírek