Radírfej, Jákob lajtorjája, BEGOTTEN

0
0

Három film, amit évek választanak el abban a tekintetben, hogy melyiket mikor láttam, mégis erőteljesen öszefűzöm magamban őket…..
Mindhárom mestermű a maga nemében, én most mégis csak a Begottenről ejtek szót, mivel a három közül ez volt az, amelyik a legerősebb nyomot hagyta….
Mivel művészettel foglalkozom, adott volt, hogy meg kell néznem, a kérdés csak az volt mikor?
Majd egy hetet vártam vele míg elővettem egy éjjel, és megnéztem…
A Begotten olyan volt mint a pokol eszenciája, a mennyország kelyhében…..
Maga a hangulat ami végigkíséri a filmet rettenetesen nyomasztó….a folyamatos tücsökciripelés, monoton ismétlődő hangok, a minimális tónusú 35mm-es filmfelvételekkel nagyon erős kombinációt alkot….
Egy barátom azt mondta, hogy számára gyönyörű mert minden emberi esendőség megtalálható a filmben…ezzel egyet kell értenem, mert valamilyen szinten valóban gyönyörű a film….gyönyörű szimbolikával, felvételekkel.
A hatása viszont kalapácsszerű amit a tudatalattira mér…..kicsit az Emak Bakiára asszociálható néhány jelenete, leglábbis számomra, de míg az Emak elgondolkodtat addig a Begotten felráz mint amikor magasfeszültségre pisál az ember…..
Olyan mélyről felbuggyanó elemi félelmeket mozgat meg, amit mindig csak feledni akartunk….amiket kövek alá tettünk, mélyre ástunk…..ezek olyan elemi erővel törnek felszinre, hogy esélytelen bármilyen kontrolálásuk….
Akárhogy is csak erős idegzetüeknek javasolnám, illetve azoknak akik elakarnak mélyedni a szimbolika bugyraiban….
Az alábbi videóban az első pár perc látható amikor legalábbis az én véleményem szerint, isten felkaszabolja magát…..

E. Elias Merhige. Begotten 1991

Címkék

begottengondolatokhalálLeírásMuveszetművészekradírfejvideóyoutubeSokszor kérdeznek az emberek fiatal koromról, vagy csak arról, hogy honnan jöttem…legyen nektek egy rövidített verzió itt, bár úgy hiszem részleteiben már megírtam.
1977 ben születtem. Szüleim nem tartottak rám igényt. Anyám kint hagyott a kocsma előtt három hetes koromban a napon, ahonnan a szomszéd vitt haza. Ekkor kerültem nagyanyámékhoz. Anyámmal a kapcsolatom egy katasztrófa volt. Valójában nem szerettem. Dagadt kis buzinak hívott rendszeresen, így nem is adott rá túl sok okot. Alkoholista volt, könnyű drogokkal is élt, és ezek megszerzése érdekében megfordult az utcán is. Gyerekkoromban rengetegszer feltettem a kérdést hogy miért nem kellek sehova…nekem miért nincs helyem? Végül arra jutottam, hogy engem nem lehet szeretni, így ez lett az alapállapot. Rohadt rossz gyerek voltam. Felgyújtottam a garázst, robbangattam, macskákat lövöldöztem csúzlival, rendszeresen belőttem a lakók ablakait, kiszúrtam nagyapám kocsijának a kerekeit, sorolhatnám.
Apám sosem élt a jogával hogy m…Szólok, elpattant a cérna káromkodni fogok…
Egyszerűen tele lett a tököm a kikent kifent konzumkurvákból, a hajléktalanból gazdaggá vált bölcsekből meg ebből az egészt kibaszott hóbeleblancból…szajkózzák megállás nélkül ugyanazt a bullshit szemetet, amit max egy fogyatékos imádkozó sáska szintjén lévő valaki tud komolyan venni.
Ettől a sok pozitív álszent szarságtól a belem fordul már ki!
Legyél mindig vidám, szépen festett, mosolyogj a lányod sírja felett és mesélj róla hogy kell pozitívnak lenni… Meséld el hogy hogy voltál képzelt hajléktalan és hogyan lettél gazdag és ha nincs semmi valós mondandód csak az hogy tizenötezeréé lehet fotózkodni veled akkor pózolj bérelt musztángban, és hitesd el velük hogy ez jár nekik mert neked is jár…a pofád maximum…
Na jó…kikiabáltam magam…kezdjük az elején…
Figyelj…elárulok egy titkot…nem kell mindig boldognak lennek tudod?
Nem kell mindig pozitívnak lenned…összedőlhet a világ és maradhatsz a romok alatt…zokoghatsz, fájha…Mielőtt bárki azt hinné ördöngősség végigfotóztam egy tok készítését….láthatóan nem egy lehetetlen dolog….