Kiki Smith

0
0


Tegnap jártam miró galériában Bcn-ben es megneztem egy Kiki Smith kiallitast Her Memory cimmel. Mivel nem vagyok mukritikus ezert a leirt dolgok csak sajat elmenyeken benyomasokon alapulnak es nem altalanos ervenyu szabalyok.Engem szepen letaglozott a kiallitas.Hatalmas osszegyurt papirra rajzol rezkarc jellegu rajzok melyek tobbszor szobrok formajaban kilepnek a szorongato 2 dimenziobol. A szinek teljes mellozese, a rajzokban az eros fekete feher kontraszt, a kinos gonddal kidolgozott, megis szurrealis hatast kelto rajzok pillanatok alatt nyugtalansagot keltenek a nezoben.Ahogy setaltam a muvei kozott egyre erosodott bennem az erzes hogy ez az ember fel. Rettenetesen fel, valosaggal retteg. Na nem az a nyuszitos falat kaparo felelem ez…ez egyfajta nyugodt, mar mar melabus felelem, amibe neha belopakodik az ironia, villanasnyi felemelkedest hoz, majd eszement tempoban zuhan vissza minden, hogy neman halvany mosollyal az arcan nezzen szembe az elkerulhetetlennel.
Osszssegeben egy fantasztikus kiallitast lathattunk, erzeseket keltett.a cimre kattintva tekintheto meg Kiki Smith biografiaja angol nyelven.

  • Link lekérése
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • E-mail
  • Más alkalmazások

Címkék

MuveszetSokszor kérdeznek az emberek fiatal koromról, vagy csak arról, hogy honnan jöttem…legyen nektek egy rövidített verzió itt, bár úgy hiszem részleteiben már megírtam.
1977 ben születtem. Szüleim nem tartottak rám igényt. Anyám kint hagyott a kocsma előtt három hetes koromban a napon, ahonnan a szomszéd vitt haza. Ekkor kerültem nagyanyámékhoz. Anyámmal a kapcsolatom egy katasztrófa volt. Valójában nem szerettem. Dagadt kis buzinak hívott rendszeresen, így nem is adott rá túl sok okot. Alkoholista volt, könnyű drogokkal is élt, és ezek megszerzése érdekében megfordult az utcán is. Gyerekkoromban rengetegszer feltettem a kérdést hogy miért nem kellek sehova…nekem miért nincs helyem? Végül arra jutottam, hogy engem nem lehet szeretni, így ez lett az alapállapot. Rohadt rossz gyerek voltam. Felgyújtottam a garázst, robbangattam, macskákat lövöldöztem csúzlival, rendszeresen belőttem a lakók ablakait, kiszúrtam nagyapám kocsijának a kerekeit, sorolhatnám.
Apám sosem élt a jogával hogy m…Szólok, elpattant a cérna káromkodni fogok…
Egyszerűen tele lett a tököm a kikent kifent konzumkurvákból, a hajléktalanból gazdaggá vált bölcsekből meg ebből az egészt kibaszott hóbeleblancból…szajkózzák megállás nélkül ugyanazt a bullshit szemetet, amit max egy fogyatékos imádkozó sáska szintjén lévő valaki tud komolyan venni.
Ettől a sok pozitív álszent szarságtól a belem fordul már ki!
Legyél mindig vidám, szépen festett, mosolyogj a lányod sírja felett és mesélj róla hogy kell pozitívnak lenni… Meséld el hogy hogy voltál képzelt hajléktalan és hogyan lettél gazdag és ha nincs semmi valós mondandód csak az hogy tizenötezeréé lehet fotózkodni veled akkor pózolj bérelt musztángban, és hitesd el velük hogy ez jár nekik mert neked is jár…a pofád maximum…
Na jó…kikiabáltam magam…kezdjük az elején…
Figyelj…elárulok egy titkot…nem kell mindig boldognak lennek tudod?
Nem kell mindig pozitívnak lenned…összedőlhet a világ és maradhatsz a romok alatt…zokoghatsz, fájha…Mielőtt bárki azt hinné ördöngősség végigfotóztam egy tok készítését….láthatóan nem egy lehetetlen dolog….