Iphone Hipstamatic…avagy fotózz vagy se?

0
0

imageSzöget ütött a fejembe egy cikk  HVG-n, miszerint az év fotóriportere Iphone-al fotózta a katonákat Afganisztánban…..
Előre leszögezem. Nem vagyok iphone fan jómagam htc, és android párti vagyok, ám ez az alkalmazás az én telefonomon is megtalálható, és tucatjával tölthető le a netről.
Érdekes jelenséggel állunk szemben.
Talán a Holga, és a Lomográfia reneszánszával kezdődött ez a hullám.
Anno jómagam is vettem Holgát és kattogtattam is vele szorgalmasan. Remek kis masina, igazi retrohatás érhető el vele, akár színes akár fekete fehér filmmel.
Erősen vignettál, és a színek természetesen a létező összes irányba elcsúsznak. Műanyagoptika felbontóképessége teljesen kezdetleges, az egész “gép” műanyag stb…
Mindazonáltal hódítani kezdett, és vették is fiatalok mint a cukrot mert trendi volt stb….
Trendi….egészen addig míg rá nem jöttek hogy filmmel működik….amit elő is kell hívni.
Kétlem, hogy professzionális laborban hívatná bárki is a Holga képeit, más csak az ár miatt is.
Tank, folyadékok, és szépidő….namost én megnézném azt a fiatal Holga tulajdonost, aki elsőre próbálja befűzni a tekercset a spirálba….legyen szerencséje és Patterson cuccal akadjon össze, mert azt a legkönnyebb talán fűzni….
De itt sajnos felmerül, hogy ez egy szakma, és a jó hívás nem csak a technika ismerete hanem a rutin kérdése is…ezt úgy a legkönnyebb tanulni ha csinálja az ember.
Itt azt hiszem nagyon lemorzsolódott a mezőny!
Photoshoppal igen egyszerű a Holga illetve egyéb játékkamerák világát utánozni, rengeteg action született erre is…(jómagam azért szeretem a szememet használni és magam beállítani az értékeket)
Csak idő kérdése volt mikor jön ki telefonra is a toycam effekt.
Lehet e telefonnal világversenyt nyerni? Hát miért ne lehetne! Tipikus amatőr szokás, hogy a technikához társítjuk a jó képeket….ergo minél jobb a kamerád, nagyobb az optikád, annál komolyabb fotós vagy, és annál jobb képeid lesznek….na ez egy hülyeség….
Egy fotós egy csipősdobozzal is fényképez. A jó kép nem kamerafüggő!
Azok akik a technika bűvöletében élnek, vegyenek szemügyre egy pár Capa, Bresson, Kertész fotót…utána fogják kezükbe azokat a gépeket, és tegyék fel a kérdést….tudnék én ezzel fényképezni?
Nem a technika hiányzik hanem a fotós.
Azt a kort éljük mikor mindenki fotós, mert automatizált effektek, beállítások kiszolgálják….akkor miért ne lehetne Iphone-al fotózni?
Talán egy profi digitális kamera nem ugyanazzal a könnyedséggel használható?
Én sem szöszmötölök manuális beállításokkal ha akciófotózás van…rábízom a gépre csak blendét állítok.
Egyszóval semmi kivetnivalót nem látok a telefonhasználatban, sőt…rámutatott egy igen érdekes jelenségre….

Címkék

afganisztánbalassabressoncapaHipstamaticholgahtciphonekertészlomográfiausaworldpressSokszor kérdeznek az emberek fiatal koromról, vagy csak arról, hogy honnan jöttem…legyen nektek egy rövidített verzió itt, bár úgy hiszem részleteiben már megírtam.
1977 ben születtem. Szüleim nem tartottak rám igényt. Anyám kint hagyott a kocsma előtt három hetes koromban a napon, ahonnan a szomszéd vitt haza. Ekkor kerültem nagyanyámékhoz. Anyámmal a kapcsolatom egy katasztrófa volt. Valójában nem szerettem. Dagadt kis buzinak hívott rendszeresen, így nem is adott rá túl sok okot. Alkoholista volt, könnyű drogokkal is élt, és ezek megszerzése érdekében megfordult az utcán is. Gyerekkoromban rengetegszer feltettem a kérdést hogy miért nem kellek sehova…nekem miért nincs helyem? Végül arra jutottam, hogy engem nem lehet szeretni, így ez lett az alapállapot. Rohadt rossz gyerek voltam. Felgyújtottam a garázst, robbangattam, macskákat lövöldöztem csúzlival, rendszeresen belőttem a lakók ablakait, kiszúrtam nagyapám kocsijának a kerekeit, sorolhatnám.
Apám sosem élt a jogával hogy m…Szólok, elpattant a cérna káromkodni fogok…
Egyszerűen tele lett a tököm a kikent kifent konzumkurvákból, a hajléktalanból gazdaggá vált bölcsekből meg ebből az egészt kibaszott hóbeleblancból…szajkózzák megállás nélkül ugyanazt a bullshit szemetet, amit max egy fogyatékos imádkozó sáska szintjén lévő valaki tud komolyan venni.
Ettől a sok pozitív álszent szarságtól a belem fordul már ki!
Legyél mindig vidám, szépen festett, mosolyogj a lányod sírja felett és mesélj róla hogy kell pozitívnak lenni… Meséld el hogy hogy voltál képzelt hajléktalan és hogyan lettél gazdag és ha nincs semmi valós mondandód csak az hogy tizenötezeréé lehet fotózkodni veled akkor pózolj bérelt musztángban, és hitesd el velük hogy ez jár nekik mert neked is jár…a pofád maximum…
Na jó…kikiabáltam magam…kezdjük az elején…
Figyelj…elárulok egy titkot…nem kell mindig boldognak lennek tudod?
Nem kell mindig pozitívnak lenned…összedőlhet a világ és maradhatsz a romok alatt…zokoghatsz, fájha…Mielőtt bárki azt hinné ördöngősség végigfotóztam egy tok készítését….láthatóan nem egy lehetetlen dolog….