Amon Adonai Santos de Araujo Tobin

0
0


Gondolom eredeti neven meg rajongoi kozul is kevesen ismerik az uriembert….Amon Tobin-rol van szo.
Viszonylag kevesen tudjak hogy eredeti szakmamat tekintve zenesz vagyok…zenei tanulmanyaim befejezese utan leginkabb csak magamnak zenelgettem megvedve ezzel az igy is torekeny vilagunkat.
Zenei izlesem eleg kuloncnek nevezheto…komolyzene jazz es ezen kivul olyan zeneket hallgatok ami mindenki masnak az idegeire megy….(Delirium, kitaro, tosca, ) amit rettenetesen ruhellek azok a dj-k! Ket jobb esetben harom szamot osszekutyulni es izompoloban feszengeni egy diszko emelvenyen mikozben ugy csinalsz mintha csinalnal valamit az egyebkent kataton allapot szelent tantorgo javareszt drogos nagyerdemunek….na ez az ami rohadt undorito.
Zenenek a legritkabb esetben sem neveznem azt amit csinalnak….
Amon Tobinnal evekkel ezelott ismerkedtem meg a Bricolage cimu albuma kapcsan…
Olyan zavaros kaotikus szurrealis zenet meg nem hallottam addig….disszonazs hangok negy negyednek semmikepp nem nevezheto ritmikai kepek, es jazzzzzzzzzzz!
Beleszerettem egy pillanat alatt. Keves ember mereszkedik a zenenek ennyire a hatarteruleteire mint o es amit csinal az zsenialisan teszi. ne vegye senki tulzasnak de John Cage 4:33 darabja volt annyira megrazo mint Tobin egyes szamai.
Olyan vilagokat nyit meg amik eddig ismeretlenul terultek el a tudatalatti mezsgyejen….
a magyar Taxidermia cimu filmen o krealta a zenejet eloszerettel hasznal kulonbozo zorejeket pl. hangyak altal keltett kaparo hangot papirlapon. legy szarnyanak “dorgeset” vegyitve harley davidson zummogesevel….
Szamomra mindenkeppen benne van a xx-ik szazad muveszei es zenei uttoroi kozott, de ez csak szuveren velemeny….

Eletrajz:
Amon Adonai Santos de Araujo Tobin Rio de Janeiroban, Brazíliában született. A Tobin nevet az ír mostohaapjától örökölte. Fiatal korában Angliába költözött, ahol a helyi zenei színtéren különösen a hip-hop, a jazz és a blues keltette fel az érdeklődését. Négy EP-t és egy albumot (Adventures In Foam) adott ki Cujo néven, mielőtt a Ninja Tune kiadóhoz szerződött volna, 1996-ban. Azóta öt, mind a kritikusok, mind a rajongók által széles körben elismert albumot adott ki a saját neve alatt. Három éves kihagyás után szerződést írt alá az Ubisoft játék-kiadócéggel a Splinter Cell: Chaos Theory c. játék zenéjének elkészítésére, 2005-ben.
Amon Tobin jól ismert szerző az elektronikus zenei berkekben, különösen a hangeffekt-használata miatt. Gyakran használ akusztikus elemeket, régi motorhangokat, csöpögő csapokat és egyéb jellegzetes hangokat is (erre utal Foley Room c. albuma is, amely az angol nyelvben azt a szobát jelenti, ahol egy film számára veszik fel a hangeffekteket).
Az albumai és egyéb bedolgozásai mellett, Amon Tobin szerezte a Taxidermia c. magyar film zenéjét is.
Amon Tobin zenéjét sokszor használták reklámokban és filmelőzetesekbenWeboldala a cimre kattintva erheto el….

Címkék

MuveszetSokszor kérdeznek az emberek fiatal koromról, vagy csak arról, hogy honnan jöttem…legyen nektek egy rövidített verzió itt, bár úgy hiszem részleteiben már megírtam.
1977 ben születtem. Szüleim nem tartottak rám igényt. Anyám kint hagyott a kocsma előtt három hetes koromban a napon, ahonnan a szomszéd vitt haza. Ekkor kerültem nagyanyámékhoz. Anyámmal a kapcsolatom egy katasztrófa volt. Valójában nem szerettem. Dagadt kis buzinak hívott rendszeresen, így nem is adott rá túl sok okot. Alkoholista volt, könnyű drogokkal is élt, és ezek megszerzése érdekében megfordult az utcán is. Gyerekkoromban rengetegszer feltettem a kérdést hogy miért nem kellek sehova…nekem miért nincs helyem? Végül arra jutottam, hogy engem nem lehet szeretni, így ez lett az alapállapot. Rohadt rossz gyerek voltam. Felgyújtottam a garázst, robbangattam, macskákat lövöldöztem csúzlival, rendszeresen belőttem a lakók ablakait, kiszúrtam nagyapám kocsijának a kerekeit, sorolhatnám.
Apám sosem élt a jogával hogy m…Szólok, elpattant a cérna káromkodni fogok…
Egyszerűen tele lett a tököm a kikent kifent konzumkurvákból, a hajléktalanból gazdaggá vált bölcsekből meg ebből az egészt kibaszott hóbeleblancból…szajkózzák megállás nélkül ugyanazt a bullshit szemetet, amit max egy fogyatékos imádkozó sáska szintjén lévő valaki tud komolyan venni.
Ettől a sok pozitív álszent szarságtól a belem fordul már ki!
Legyél mindig vidám, szépen festett, mosolyogj a lányod sírja felett és mesélj róla hogy kell pozitívnak lenni… Meséld el hogy hogy voltál képzelt hajléktalan és hogyan lettél gazdag és ha nincs semmi valós mondandód csak az hogy tizenötezeréé lehet fotózkodni veled akkor pózolj bérelt musztángban, és hitesd el velük hogy ez jár nekik mert neked is jár…a pofád maximum…
Na jó…kikiabáltam magam…kezdjük az elején…
Figyelj…elárulok egy titkot…nem kell mindig boldognak lennek tudod?
Nem kell mindig pozitívnak lenned…összedőlhet a világ és maradhatsz a romok alatt…zokoghatsz, fájha…Mielőtt bárki azt hinné ördöngősség végigfotóztam egy tok készítését….láthatóan nem egy lehetetlen dolog….