21.8 C
Budapest
szombat, június 25, 2022
KezdőlapblogA téma kiemelése (photoshop tutorial)

A téma kiemelése (photoshop tutorial)

imageMinden fotó esetében fontos hogy a néző szeme is azt tekintse támának amit mi előre elterveztünk.
Nem minden esetre igaz, hogy mindig a fehér rész vonzza az ember tekintetét…helyesebb lenne azt mondani hogy az emberi szem értékelhető kontrasztokat, formákat keres.
Az agy egyik legalapvetőbb funkciója a látás tekintetében, hogy arcot keres.
Folyamatosan és mindenben.
Ezért látunk arcot egy foltban, a kavicsok közt, a tengerparti homokban, sorolhatnám….
A téma leginkább a mélyélesség játékával emelhető ki, avagy a hátteret életlenre állítom és tág rekesszel fotózom a témát….
Igen ám de mi a helyzet ha a háttér túl közel van?
Ilyenkor jól jöhet egy egyszerű photoshop trükk amivel picit becsaphatjuk a nézőt.
Duplázzuk meg a rétegünket, és a felső rétegre alkalmazzunk egy sima életlenítést (gaussian blur).
Az érték változó mivel a fotó méretétől függő….rá fogtok érezni magatoktól ettől nem kell aggódni.
Ha megvan az életlenítés akkor a réteg párbeszéd ablakjában, az (opacity) átláthatóság csúszkát állítsátok 50 %-ra.
Igy kapunk egy lágyított fotót, de a munka még nem ér véget.
A felső rétegre nyissatok egy rétegmaszkot fehér színben, majd kiválasztva a leglágyabb ecsetet, fekete színben kezdjétek el körberajzolni a témát amit kiemelni akartok.
Látható lesz hogy az eredeti azaz nem lágyított réteg bukkan elő.
Az ecseten az opacity csúszkát hagyjátok 100%-on de a flow csúszkát érdemes 20-25%-ra beállítani így észrevehetetlen lesz a trükk.
Utólag a réteg Opacity csúszkájával még javíthattok a lágyítás mértékén majd fűzzétek össze a rétegeket és kész is vagyunk.
Jó kisérletezgetést!

Címkék

balassablurélességphotoshop trükkphotoshop tutorialportrétutorialSokszor kérdeznek az emberek fiatal koromról, vagy csak arról, hogy honnan jöttem…legyen nektek egy rövidített verzió itt, bár úgy hiszem részleteiben már megírtam.
1977 ben születtem. Szüleim nem tartottak rám igényt. Anyám kint hagyott a kocsma előtt három hetes koromban a napon, ahonnan a szomszéd vitt haza. Ekkor kerültem nagyanyámékhoz. Anyámmal a kapcsolatom egy katasztrófa volt. Valójában nem szerettem. Dagadt kis buzinak hívott rendszeresen, így nem is adott rá túl sok okot. Alkoholista volt, könnyű drogokkal is élt, és ezek megszerzése érdekében megfordult az utcán is. Gyerekkoromban rengetegszer feltettem a kérdést hogy miért nem kellek sehova…nekem miért nincs helyem? Végül arra jutottam, hogy engem nem lehet szeretni, így ez lett az alapállapot. Rohadt rossz gyerek voltam. Felgyújtottam a garázst, robbangattam, macskákat lövöldöztem csúzlival, rendszeresen belőttem a lakók ablakait, kiszúrtam nagyapám kocsijának a kerekeit, sorolhatnám.
Apám sosem élt a jogával hogy m…Szólok, elpattant a cérna káromkodni fogok…
Egyszerűen tele lett a tököm a kikent kifent konzumkurvákból, a hajléktalanból gazdaggá vált bölcsekből meg ebből az egészt kibaszott hóbeleblancból…szajkózzák megállás nélkül ugyanazt a bullshit szemetet, amit max egy fogyatékos imádkozó sáska szintjén lévő valaki tud komolyan venni.
Ettől a sok pozitív álszent szarságtól a belem fordul már ki!
Legyél mindig vidám, szépen festett, mosolyogj a lányod sírja felett és mesélj róla hogy kell pozitívnak lenni… Meséld el hogy hogy voltál képzelt hajléktalan és hogyan lettél gazdag és ha nincs semmi valós mondandód csak az hogy tizenötezeréé lehet fotózkodni veled akkor pózolj bérelt musztángban, és hitesd el velük hogy ez jár nekik mert neked is jár…a pofád maximum…
Na jó…kikiabáltam magam…kezdjük az elején…
Figyelj…elárulok egy titkot…nem kell mindig boldognak lennek tudod?
Nem kell mindig pozitívnak lenned…összedőlhet a világ és maradhatsz a romok alatt…zokoghatsz, fájha…Mielőtt bárki azt hinné ördöngősség végigfotóztam egy tok készítését….láthatóan nem egy lehetetlen dolog….

Budapest
kevés felhő
21.8 ° C
24.4 °
21.7 °
58 %
2.1kmh
20 %
szo
25 °
vas
32 °
hét
35 °
ked
34 °
sze
35 °

További friss hírek