A fotózás alapjai.

0
0

imageAz elmúlt héten meglehetősen sok megkeresést kaptam, hogy tanítsak valakit. Én ezt rendre visszautasítom, mert higyjétek el nekem rettenetes tanár vagyok. Nem szoktam semmin szépítgetni, elég nyers vagyok és ez egy kezdőt nagyon gyorsan összetör….
Mindemellett azt gondolom, hogy a tudás önmagában nem birtokolható. A tudást ha megszerezted tovább kell adni, hisz egyszer neked, ez esetben nekem is elmagyarázta valaki.
Szerencsés vagyok, mert tanulhattam olyanoktól mint Alessandro Bavari, vagy Alfonsó De Castro….én valahogy úgy voltam vele, hogy magamnak akartam mestert választani….elég önfejű vagyok.
Pénzt sosem kértek tőlem azért, hogy átadják azt amit tudtak így azt gondolom nekem is hasonképp kell eljárnom…Nem tudlak titeket külön külön tanítani, de szívesen leírom amit tudok, és ha küldtök képet szívesen mondok rá valamit, de tartsátok észben hogy nyers és meglehetősen őszinte vagyok és ezen nemigen fogok változtatni senki kedvéért…

Nézzük elsőnek az általános tévhiteket:

Csak a tükörreflexes fényképezőgép a jó, amin optikát lehet cserélni.

Bődületes baromság.  Halkan jegyzem meg, hogy a tükörreflexes gépek egyáltalán nem a legjobbak több okból kifolyólag is.

1. Hangos tehát felhívja a figyelmét a környezetednek, hogy fotózol. Különösen egy Hassel kattan akkorát, mintha egy csatornafedelet csaptak volna le…ellenben egy rolleiflexnél nincs hang, így ha ügyes vagy senki nem veszi észre mikor fotózol.

2. A tükör felcsapódása által berezonál a gép…tükörrelexes gépnél egy 1/15-ödöt csak rutinos fotós fog kézbe, míg egy leicánál, mivel nem tükrös, vagy egy Rollienél könnyedén megfogod ezt.

3. Az optikacsere kényelmes, de hozzáteszem hogy évek óta két optikát használok és nem volt még téma amire nem lett volna elég.

Csak drága géppel lehet jó képet csinálni.

Baromság. A jó kép az azon múlik, hogy ki fogja a kamerát. Legjobb képeim egy 10 eurós Holgával készültek.

Nem akarok photoshoppot használni!

Csak egy komplett idióta nem használna photoshoppot, ha a lehetőség adott. Ez nem azt jelenti, hogy szét kell ps-ezni egy képet, de ha szép fekete fehér képet akarsz akkor megkerülhetetlen….ne legyenek illúzióitok a filmes fotókat is manipulálták mióta világ a világ, sőt sokkal rugalmasabban manipulálható mint egy digitális fotó! El tudjátok képzelni, hogy egy adott korban élő művész ne a lehetőségeihez képest legjobb eszközöket használja? Ugyan….tessék csak ismerkedni a PS-el mert piszok nagy szükség lesz még rá!

No akkor haladjunk a legalapabb dolgok felé.
A fény és az árnyék játéka ad mélységet minden képnek…ha ez a kettő nincs egyensúlyban akkor a fotó nem lesz igazán jó. Kellenek az árnyékok a képre különben rettentő lapos lesz.
Erre mondjuk hogy lehetőleg surlófényeket keressünk pl tájképekhez….tehát délelőtt vagy délután….délben a nap sugarai olyan meredek szögben érkeznek hogy kiég minden és nincsenek árnyékok sem.
Portrénál ugyanerre kell figyelni…ha valakit pofánvakuzol, akkor minden eltűnik az arcáról amitől ő, önmaga! Kerüljük ezt el, és figyeljünk oda hogy portrénál csak akkor állítsuk a rekeszt 3,2-nél magasabb értékre, ha az indokolt. A rekesz minnél nagyobb (tehát a szám minél kisebb) annál szebben elmosódik a háttér, és annál inkább van kiemelve a téma, tehát az arc belőle…számomra a legszebb portrék azok, ahol az arcon csak az egyik szem tökéletesen éles a másik már nem…ez általában 1.8-2 beállítással elérhető.

Mi is az a rekesz?
Mi az a záridő?
Mi az az iso?

Ha ezek a kérdésekre is választ szeretnétek írjátok meg, és a következő posztban ezzel kezdem.
Jó szórakozást addig is!

Címkék

balassafotózás alapjaiphotoshoptutorialSokszor kérdeznek az emberek fiatal koromról, vagy csak arról, hogy honnan jöttem…legyen nektek egy rövidített verzió itt, bár úgy hiszem részleteiben már megírtam.
1977 ben születtem. Szüleim nem tartottak rám igényt. Anyám kint hagyott a kocsma előtt három hetes koromban a napon, ahonnan a szomszéd vitt haza. Ekkor kerültem nagyanyámékhoz. Anyámmal a kapcsolatom egy katasztrófa volt. Valójában nem szerettem. Dagadt kis buzinak hívott rendszeresen, így nem is adott rá túl sok okot. Alkoholista volt, könnyű drogokkal is élt, és ezek megszerzése érdekében megfordult az utcán is. Gyerekkoromban rengetegszer feltettem a kérdést hogy miért nem kellek sehova…nekem miért nincs helyem? Végül arra jutottam, hogy engem nem lehet szeretni, így ez lett az alapállapot. Rohadt rossz gyerek voltam. Felgyújtottam a garázst, robbangattam, macskákat lövöldöztem csúzlival, rendszeresen belőttem a lakók ablakait, kiszúrtam nagyapám kocsijának a kerekeit, sorolhatnám.
Apám sosem élt a jogával hogy m…Szólok, elpattant a cérna káromkodni fogok…
Egyszerűen tele lett a tököm a kikent kifent konzumkurvákból, a hajléktalanból gazdaggá vált bölcsekből meg ebből az egészt kibaszott hóbeleblancból…szajkózzák megállás nélkül ugyanazt a bullshit szemetet, amit max egy fogyatékos imádkozó sáska szintjén lévő valaki tud komolyan venni.
Ettől a sok pozitív álszent szarságtól a belem fordul már ki!
Legyél mindig vidám, szépen festett, mosolyogj a lányod sírja felett és mesélj róla hogy kell pozitívnak lenni… Meséld el hogy hogy voltál képzelt hajléktalan és hogyan lettél gazdag és ha nincs semmi valós mondandód csak az hogy tizenötezeréé lehet fotózkodni veled akkor pózolj bérelt musztángban, és hitesd el velük hogy ez jár nekik mert neked is jár…a pofád maximum…
Na jó…kikiabáltam magam…kezdjük az elején…
Figyelj…elárulok egy titkot…nem kell mindig boldognak lennek tudod?
Nem kell mindig pozitívnak lenned…összedőlhet a világ és maradhatsz a romok alatt…zokoghatsz, fájha…Mielőtt bárki azt hinné ördöngősség végigfotóztam egy tok készítését….láthatóan nem egy lehetetlen dolog….