A fotózás alapjai 3. Szelidítsük meg a fényt!

0
0

imageA jó fotó alapja minden esetben a fények megfelelő használata…nekünk fotósoknak a fény, ecset vászon, festék, egyben.
A legjobb fény minden esetben a természetes fény. Kivételt képez ez alól a divatfotózás speciálisan megvilágított témái, a fényfalak, speciális spotlámpák, színes bevilágitások, fekete fény használata stb.
Én saját fotóimhoz természetes fényt használok.
Ez nem azt jelenti hogy lutsta, vagy képzetlen vagy beállítani egy világitást, hanem hogy meg tudod szelidíteni a rendelkezésedre álló fényt, legyen szó akár egy gyertya fényéről vagy egy tavaszi délután surlófényeiről-
Ha elég ügyes vagy bármelyik fény a kezed alá dolgozik csak tudni kell kezelni.
Én most leírom az alapokat, a speciális kérdéseket pedig megvárom és később megválaszolom.

Legegyszerűbb a sima napfényt kihasználni, de nem mindegy hogy hogyan….ha a modelledet szembeállítod a nappal, akkor valóban kap fényt az arca (bár elég laposat) de nem fogja tudni kinyitni a szemét rendesen. Ha mögé állítod a napot akkor meg alig látszik valami az arcából?
Nem ördöngösség. Erre való a spotmérés ami ha szerencsés vagy, van a kamerádon…ezzel a mérési móddal mérj fényt az arcára, és máris az alapján kalkulál a gép…természetesen a háttér teljesen ki fog égni.
Gondolom ez sem tetszik igazán 🙂
Hát akkor csak derítsük az arcát, és mérjünk mátrixot.
Az arc derítése többféleképp megoldható. A legegyszerűbb ha vakuzunk…de nem direkt módon mert attól becsillan az arca, és meglehtősen csúnya lesz a kép.
Naszóval van egy egyszerű kamerád, egy beépített vakuval amin lágyítani kellene de nincs deritőlapod….van egy nagyon egyszerű trükk.
Fogj egy papír zsebkendőt rétegeire bontod, és a vaku elé simítasz egy réteget…hogy mi lesz az eredmény? Próbáld ki de azt elárulom, hogy sokkal természetesebb és szebb lesz a fotó.
A másik megoldás hogy derítőlaőpot használsz.
Persze melyik amatőr fog magának egy méregdrága többszinű derítőlapot venni?
Gondolkodj egyszerűbben! Nagy darab fehér hungarocel sem rossz ám! Lepedő kifeszítve? Nagyméretű papírlap? Ez mind működik!!!
Ha DSLR géped van, akkor meglehet hogy van egy rendszervakud is. Ugyebár említettem, hogy nem használjuk a gépen, hanem elhelyezzük valahol, és  commander módban gépről vezérelve sütjük el.
Oldalról bevilágított modell nagyon szépen tud festeni, csak arra figyelj oda hogy mind a két szeme kapjon fényt!
Amennyiben azt szeretnéd hogy az arcának a nem megvilágított fele teljesen sötétségbe boruljon, akkor arra az oldalra az arca mellé tegyél egy fekete lapot, anyagot, bármit ami elnyeli a visszaverődéseket! Így az arcának az az oldala be fog égni. Ha szeretnél oda is egy kis fényt akkor fehér lapot tegyél oda derítés gyanánt.
Figyelj a kiégésekre mert az nem hozható vissza semmilyen eszközzel, mivel ott gyakorlatilag nincs adat! A beégés könnyebben kezelhető, legtöbb esetben visszahozható gond nélkül, csak egy kis ügyesség kell hozzá.
Portréfotózáshoz általában 50-120 közötti optikát használunk. A nagylátószög torzítja az arcot, bár az is lehet, hogy ez a cél.
Ha lehet használjatok fix optikát nagyon más lesz a végeredmény vele.
A rekeszt 3,5 fölé csak indokolt esetben tegyétek, és a közelebbi szemre mérjetek.
Az élesség beállításánál mindig jusson eszetekbe hogy az élesség pontjától távolodva két harmad, közeledve egy harmad az élesség! Ezért érdemes a közelebbi pontot beállítani.
Ha kérdés van ne kíméljetek 🙂
Szívesen megnéznék próbákat, és ha valahol akadályba ütköztök írjátok meg megpróbálom orvosolni. Jó szórakozást mindenkinek!

Címkék

balassaderítőlapfények használatafénymérésfotóoktatásfotósulimátrixmérésspotmérésSokszor kérdeznek az emberek fiatal koromról, vagy csak arról, hogy honnan jöttem…legyen nektek egy rövidített verzió itt, bár úgy hiszem részleteiben már megírtam.
1977 ben születtem. Szüleim nem tartottak rám igényt. Anyám kint hagyott a kocsma előtt három hetes koromban a napon, ahonnan a szomszéd vitt haza. Ekkor kerültem nagyanyámékhoz. Anyámmal a kapcsolatom egy katasztrófa volt. Valójában nem szerettem. Dagadt kis buzinak hívott rendszeresen, így nem is adott rá túl sok okot. Alkoholista volt, könnyű drogokkal is élt, és ezek megszerzése érdekében megfordult az utcán is. Gyerekkoromban rengetegszer feltettem a kérdést hogy miért nem kellek sehova…nekem miért nincs helyem? Végül arra jutottam, hogy engem nem lehet szeretni, így ez lett az alapállapot. Rohadt rossz gyerek voltam. Felgyújtottam a garázst, robbangattam, macskákat lövöldöztem csúzlival, rendszeresen belőttem a lakók ablakait, kiszúrtam nagyapám kocsijának a kerekeit, sorolhatnám.
Apám sosem élt a jogával hogy m…Szólok, elpattant a cérna káromkodni fogok…
Egyszerűen tele lett a tököm a kikent kifent konzumkurvákból, a hajléktalanból gazdaggá vált bölcsekből meg ebből az egészt kibaszott hóbeleblancból…szajkózzák megállás nélkül ugyanazt a bullshit szemetet, amit max egy fogyatékos imádkozó sáska szintjén lévő valaki tud komolyan venni.
Ettől a sok pozitív álszent szarságtól a belem fordul már ki!
Legyél mindig vidám, szépen festett, mosolyogj a lányod sírja felett és mesélj róla hogy kell pozitívnak lenni… Meséld el hogy hogy voltál képzelt hajléktalan és hogyan lettél gazdag és ha nincs semmi valós mondandód csak az hogy tizenötezeréé lehet fotózkodni veled akkor pózolj bérelt musztángban, és hitesd el velük hogy ez jár nekik mert neked is jár…a pofád maximum…
Na jó…kikiabáltam magam…kezdjük az elején…
Figyelj…elárulok egy titkot…nem kell mindig boldognak lennek tudod?
Nem kell mindig pozitívnak lenned…összedőlhet a világ és maradhatsz a romok alatt…zokoghatsz, fájha…Mielőtt bárki azt hinné ördöngősség végigfotóztam egy tok készítését….láthatóan nem egy lehetetlen dolog….