-1.1 C
Budapest
Thursday, November 30, 2023

XXI. Szellemkép Fotográfus és Filmes Alkotótábor | fototv.hu

A Szellemkép Szabadiskola idén új helyszínen, Murakeresztúron várja a fotózás és videózás szerelmeseit. A XXI. Fotográfus és Filmes Alkotótábor időpontja: 2015. július 26- augusztus 2. 5 fotós szekcióval és 2 videós szekcióval várják a résztvevőket. A nyári tábor lakóinak zöme huszonéves, az alsó korhatár 17 év.

SZELLEMKÉP XXI. FOTOGRÁFUS ÉS FILMES ALKOTÓTÁBOR

MURAKERESZTÚR, 2015. július 26. – augusztus 2.

Azoknak, akiket érdekel a kép, az ezzel való foglalkozást hivatásul választják, és önkifejezési lehetőséget látnak benne, és azoknak, akik egyszerűen csak szeretnének eligazodni és megbízható támpontokat kapni ebben a válogatás nélkül, kíméletlenül ránk zúduló képözönben, vagy azoknak, akik egyszerűen csak készíteni akarnak egy-két jó képet, miközben olyanok között vannak, akik szintén ezt akarják.

Fotós szekciók:

Street fotó, Autonóm riport – Molnár Zoltán, Pályi Zsófi fotográfusok

Kreatív akció fotó, portré – Fejér János fotográfus

Archaikus technikák, camera obscura ? Zalka Imre vándorfényképész

Digitális kezdő – Fuchs Lehel fotográfus, rendező-operatőr

Kreatív fotográfiai gyakorlatok Fuchs Lehel fotográfus, rendező-operatőr

Filmes szekciók:

DSLR HD kezdő clip-rövidfilm

Haladó videó, super 8mm film  Medgyesi Gabriella szerkesztő, rendező

A nyári táborról

Idén új helyszínen, Murakeresztúron lesz a tábor. 20 év óta először megváltozott helyszínen.

Ezt a fotós tábort azért hívtuk létre, hogy mindazoknak, akik a távolság miatt az iskola évközi munkájában nem tudnak részt venni, lehetőségük legyen megismerni és megszeretni a filmezést és fotózást. 8 napig folyamatosan tudunk arra koncentrálni, amit szeretünk, nem zavar senki és semmi, nincs főnök és nincs család és nincsenek vizsgák. Év közben ezt nem tudjuk megtenni. Ennek köszönhetően, aki komolyan veszi, igazán intenzíven fejlődik. A nyári tábor lakóinak zöme huszonéves, az alsó korhatár 17 év.

Kiknek javasolható ez a fotós tábor?

Azoknak, akiket érdekel a kép, az ezzel való foglalkozást hivatásul választják, és önkifejezési lehetőséget látnak benne, és azoknak, akik egyszerűen csak szeretnének eligazodni és megbízható támpontokat kapni ebben a válogatás nélkül, kíméletlenül ránk zúduló képözönben, vagy azoknak, akik egyszerűen csak készíteni akarnak egy-két jó képet, miközben olyanok között vannak, akik szintén ezt akarják.

A lehetőségek:

Teljesen kezdőktől a gyakorló fotósokig terjed a résztvevők skálája, így egymástól is mindig lehet tanulni valamit. Akik kedvet kapnak és tehetségesek, októbertől felvételi nélkül folytathatják tanulmányaikat 3 évfolyamos, délutáni órarendű iskolánkban. Egyúttal alkalmuk nyílik az iskola tanárait, munkamódszereit és a leendő másod-harmadévesek nagy részét is megismerni.

Aki bizonytalan a szakot illetően, ráér a második napon dönteni, miután ismerkedett, körülnézett. A filmszakon minden anyagot és eszközt, a fotószakon fotópapírt, labort, vegyszereket biztosítunk. A táborban eltölthető szakmai órák száma meghaladja az iskola egy félévnyi idejét.

Mivel foglalkoznak a hallgatók ezekben a szekciókban?

Mindenki szabadon választott technikával dolgozhat. A helyszínen analóg és digitális labort rendezünk be. Azok számára akik a digitális eszközök mellett ki szeretné próbálni a fekete-fehér analóg filmes technikát minden délután előhívjuk a filmeket, így még aznap készíthető kontakt másolat és nézőkép, mely ott is lehetőséget adnak a folyamatos azonnali kontrollra és adott esetben a korrekciókra. Természetesen a teljesen kezdők, vagy a filmes technikát nem használóknak megmutatjuk, megtanítjuk a labor és az anyagok használatát. A digitális technikát használók számára  biztosítjuk azokat a kiegészítő felszereléseket (fotó-nyomtató, filmszkenner, projektor, számítógép, stb.), amelyek lehetővé teszik az azonnali közös és egyéni konzultációt, képelemzést. Meghívott előadók fotótörténeti előadásokat, diavetítéseket tartanak. A tábor ideje alatt egy szabadpolcos videótárat rendezünk be, ahol az értékesebb, esetleg nehezebben hozzáférhető filmeket nézhetik meg a hallgatók.

Az iskolának saját mozitechnikája is van, így lehetőség nyílik filmvetítésekre is, ahol meghívott rendezőkkel, esztétákkal lehet beszélgetni, illetve előadásokat hallgatni. Filmszakon a videokamerák mellett külön DSLR HD mozgókép kurzust is indítunk, mely jól összekapcsolja a fotó és a film lehetőségeit, és átjárást biztosít a két műfaj formanyelvi eszközeiek megismerése és használata mellett azok ötvözésére a gyakorlatban is. Ugyanakkor lehet filmnyersanyaggal is dolgozni. A hallgatók számára filmnyersanyagot, filmkamerákat, editálókat biztosítunk.

A filmszakon mindenki kipróbálhatja a hagyományos celluloidra történő forgatást, önálló forgatókönyv alapján a forgatókönyv vázlat, szinopszis megírásától a filmvágásig az összes folyamatot gyakorolva jutunk el a kész filmig.

A videó szak főként kezdőknek javasolható. Itt az alapvető filmformanyelvi kérdések gyakorlati használatát (pl. kameramozgások, plánozás,kompozíció), a nonlineális editáló alapszintű kezelését sajátíthatják el a hallgatók. A kreatív mozgóképes gondolkodást megadott szempontok alapján több rövid egy-két perces etűd elkészítése során gyakoroljuk, fejlesztjük. A tábor egyik igazi ereje és izgalma éppen abban rejlik, ahogy az álló és mozgókép hat egymásra, miközben a hallgatók elképzeléseikhez a két műfaj határait és átjárhatóságát próbálgatják. A művésztelepet kiállítás és vetítés zárja, ahol a tábor ideje alatt készült alkotásokat mutatják be a hallgatók.

Bővebb információ a táborról:

www.szellemkep.hu/tabor

https://www.facebook.com/szellemkep

Szellemkép Szabadiskola

1072 Budapest, Dob utca 20. II/25

Telefonszám: 06-70/637-4953, 06-1/781-6410

E-mail cím: szellemkep@gmail.com

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles