13 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

World Press Photo 2015 | fototv.hu

Tegnap megnyitották, mától újra World Press Photo a Néprajzi Múzeumban! Egy hónapon keresztül látogatható az a kiállítás, ahol a világ legjelentősebb sajtófotó versenyének győztes képei szerepelnek. A WPP mellett még két további kiállítás is megtekinthető és érdemes is időt szánni rá. A Pictorial Collective – magyar fotóriporterek csoportja – kiállítás az emeleti díszteremben kapott helyet, a World Press Photo megalakulásának 60. évfordulója alkalmából pedig a korábbi évek fődijas képeiből láthatunk egy tárlatot az aulából nyíló kisteremben.

Giulio Di Sturco fényképe a WPP kiállításon

Helyszín:

Néprajzi Múzeum

1055 Budapest

Kossuth Lajos tér 12.

Időpont:

2015. szeptember 25- október 25.

kedd-vasárnap 10.00 – 18.00

Sajtóbejelentés:

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt 100 helyen a világ 45 országában. A kiállításoknak több millió látogatója van.

Ronghui Chen fényképe második helyezést ért el

A World Press Photo budapesti kiállítása harminckét éves múltra tekint vissza.

2015-ben 131 országból 5 692 fotóriporter pályázott. A beküldött 97 912 fotó értékelésével a tizenkilenc tagú nemzetközi zsűri tizenhárom napot töltött Amszterdamban és tizenhét nemzet negyvenkét fotográfusát díjazták nyolc kategóriában.

Kisérő kiállítások:

A World Press Photo kiállítás sikerét kihasználva olyan kisérő kiállitásokat szervezünk, amelyek megérdemlik a nagyközönség figyelmét, és hacsak lehet, kiemelkedő magyar művészeknek is helyt adunk.

Pictorial Collective

A Pictorial Collective magyar fotóriporterek csoportja. Olyan fotográfiai közösség, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva, egymást erősítve dolgoznak. Céljuk, hogy tagjai egyéni látásvilága, egymáshoz közel álló fotográfiai gondolkodásmódja tegye kiemelkedő szakmai műhellyé a Pictorial-t. Tagjai hisznek abban, hogy a fotográfusok tanúk és hírvivők. Fontos számukra a mindennapi helyzetek, a különféle társadalmi problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. A kollektívát jelenleg 11, számos nemzetközi és magyar díjjal rendelkező fotóriporter alkotja. Mindannyian saját érzéseikre és benyomásaikra támaszkodva láttatják az általuk választott témákat – a legkülönbözőbb társadalmi és földrajzi környezetekben. (www.pictorialcollective.hu/home). A Pictorial Collective kiállítás az emeleti díszeteremben látható.

Pictorial Collective kiállítási a Néprajzi Múzeumban.

Válogatás World Press Photo fődíjas képeiből

Tisztelegve a World Press Photo megalakulása 60. évfordulójának, korábbi évek fődijas képeiből látható egy 30 képes összeállítás a World Press Photo kiállítással egy szinten, az aulából nyíló kisteremben. Egyedülálló történelmi visszatekintés, történelmi vizuális időutazás a második kísérő kiállítás. Harminc fődíjas kép válogatása az elmúlt hatvan év World Press Photo fődíjas képeiből. A képekhez tartozó képaláírás nem csak a képekről szól, hanem az adott év meghatározó eseményeit is felidézi, azzal összefüggésbe hozza. Ez a kiállítás Budapesten kívül még sehol nem volt bemutatva, saját kurátori munkára épül.

A kiállítás szervezője idén már huszonötödik éve a Herald Európa művészeti vezetője. Révész Tamás korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a World Press Photo pályázatnak.

http://www.worldpressphotohu.info

https://www.facebook.com/worldpressphotobudapest

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles