Új Lightroom generáció | fototv.hu

0
0

Megjelent az Adobe Photoshop Lightroom 4, mely a 2007-ben forradalminak számító újítások köré épült első változat óta a fotósok körében az egyik legnépszerűbb RAW képkidolgozó szoftverré vált. Nem véletlenül, lássuk hát a modernizált sötétkamrát?

Az új program számos újdonságot hoz magával, ám ezek egyike sem tűnik első pillantásra olyan forradalminak és nagy horderejűnek, hogy úgy felkapjuk a fejünket a hírre, mint anno a CS5 megjelenésekor a Content Aware Fill láttán. Az LR4 változásai nem Látványosak, sokkal inkább Fontosak! Bizony, nagyon fontosak!

A legfontosabb változások néha rejtve maradnak

A harmadik generációval bevezetett új Develop modul sok kellemes új funkciót hozott, de használat közben a 2. generációhoz képest nagyon sokat kellett a lentebb elhelyezkedő csúszkáktól visszatérni a fentebbiekhez, ami némileg lassította a munkavégzést. A 4. generáció újrarendezett számos beállítást, megváltoztatva azok alapértékét is, ezzel gyorsítva a fotós mindennapi munkáját. Itt a sok apró finomításból eredően egy-egy kép alap beállításain is súlyos másodperceket nyerhetünk. Ez pedig a képek sorát feldolgozva egykettőre percekké duzzadhat. Persze ha részletesebb beállításokkal dolgozunk, akkor egy bizonyos szinten túl már nagyobb hatással lesz a számítógépünk teljesítménye a munkatempónkra, mint néhány átszervezett gomb.

Immár egy csoportban van az expozíció és a kontraszt. Alattuk a korábbi Fill Light és Recovery nevében és működésében is megváltozott. Az új Highlights és Shadows alapértéke 0 a csúszka pedig ezentúl negatív irányba is használható.

Precízebb lett a fehéregyensúly pipetta kezelése, ám ami ennél is sokkal jobb, hogy ezentúl ecsettel vagy átmenetes szűrővel kijelölt területeke is alkalmazhatunk eltérő fehéregyensúly, valamint zajszűrési beállításokat.

Előbbi egy olyan ?fegyver? ami hatalmas segítség lehet a vegyes megvilágítású, például vakuval készített fotók megmentésében, és amennyiben ennek használatára a fotóriporterek is rákapnak, akkor bizony újabb viták nyílnak majd az etikus képfeldolgozásról. Utóbbi, vagyis a szelektíven használható zajszűrés pedig óriási segítség lesz az esetleg sötétbe veszett részletek megmentésében, miközben a világos területek érintetlenek maradhatnak. Ez a két szolgáltatás egyúttal szükségtelenné teheti bizonyos esetekben a képek Photoshopban történő további feldogozását, ami ismét percekkel rövidíti az utómunkával töltött időt.

Ha már elvesző részletekről szólunk, a Clarity, ami korábban hajlamos volt feltűnő halo hatással dolgozni, szintén fejlesztve lett. Az ígéretek, valamint a bétatesztek eddigi tanulságai szerint, még erős használat mellett sem kuszálja úgy össze a részleteket, mint azt néha elődje tette. Ennek ellenére, az ilyen típusú képmódosítással azért érdemes mértéktartónak maradni. A Clarity ugyanis továbbra is egy olyan eszköz, aminek túlzott használata a képet alattomosan mesterkéltté teszi.

Aki eddig a szín csúszkák tologatásában lelt örömet, az minden bizonnyal örülni fog az új RGB görbeállításnak. Ismét egyel kevesebb ok, hogy megnyissuk a Photoshop-ot.

A fent felsoroltak mellett persze még számos más aprósággal is igyekezett az Adobe hatékonyabbá tenni a LR4 használatát, de mind közül talán ezek a legérdekesebbek. Az is egyértelműen látszik, hogy az új programmal lényegesen gyorsabban dolgozhatunk.

Fotókönyv

Úgy tűnik a hagyományos 10*13-as fotók és az azokat sokszor szervezetlenül tároló fotóalbumok mégsem tűnnek el nyomtalanul. Az egyre nagyobb fotókönyv őrületből már a Lightroom sem marad ki. Egyszerű és elegáns felületen szerkeszthetünk magunk is könyvet képeinkből, hogy aztán azt valamely szolgáltatóval elkészíttessük.  

Videó és GPS

Az új Lightroom kezeli a GPS adatokat is, külön térkép modult is kínálva a képek válogatásához, szűréséhez. Ez nem csak profinak, de a nyaralásból hazatérő egyszerű fotósnak is nagy segítség, hiszen ha a fényképezőgépünkben van GPS, akkor a fotóink is dúskálnak a helymeghatározó adatokban. Ha pedig még sincs ilyesmi gépünkben, utólag is a képekhez rendelhetjük ezeket az adatokat.

Mivel egyrészről a cserélhető objektíves gépek mára a profi videózás mindennapi eszközeivé váltak, másrészt mert a kompakt fényképezőgépek mellett, lassan már a telefonok is elfogadott videofelvevőkké válnak, az LR4 megerősödött videó modult is kapott. Immár expozíció és szín korrekcióra is van módunk a vágás mellett. Végül az elkészült felvételeket maga a program is képes feltölteni a Facebook-ra vagy Flickr-re. Ennek hobbi szintű haszna magától értetődő. Ám a profik számára is értékes, hiszen a Facebook ma már nagyon fontos hirdetési felület. Egy profi fotósnak vagy videósnak ma már nem csak ?barátai? de ?követői? is vannak a közösségi oldalakon.

Olcsóbb mint a híresen olcsó Canon 50/1,8!

Bár a Lightroom egyértelműen munkaeszközként lett kifejlesztve, profik igényeit, a termelés hatékonyságát szem előtt tartva, a program az amatőr/hobbi fotósok körében is népszerű lesz, ahogyan elődjei is azok voltak. Nem csak az automatikus beállítások sokasága miatt, hanem azért is, mert az új program induló ára nagyjából a fele az elődének. Az ajánlott fogyasztói ár egy teljes verzió vásárlásakor 109eur, a korábbi változatról való frissíts pedig 62eur.

Az új Lightroom-ot egyszerűen nem szabad kihagyni!