1.7 C
Budapest
Monday, December 11, 2023

Új csúcsmodellel bővült az Olympus PEN termékcsaládja – E-P5 | fototv.hu

Új csúcsmodellel bővült az Olympus PEN cserélhető objektíves kompakt termékcsaládja, az E-P5 a korábbi, közel 50 éves PEN F fényképezőgép formáját és külsős dizájnjegyeit örökölte.

Olympus PEN E-P5

Sajtóbejelentés

Új csúcsmodellel bővült az Olympus PEN cserélhető objektíves kompakt termékcsaládja, az E-P5 a korábbi, közel 50 éves PEN F fényképezőgép formáját örökölte. Mindeközben a legmodernebb technológiákka vértezték fel, mint például az OM-D-től örökölt 16 megapixeles LIVE MOS képérzékelő külső, Fast AF élességállítás 9 kép/mp sorozatfelvételi sebességgel kiegészítve, de nem maradt ki az 1 millió képpont feletti felbontású LCD kijelző és a WiFi funkció sem.

Olympus PEN E-P5

A vázba simoló funkciótárcsáival és fém házával az új PEN zászlóshajó egy igazán szemet gyönyörködtetően megalkotott fényképezőgép. Már csak a retró hangulat önmagában is elegendő ahhoz, hogy a jövő klasszikusaként emlegessük, de a házba rejtett technológia ugyancsak mérföldkő ? például a kompakt rendszerfényképezőgépekben a világon elsőként elérhető 1/8000 másodperces zársebesség, valamint az Olympus többszörös díjnyertes OM-D gépéből már ismerős 16 megapixeles Live MOS szenzor által.

Olympus PEN E-P5

E jellemzőknek köszönhetően az új fényképezőgép és az általa biztosított képminőség messzemenően méltó a PEN sorozat nagyszerű örökségéhez.

Az E-P5 beépített WiFi rendszerrel, FAST AF élességállítással és egyszerűen elérhető manuális beállításokkal rendelkezik ? hogy csak néhányat említsünk a gép figyelemre méltó jellemzői közül.

Olympus PEN E-P5

A váz 2013 júniusának végétől, ?999 áron érhető el ? mely cserélhető objektívek és kiegészítők széles választékával bővíthető. A 14-42mm objektívvel szerelt kit várhatóan ?1099 áron kerül a boltok polcaira.

Az Olympus PEN design team már számtalan elismerést kapott az ipar szakértőitől és a vásárlóktól egyaránt a retró hangulattal megbolondított modern fényképezőgépek megalkotásáért. A méltán híres PEN F gép 50. évfordulójára azonban egy még jellegzetesebb retró koncepció megvalósítása volt a feladat. A megoldást maga a megjelenésekor forradalmat indító PEN F jelentette.  A tökéletes tervezés és összeállítási minőség ugyancsak a kult-klasszikus elődöt idézi.

A csak a gép alján látható csavarok által fémjelzett kivitelezési minőség a gép minden egyes részletén szembetűnő. Az egyedi megjelenést háromféle stílusban elérhető, valódi fából készült, ergonomikus markolat teszi teljessé.

Az E-P5 az Olympus OM-D fényképezőgépben bemutatott 16 megapixeles TruePic VI Live MOS szenzort kapta. A tesztek során a szenzor túlteljesítette az egyes D-SLR gépekben található APS-C szenzorokat is. Az Olympus kiválogatta a tükörreflexes gépek legjobb optikai technológiai megoldásait, így lehetővé vált, hogy a szenzor tudását maximálisan kiaknázhassa.

Olympus PEN E-P5

Az E-P5 a világon elsőként alkalmaz kompakt rendszerfényképezőgépként akár 1/8000 másodperces sebességre képes mechanikus zárat. Ennek köszönhetően a szuperfényes, nagysebességű objektívekből is a legjobbat hozhatjuk ki. Így a gyorsan mozgó témák (például a repülő rovarok) is megörökíthetők, valamint ? az 1:1.8 rekesz által ? erős fények mellett is lenyűgöző mélységélesség hatást érhetünk el.

Az Olympus másik sebesség alapú jellemzője a FAST AF, mely az E-P5 makró rajongó használóinak a nagyon pontos AF lehetőségét nyújtja ? így az akár már befogott téma kis részletét is kiválaszthatjuk az élességállítás pontosításához: például egy kis virágport a szirmok között. A minimális zár késés által az E-P5 nagymértékben növeli annak lehetőségét, hogy pontosan a kívánt pillanatot örökíthessük meg.

Olympus PEN E-P5

Okos fényképezőgép és okostelefon találkozása

Ha azt mondjuk egy barátunknak, hogy az új E-P5 gépünk beépített WiFi-vel rendelkezik, nagy valószínűséggel ő azt feltételezi majd, hogy a felvételeinket egyszerűbben tudjuk feltölteni az internetre okostelefonon keresztül. De az E-P5 esetében a WiFi ennél sokkal többet jelent. Apple, illetve Android okostelefonunkkal a fényképezőgép távirányíthatóvá válik ? többek között az autofókusz és a kioldó is. Az okostelefon és a fényképezőgép kijelzője szinkronizálható, így a telefon kijelzőjén pontosan azt láthatjuk, amit a gépen ? ráadásul az érintőkijelzőn keresztül ugyanúgy vezérelhetjük a PEN-t, mintha a kijelző a fényképezőgépen lenne. Ez rendkívül hasznos a FAST AF használatával kombinálva önarcképek készítéséhez, vagy például a vadon élő állatok közeli felvételéhez, amiket egyébként nem tudunk eléggé megközelíteni.

A kioldó időzítőjét is vezérelhetjük a telefonunkkal, valamint lehetővé tehetjük, hogy barátaink hozzáférjenek a kiválasztott felvételekhez. Emellett lehetőségünk van ? az Olympus új Image Share 2.0 programja által ? az okostelefonunk GPS adatait a felvételekbe ágyazni. A kényelem és a kezelhetőség találkozása

A manuális fotózás szerelmesei különösen nagyra értékelik majd az E-P5 gépben bemutatkozó innovációt: a 2×2 vezérlőtárcsa rendszert, mely két tárcsát és a gép hátoldalának felső részére ? igen jól elérhető helyre ? került kapcsolót foglal magában. Manuális fotózás közben a kapcsoló egyszerűen mozgatható a két pozíciója között. Az első pozícióban a gép elején található vezérlőtárcsával a rekesz, a hátsó részen található tárcsával pedig az expozíciós idő állítható be. A második pozícióban a tárcsákkal az ISO érzékenység és a fehéregyensúly adható meg. Ezen túlmenően a gép hátoldalán található kapcsolóval más funkciók hozzárendeléseis lehetséges.

Az új PEN remek funkcióinak listája egyszerűen túl hosszú ahhoz, hogy itt mindent felsoroljunk. Többek között találunk itt 5-tengelyes képstabilizátort, másodpercenként 9 felvétel sebességű sorozatfelvételt, vagy például változtatható dőlésszögű VF-4 elektronikus keresőt. A 2.360.000 képpont felbontású kijelzővel a VF-4 a felvételek egyszerűbb és pontosabb komponálását teszi lehetővé. A kereső ráadásul szemérzékelője által automatikusan kapcsol be, ha belenézünk.

Olympus PEN E-P5

Az E-P5 2013 június végétől érhető el a boltokban. A váz ?999 ajánlott fogyasztói áron kapható, de kétféle kit is rendelkezésünkre áll: a 17mm 1:1.8 objektívvel szerelve ?1449 áron (tartozék VF-4 keresővel), illetve a 14-42mm objektívvel ?1099 áron, mely magában foglalja annak lehetőségét, hogy a rendeléskor választhatunk az egyedi, valódi fából készült markolatok között. Természetesen az E-P5 az egész Mikro-NégyHarmad objektívkínálattal kompatibilis, mely most éppen az M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1.8, 45mm 1:1.8 és 75mm 1:1.8 objektívek fekete változataival bővült.

Kiemelt jellemzők

? Egyedi, teljesen fémből készült retro stílusú ház, vázba símuló funkciótárcsákkal

? A legjobb képminőség a PEN gépek között

? 1/8000 másodperc mechanikus zársebesség a kompakt rendszerfényképezőgépek között elsőként

? Beépített WiFi ? vezérlés okostelefonnal

? FAST AF élességállítás Super Spot AF és Touch Shutter AF funkcióval

? 2×2 vezérlőtárcsa rendszer egyéni igényekre szabható kézi beállításokkal

? 5-tengelyes képstabilizátor IS Auto funkcióval

? Photo Story és 12 Művészi Szűrő

? Focus Peaking funkció (MF Assist)

? 9 fps sorozatfelvétel

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,483RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles