14.1 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Tíz éves a Budapest Fotográfia Ösztöndíj | fototv.hu

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány bemutatja BUDAPEST POZITÍV címet viselő kiállítását, melyen 10 kiváló fotográfus munkáit tekintheti meg a publikum július elsejétől.

 

BUDAPEST POZITÍV – Tíz éves a Budapest Fotográfia Ösztöndíj

Benkő Imre, Dezső Tamás, Gárdi Balázs, Hartyányi Norbert, Kovalovszky Dániel, Kudász Gábor Arion, Simon Márk, Sopronyi Gyula, Stalter György, Vancsó Zoltán képeiből.

A kiállítás megtekinthető: 2011. július 1-től szeptember 11-ig

Budapest egy sokarcú, szerethető metropolisz. Egyfelől erősen őrzi régi jellegét, eredeti városszövetét, másfelől azonban számos területe megújult a rendszerváltás óta. A hatalmas Dunával átszelve, megannyi zöld területével mélyeket lélegzik, míg a belvárosa igazi pulzáló, a szívverés ritmusait követő urbánus tér.

A fotográfia megjelenése egybeesik a modern nagyvárosok kialakulásának kezdeteivel és szoros kapcsolatban áll a személyes illetve csoportos identitás keresésével és a szociális tér és életforma képi konceptualizálása révén, ezek megfogalmazásának kísérletével. A médium – még ha a közelmúltban hitünk a fotónak a csakis a tapasztalható valóság reprezentációjában megingott – kiváló eszköz arra is, hogy leírja egy város arculatát, szelektíven és hangsúlyosan fókuszba állítva annak ismert és kevésbé ismert részleteit.

Ebben a bizonyosságban valósul meg idén nyáron a Magyar Fotográfusok Házában az a kiállítás, amely tíz jeles fotográfus szemszögéből, a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj eddigi díjazottjainak képei által kíván megjeleníteni egy Budapest víziót. Célunk, hogy a főváros társadalmának sokoldalúságát, kulturális és szociális gazdagságát fotográfiai alapú munkákon keresztül térképezzük fel, mutassuk be a látogatóknak – legyenek ők helybeliek, avagy külföldi turisták.

A tárlaton nemcsak a hagyományos értelemben vett, bekeretezett és egymás mellé akasztott fotográfiák várják majd az érdeklődőket, hanem a tíz kiállító az ezredforduló után, egyéni stílusban megörökített meglátásai, tapasztalatai és kiemelései töltik majd be a teret – megmutatva mindazt, amit a fotográfia nyelvén lehet a leginkább – a fővárost jellemző különböző rétegeket, a párhuzamosan létező érzéseket és élményeket, amely ma a harmadik évezredben Magyarország fővárosát, mindennapi életének ritmusát, esztétikáját jellemzi. A tárlat utolsó termében dokumentumfilmek is vetítésre kerülnek, melyek segíthetik elmélyíteni tudásunkat és narratív elbeszéléseikkel segítenek megjeleníteni és megérteni ezt a komplex, sokszínű várost, az ereiben lüktető személyes és közösségi történeteivel együtt.


A Pro Cultura Urbis Közalapítvány 2000-ben alapította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, Korniss Péter fotográfus és Schiffer János országgyűlési képviselő kezdeményezésére – melyet azóta minden évben egy kiváló fotográfus tudhat magáénak. A díj egy évig támogatást ad arra, hogy a nyertes alkotó elkészítse sorozatát a magyar fővárosról a koncepcióként beadott tematikáját követve.

Az eddigi ösztöndíjast elnyert alkotók és sorozatcímeik:

Benkő Imre: Budapest Blues (2000), Vancsó Zoltán: Budapesti utcán (2002), Gárdi Balázs: Betondzsungel (2003), Dezső Tamás: Józsefváros (2004), Kudász Gábor Arion: Zöld terület (2005), Stalter György: Város a városban (2006), Simon Márk: Fürdőváros (2007), Kovalovszky Dániel: Emlékgyár (2008), Sopronyi Gyula: Lakóparkok (2010) Hartyányi Norbert: Margitsziget (2011)

A kiállítás kurátor: Stenczer Sári

Megnyitó: 2011. június 30. 19.00

A vendégeket köszönti: Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza ügyvezetője, és Schiffer János, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány elnöke

A kiállítást megnyitja: Eszenyi Enikő, színművész, a Vígszínház igazgatója

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles