30.8 C
Budapest
szerda, augusztus 10, 2022
Kezdőlap!frissítveTestbeszéd c. kiállítás a G13-ban | fototv.hu

Testbeszéd c. kiállítás a G13-ban | fototv.hu

A G13 Galéria Testbeszéd című kiállítása Nyári Zsolt szobrászművész és Tóth György fotóművész munkáiból ad válogatást. A művek a női test és annak részleteinek metamorfózisáról, művészi átlényegüléséről szólnak, bár a klasszikus témát mindkét alkotó különböző módon közelíti meg.  

Tóth György pályája elején dokumentatív szociofotóival vált ismertté, majd később egy olyan, szokatlan technikával állt elő, ami védjegye lett. A fényképezőgépet a felvétel közben bemozgatja és többszörösen exponálja képének alanyát, a meztelen női testet. Az ilyen módon alkalmazott kamerahasználat által átalakul a fotó, festői effektusokkal gazdagodik. A nagyméretű fotók olyanok mintha valami hártyapapíron vagy áttetsző fátyolon keresztül lettek volna fényképezve. Az aktok fázisról fázisra alakulnak át, mozgássort hoznak létre. Nem szépségideálokat látunk, hanem hétköznapi lányokat/asszonyokat, akik megmutatják testük titkait. Az állandó mozgásban lévő „ködös” képek megdolgoztatják a néző szemét és eltérítik a látványt a direkt erotikus értelmezéstől.

Nyári Zsolt mészkővel, fával, ólommal, gránittal, gipsszel és márvánnyal egyaránt dolgozik és van, hogy le is festi alkotásait. Művei nem torzók, hanem tiszta, geometrikus formákból (kör, gömb, négyzet, hasáb) kibontott fragmentumok. A részletek, a mell, a vénuszdomb, a tompor, a köldök, az ujjbegy túllépnek az erotikán, organikus világuk a női test hibátlan tájait tárja elénk. A művek monumentálissá nagyítják a test-tájakat. (Pl. Omphalosszá, a világmindenség köldökévé növel egy részletet.) A szobrok simogatásra hívó felülete arra kényszeríti a nézőt, hogy taktilisan is kapcsolatba lépjen a munkákkal. A tökéletes formák sokkal inkább kapcsolódnak a teremtés-születés fogalomköréhez mintsem az aktushoz. A domborodó, ívbe hajló, aprólékosan kidolgozott, letisztult részletek az antik, klasszikus szobrászat erényeit idézik meg.

A kiállítást megnyitja: Fitz Péter művészettörténész

Időpont: 2009. május 21. 18h

Megtekinthető: 2009. május 22 – július 11.

Helyszín: G13 ART Gallery, Gozsdu Udvar 1075. BP. Király u. 13.

Budapest
tiszta égbolt
30.8 ° C
31.6 °
29.3 °
25 %
4.1kmh
0 %
sze
30 °
csü
29 °
pén
29 °
szo
27 °
vas
33 °

További friss hírek