18.7 C
Budapest
Tuesday, September 26, 2023

Szomjúság – filmszemle és fotókiállítás | fototv.hu

A szomjúság a témája a XVII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlének, amelyre 17 ország 65 alkotóközössége nevezett. Az előzsűri több mint 5 órányi filmet válogatott be a versenyprogramba. Akiket pedig nem a mozgókép, hanem a fotók érdekelnek, a fotópályázat legjobb képeiből kiállítást tekinthet meg, ugyancsak az Urániában. A pályázatra 119 fotó érkezett. A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók.

Szomjúság filmszemle és fotópályázat plakát

Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

web: http://www.urania-nf.hu/ email: info@urania-nf.hu

A szomjúság a témája a XVII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlének, amelyre 17 ország 65 alkotóközössége nevezett. Az előzsűri több mint 5 órányi filmet válogatott be a versenyprogramba, így Spanyolországtól Bangladesig 31 stáb izgulhat november 15-16-án, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Faludi filmszemlék sajátossága, hogy a zsűri az alkotásokat a közönséggel együtt tekinti meg, és a vetítéseket követően nyilvánosságra is hozza kritikai észrevételeit. A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók.

Az idei szemle zsűrielnöki tisztét Gerard Thomas Straub vállalta el. Az amerikai filmes szakember dokumentumfilmjei a szegénységről, az elhagyatottságról, a kilátástalanságról szólnak. Gerard Straub egy hazánkban is aktuális témát, a hajléktalanságot Los Angelesben bemutató rövidfilmjét november 16-án 18.30-kor műsorára tűzi az Uránia.

A zsűri tagjai Dér András, Nagy Dénes rendező, valamint Lázár Kovács Ákos esztéta.

A filmszemle kísérőprogramjaként november 15-én, 20 órakor az Uránia levetíti Nagy Dénesnek a közelmúltban a nizzai rövidfilmfesztiválon nagydíjat nyert alkotását, a Lágy esőt. A Cannes-ban debütált film vetítését követően Lukácsy György filmes újságíró beszélget a rendezővel és Nagy Imola Dóra szerkesztővel az alkotásról. November 16-án 16.30-kor pedig Dér Andrásnak az októberben boldoggá avatott szalézi vértanúról, Sándor Istvánról szóló mozifilmjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Akiket pedig nem a mozgókép, hanem kifejezetten a fotók világa vonz, a szomjúság legszebb pillanatait tekinthetik meg a programhoz kapcsolódó fotópályázat legjobb képeiből válogató kiállításon, ugyancsak az Urániában. A pályázatra 119 fotó érkezett. A zsűribe a szakma elismert képviselőit hívta az akadémia: Haris Lászlót, Móser Zoltánt és Vékás Magdolnát.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,470RajongókTetszik
196KövetőKövetés
629FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles