Szlovénia gyöngyszeme Fujifilm X-E2-vel | fototv.hu

0
0

A Fujifilm a múlt hét folyamán Szlovénia legszebb vidékén tartotta regionális sajtóbemutatóját, ahol kézbe vehettük a nemrégiben bejelentett X-E2 és XQ1 készülékeket. A szerda esti előadásokat és gyakorlati bemutatót korabeli ruhába öltözött lovagok, trollok és táncos udvarhölgyek színesítették. Másnap pedig az időjárás is kegyes volt hozzánk, gyönyörű napsütésben tesztelhettük a bledi-tó partján a Fujfilm X-E2 fényképezőgépet.

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF18-55mm f2.8-4 R LM OIS

Szlovénia egyébként is a legkedvesebb kirándulóhelyeink közé tartozik, így mondhatni kicsattanó örömmel fogadtuk el a Fujifilm meghívását rendezvényükre. Bled-ben a tó a legnagyobb látványosság, melynek kis szigetére egy templomot építettek, meredek parti szikláján pedig vár őrzi a régmúlt dicső mementóit. Remek helyszín tehát egy sajtórendezvényre, melyet most kifejezetten a balkáni országoknak szerveztek. Kivételesen jobb volt ide tartozni, mint Lengyelországbautazni a közép- európai kontingenssel. Az estét a várban töltöttük, a lovagteremben került sor az előadásokra, melyet a Fujifilm európai üzletág vezetői tartottak. Megtudtunk minden apró részletet az új készülékekkel kapcsolatban, majd berontottak a lovagok egy gyors kardozásra. A gyakorlat olyan jól sikerült, hogy fényképezőgépeket tartó régi fa asztal üveglapjába is sikerült belevágniuk a kardforgatóknak, így látványosan pattant szanaszét az üveg. Mindenki azt hitte, ez a show része?

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF18-55mm f2.8-4 R LM OIS - ISO3200 F3.2 1/20

NAGYFELBONTÁSÚ TESZTKÉPEK, BETÖLTÉSÜK GYORSASÁGA SÁVSZÉLESSÉG FÜGGVÉNYE.

Aztán fél órás turnusokban mindenki bérelhetett egy tesztkészüléket, ráadásképpen fotópályázatot is hirdettek a Fujifilm képviselői, a legjobb tesztfotó készítőjét egy fényképezőgéppel jutalmazták. Sejthetitek ki nyert … Természetesen a FotoTV.hu vitte el a díjat J. Amíg várakoztunk az E2-re az XQ1-gyel barátkoztunk, bevallom nem volt nehéz. Remek kis kompakt készülékről van szó, melynek optika körüli gyűrűje több funkciót képes vezérelni. Egyszerű és komfortos a kezelése, ráadásul a gyenge esti fényben is remekül fókuszált, 2/3?-os szenzorának képminősége felülmúlta várakozásainkat. Aztán megkaparintottuk végre az X-E2-t.

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF18-55mm f2.8-4 R LM OIS - ISO800 F2.8 1/8

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF18-55mm f2.8-4 R LM OIS - ISO200 F5.6 1/640

A Fujifilm X-E1 a gyártó talán legsikeresebb MILC gépváza volt, így jó alapokra építkezhettek az X-E2 megalkotásakor. A gépváz igazából nem változott, maradt a robosztus fém kialakítás kellemes műanyag betétekkel.

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF18-55mm f2.8-4 R LM OIS

Az E2 esetében a legszembeötlőbb újdonságokkal a hátoldalon találkozhatunk. A fényképezőgép végre kategóriájához méltó kijelzőt kapott, 3? átmérőjű LCD-je 3:2-es oldalarányú és 1.04 millió pixeles. Egészen jó betekintési szöggel rendelkezik, viszont a tesztkörülmények bebizonyították nem ártana itt sem a dönthetőség. A Fuji az EVF keresőre hivatkozva nem tett mozgatható LCD kijelzőt az E2-be, ez általános felegyenesedett homo sapiens fotó módban valóban helytálló és elegendő, azonban kicsit is talajközeli témát, ne adj isten makrót fotózva már teljesen érvényét veszti. Az erős napfényben a talajszinten fotózva sem az hátsó képernyő sem az OLED EVF nem hozzáférhető. Ez persze sok más, sőt a legtöbb gépnél így van, de fontos megemlíteni.

Fujifilm X-E2 és egymillió képpontos kijelzője

Az EVF kereső eddig is szép képet mutatott köszönhetően 2.36 millió képpontjának és OLED technológiájának, egyébként mindkét kereső igen szaturált, mintha valami Velvia +++ profilt kapott volna. A gyártó igyekezett meghallgatni a felhasználók véleményét és e szerint alakították át a hátsó gombkiosztást. Először is finomabb gombokat kapott a bal szélen, jobban érezhető a lenyomás ténye. Bal legalul kapunk még egy programozható Fn gombot, az AF állítás a négyirányú gomb alsó állására került. Az E1-nél gyakori hibafaktor volt, hogy fényképezés közben a hüvelykujjunkkal gyakran benyomhattuk véletlenül a Q gyorsmenü gombot. Ezért ez felkerült a vaku gombja mellé. Az eredmény kettős, egyrészt a helyére érkező expozíció megjegyzés (AE-L) funkciót szerintem nagyon kevesen használják és nem lesz sokkal jobb, ha hibás expóval készülnek a képek, másrész egy kezes használattal lehetetlen, és kettővel is kicsit nehézkes gyorsmenü elérése így. Akkor már praktikusabb lett volna iránygombra rakni. Az erőfeszítést értékeljük, mert nagyon fontos a ?user feedback? figyelembe vétele, a kivitelezés talán nem a legszerencsésebb. Újdonság a dedikált AF-Lock, mely sokaknak hasznos funkció lesz.

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF18-55mm f2.8-4 R LM OIS

Felül maradtak a szép manuális értékállító tárcsák, a felső egyénileg paraméterezhető Fn gombocska mellet tetszeleg a WiFi felirat, tehát már ez a modell is képes vezeték nélküli kommunikációra. Bevallom ezen a ponton ért a legnagyobb ?csapás?, kitaláltam ugyanis készítek egy hosszú expós képet a Bled váráról, ráadásul szerencsémre még nyitott WiFi hálózatot is találtam a lovagteremben. Letöltöttem hát a legfrissebb Fuji applikációt, telepítem, elindul majd jött a meglepődés. A telefonomon keresztül semmiféle távvezérlési lehetőséget nem kapok, csak megoszthatom és továbbküldhetem a fotókat. Huh ez kb. annyira középköri, mint maga a vár ahol vagyunk?  Mivel ez egy igazi apróság, de annál fontosabb kérdésünkre kiderült fejlesztés alatt áll az új app., talán nem kell rá sokat várni.

Fujifilm X-E2 - WiFi funkcióval

Ennyit az ismerkedésről, menjünk fotózzunk kicsit. Elég bátor húzásnak tartottam, hogy késő esetére szervezték a rendezvényt, a kevés fény próbára teszi az élességállító rendszert és az érzékelőt is. De pont ez volt a cél és a Fujifilm nem hibázott! Rengeteget javult az X-E2 AF rendszere, érezhetően egyből elkapja a témát szelektív AF pont kiválasztásakor. A követő élességállítás is rendesen tette a dolgát, egyedül az általános gépre bízott pont kiválasztásakor volt, hogy megjáratta a végpontok között a motort a készülék. Persze most gyertyafényes megvilágításról beszélünk! Meglepően jól vizsgázott a gép magas érzékenységeken is. JPEG-eket vizsgálunk elsősorban, ugyanis nincs még az Adobe-nak frissítése Camera Raw fronton a készülékhez, így ezeket később értékeljük majd ki. A lényeg, az X-Trans CMOS II remek ISO1600-as és 3200-as fényképeket eredményezett. A 6400-as érték is meglepően jó volt, bár a zajszűrés itt már eléggé összemosta a részleteket.

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF18-55mm f2.8-4 R LM OIS - ISO6400 F3.2 1/125

Remek dolog, hogy Auto ISO beállításkor a min. és max. értékeken felül legalacsonyabb zársebességet is megadhatunk. Így kiküszöbölhető az a korábbi probléma, hogy az E1 sokszor készített a szükségesnél alacsonyabb zársebességgel képeket, melyek így bemozdultak. Az esti felvételeknél érdekes volt, hogy a sárga lámpafényt nem igazán sikerült fehéregyensúlyban belőni, sem automata sem manuális módszerrel.

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF18-55mm f2.8-4 R LM OIS - ISO320 F10 1/320

Nagyon tetszett a 7 kép/mp sebességű sorozatfelvétel, melyet RAW+JPG módban is tartott az X-E2. Nem maradtak ki a filmszimulációs módok sem a készülékből, bár azt nehezményeztem az élőképen nem látható egyből az általuk elért hatás. Csak az aktiválás után tudjuk, mit eredményez az adott film profil, a kreatív szűrők viszont láthatóak. Az X100s-ben debütáló funkciók is helyet kaptak a Fuji új középkategóriás MILC vázában, a kézi élességállítást a Digital Split Image, azaz a digitális mérőkés fókuszsegéd könnyíti meg.

Fujifilm X-E2 sorozatfelvétel

Az LMO, azaz Lens Modulation Optimizer felismeri a Fujinon lencséket és szoftveresen csökkenti azok hibáit, elsősorban a szűkebb blende alkalmazásakor fellépő erős diffrakciót. Videó fronton is javult a készülék, de változatlanul kijelenthető mostoha gyerekként kezeli a gyártó ezt a szolgáltatást. Full HD és 720p felbontásokban is elérhető a 30p mellett a 60p képráta, de pl. 50p-t, 24p-t nem tudunk beállítani. A teszthez szükséges videó snittek felvételekor ráadásul érthetetlen módon sikerült átváltanunk 1080p-ről 720p-re, így a demo videónkban vegyes felvételek láthatóak.  Van mikrofon bemenet, de 2,5 jack csatlakozóval szerelték fel tehát sokaknak átalakító kell használatához.

A nappali tó körüli fotóstúránk során az akkumulátor kereken 3 órát bírt folyamatos használat mellett, ebben azért voltak kikapcsolt percek is. Az akkumulátor és memóriakártya nyílás a gyártótól megszokottan egy fedél alatt rejtőzködik, nagy hiba, hogy ez közvetlenül az állványmenet mellett található, tehát statívon történő használatkor biztosan le kell csavarnunk majd a gépet.

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF18-55mm f2.8-4 R LM OIS - ISO200 F11 1/150 Panorama mód

Végezetül kijelenthetjük minőségi változáson esett át az elődmodell E1-es, a Fujifilm X-E2 érezhetően gyorsabb teljesítményre és jobb képminőségre képes. Rengeteget javult az X-Trans CMOS II és EXR Processor II-es verziójának hála az automatikus élességállítás és a 7 kép/mp-es sorozatot sem érheti panasz. Nézzétek meg a tesztfotókat, kukkantsatok bele videónkba, mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF18-55mm f2.8-4 R LM OIS - ISO400 F8 1/58