Színes-szagos Pentax K-01 | fototv.hu

0
1

Egy újabb színes fényképezőgép a Pentax boszorkánykonyhájából, melyet most Mark Newson dizájnernek köszönhetünk. A Pentax K-01 a gyártó második cserélhető objektíves gépváza, a Q1-gyel ellentétben azonban K-bajonettről, APS-C méretű szenzorról, 920 000 képpontos LCD kijelzőről és Full HD videó rögzítésről beszélhetünk.

 

A Pentax a maga módján mindig megpróbál valami újat, valami dizájnosat piacra dobni, általában több-kevesebb sikerrel teszik mindezt. Régóta lehetett tudni, hogy a kis érzékelős Pentax Q után jönni fog egy APS-C érzékelővel megáldott cserélhető objektíves gépváz, mely végre napvilágot látott.

A K-01 robosztus aluminium vázat kapott és az ausztrál származású Mark Newson-nak köszönhetően három színben lesz elérhető a némileg extravagáns, de igazi kuriózumnak számító készülék. A váz külső borítása, a tárcsa, a duci piros és zöld gombok kissé játékgép érzetet keltenek, de egy biztos, ez egy olyan gépváz, amit szeretne az ember legalább egyszer megfogni.

De lássuk mi rejtőzik a zömök géptestben (a váz olyan vastag, mint a K-5, csak a markolata hiányzik):

  • 16 megapixeles CMOS érzékelő ISO100 és 25 600 között állítható érzékenységgel

  • érzékelő mozgatási elven működő SR képstabilizátor és pormentesítő rendszer

  • 1:1, 4:3, 3:2, 16:9 képarányok

  • 3”-os fix LCD kijelző 921 000 képponttal

  • szabvány K-bajonettes objektív támogatás

  • 1080p Full HD videó rögzítés 30 kép/mp frissítés mellett (H.264) és 60 kép/mp HD felbontásban

  • 6 kép/mp teljes felbontású sorozatfelvétel

  • focus peak, kontraszt alapján történő élesség visszajelzés (színesen megjelenő körvonalak az éles tárgyakon)

Az utolsó pont egy igen fontos kérdést vet fel. Ha kontraszt-peak-ről beszélünk, kontraszt detektálás alapú élességállítást kapunk. Ez az élesség állítás hatékonyságában komoly kérdéseket vet fel, a K-rendszer optikái ugyanis elsősorban fázis-detektálású DSLR-ekhez készültek. Kíváncsian várjuk, miként birkózik meg a feladattal a Pentax K-01.

A készülék beépített ki vakut is kapott, de természetesen külső vakupapucs is megtalálható rajta. A rengeteg automata képmódon és programon kívül teljes kézi vezérlés is elérhető. Érdemes megjegyezni a beépített Time Laps módot, mely 999 képig vezérli a masinát, az időzítést 1 mp és 24 óra között szabályozhatjuk.

A felvételeket SD, SDHC, SDXC memóriára menthetjük, saját Li-ion akkumulátor gondoskodik a tápellátásról.

A K-01 mellé egy új KIT objektív is érkezett, mely már az extra pencake kategóriába sorolandó. Az smc Pentax DA 40mm f2.8 XS optika mindösszesen 9.2mm vastag és 52g a tömege. Az új gépváz 1.5x gyújtótávszorzó faktora miatt 60mm-nek felel meg a ”kánulleggyen”.  A lencserendszer 5 elemet tartalmaz 4 csoportba rendezve, a legszűkebb blende 22, a frontlencsére 27mm-es szűrőket rakhatunk.

A Time magazin által, a 100, Világunkra leginkább hatást gyakorló emberei közé is beválasztott Marc Newson által tervezett Pentax K-01 egy igen érdekes modell, de lehet pont extravaganciája és a trendekkel ellentétes megoldásai okozzák majd vesztét…

A Pentax K-01 gépváz 750 dollárért, a 40mm-es XS lencsével 900 dolláros áron lesz megvásárolható 2012 márciusától.