12.6 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

Sony Super Kompakt – Cyber-shot RX100 | fototv.hu

Régóta váratott már magára egy igazán prémium kompakt a Sony háza tájáról, és láss csodát ma bejelentették a Cyber-shot DSC-RX100 modellt, mely egyesíti magában a zsebkompaktok méretét és komolyabb fényképezőgépek tudását. 1?-os szenzor, 20 megapixel, vadiúj kijelző, mi kell még??

A Sony igazi presztízs kompakt megalkotását tűzte ki céljául és nem spóroltak ki semmilyen új technológiát a legújabb RX100-ból. Az aluházas apróságot könnyedén zsebre vághatjuk, 213g-os tömegével bőven ráillik az ultrakompakt jelző. A letisztult formavilágú külső nagyfelbontású szívet takar, a CX formátumú 1?-os EXMOR CMOS képérzékelő 20.2 millió effektív képpontot fordít a képalkotásra. Ez kb. 4x nagyobb a szokásos 1/2.3?-os szenzoroknál, mely a legtöbb kis kompaktban megtalálható. A négy féle képarány mellett végre a RAW nyers fájlformátum is megjelent egy Cyber-Shot modellben.

Végre újra feltűnik a Zeiss márka piros csillagos T betűje egy Sony modellen, rég nem láttunk már ilyet, ha jól emlékszem utoljára az R1 bridge gépen tűnt fel. Szóval az objektív igazi felsőkategóriás lencserendszer AA (Advanced Aspherical) elemekkel megtűzdelve, mely 28-100mm-t ölel át és nagylátószögben f1.8-os kezdő fényerőt biztosít. Az optika körül kívülről egy fókuszgyűrűt találunk, mely nem csak élességállításra szolgál, ráprogramozható akár ISO vezérlés vagy blende választás.

A hatékony zajszűrésről természetesen BIONZ processzor gondoskodik, az ISO skála 100-tól 25 600-ig (kiterjesztéssel) terjed, a kiemelkedő működési sebességet jól példázza a 0.13mp-es AF teljesítmény és a teljes felbontású 10 kép/mp-es sorozatfelvétel.

Videó fronton is igen impozáns a Sony DSC-RX100 repertoárja, MPEG 4 – AVCHD szabvány szerint képes 1080p Full HD videókat 50 képkockával rögzíteni, persze elérhető kisebb felbontás és interlaced felvételezés is. Az optikai SteadyShot stabilizátor videózás közben active mode-ban működik, azaz dinamikus működéssel kompenzálja a bemozdulást és berázást. Külön érdekesség kontraszt peak ? azaz színekkel történő élkiemelés az éles képhelyeken.

A készülékben debütál a Sony WhiteMagic névre keresztelt LCD technológiája, melyben a piros-zöld-kék képpontokon túl fehéreke is helyet kaptak, így nagyobb fényerőt biztosít. A 3?-os 1,229 millió pixeles Xtra Fine LCD kijelző sajnos nem kihajtható vagy dönthető.

A teljes értékű manuális vezérlésen kívül megannyi automata intelligens funkciót és képstílust, filtert vagy épp effektet kapunk.

Várhatóan júliustól kerül a boltokba 650 dolláros áron.

Sajtóbejelentés:

Zsebre szabott profizmus a Sonytól

DSLR élmény egy kompakt gépben

Már kapható a boltokban a Sony legújabb, haladó fotósoknak készült kamerája. Az RX100-as fényképező amellett, hogy kiváló képminőséggel dolgozik, karcsú és könnyed kialakítása miatt akár zsebben is elfér.Megnövelt üzemidejének és USB töltőjének köszönhetően ideális társ utazáshoz, kikapcsolódáshoz.

Az érzékeny Exmor? APS HD CMOS érzékelő és a BIONZ képfeldolgozó processzor révén a fotósok részletgazdag, nagy felbontású (20.2 effektív megapixeles) képeket és HD videókat készíthetnek élénk színekkel és kivételesen alacsony zajszinttel, még akkor is, ha kézből és kevés fényben készítik a felvételt.

A Carl Zeiss Vario-Sonnar T objektív F1.8-4.9 fényerő mellett 30?108 mm-es gyújtótávolságot kínál. A 3,6-szoros optikai zoommal megegyező nagyítási képesség kiváló hordozhatósággal és rendkívül jó felbontással párosul, az aszferikus üveglencsének köszönhetően pedig kiegyenlített háttérlágyítási effektus érhető el.

A gép 20.2 megapixeles Exmor? APS HD CMOS szenzora kiváló képminőséget biztosít a fotók és a teljes HD felbontású videók készítése során. A BIONZ képfeldolgozó processzor kiterjeszti a gép érzékenységét az ISO 125?6400 tartományra (25 600-as értékig), és lehetővé teszi, hogy kevés fényben is jó minőségű képet készítsünk, még vaku használata nélkül is. A vázba épített SteadyShot rázkódáscsökkentés technológia emellett képessé teszi a fotósokat arra, hogy hosszabban exponáljanak anélkül, hogy a képek elmosódnának.

A minőségi képalkotást a 3 colos, folyamatos élőképet közvetítő LCD panel segíti. A Tru-Finder? elektronikus kereső az optikai társainál aktívabban segíti a képalkotást. A kiváló kontraszttal és 100%-os lefedettséggel rendelkező kereső még kevés fényben is megjeleníti a témát, a helyes expozíció beállítását pedig azonnali vizuális visszajelzéssel segíti. A White Magic technológiának köszönhetően rendkívül éles színekkel lett gazdagabb az LCD kijelző, a fejlesztés további előnye, hogy közvetlen fény esetén is jól olvasható.

A manuális élességállítást segítő funkciónak köszönhetően a felvétel egy nagyított részlete is megjeleníthető a kijelzőn a felhasználó által választott ideig. A kép korábban kiválasztott nagyított képrészletét megjegyzi a készülék, és a funkció ismételt kiválasztásakor már az előzőleg kinagyított képrészletet adja be, ami meggyorsítja a fókusz finomhangolását.

A funkcióknak és egyéni gomboknak köszönhetően a gyakorlott fotósok könnyedén egyénre szabhatják a fényképezőt. Az első tárcsa egyedi gyűrűje lehetővé teszi az egyszerű, manuálisan állítható expozíciót és zoomolást, vagy más szóval a kreatív vezérlést. A gyakran használt funkciók egy gombnyomással elérhetők, valamint akár több, előzetesen használt beállítás is előhívhatóvá válik. A beépített funkciók széles palettája ? mint az akvarell, játékkamera vagy illusztráció ? megkönnyíti a kreatív képalkotás folyamatát.

Az RX100-as a kevésbé tapasztalt fotográfusokat intelligens funkciókkal segíti abban, hogy jobb portrékat készítsenek. Az automata portrékeretezés felismeri a modell helyzetét, és a képet úgy vágja meg, hogy az igazodjon a harmadolásra vonatkozó kompozíciós szabályhoz. A fényképezőgép ezenkívül a megvágott portrékat a pixelek elvesztése nélkül alakítja vissza az eredeti méretre.

Az akkumulátor karcsú és energiatakarékos kialakítása 330 kép vagy 80 percnyi videofelvétel elkészítését teszi lehetővé egyetlen feltöltéssel.

Modell

DSC-RX100 digitális fényképezőgép

Képalkotás

?Exmor? CMOS szenzor, 3:2 képarány, (13,2×8,8 mm)

(Effektív felbontás), 20.2 megapixel

Lencse

Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 6 csoportban 7 lencsetaggal (4 aszferikus); F1.8 (széles) ? 4.9 (Tele); gyújtótávolság = 10,4-37,1 mm, 35 mm-es effektív fókusztávolságú (állókép 3:2) = 28-100 mm

Beépített zoom

Optikai: 3.6x; Clear Image Zoom 7.2x

Képernyő

7,5 cm (3") széles TFT típus (Xtra Fine LCD) (4:3) / 1 229 000 képpont / Xtra Fine / TruBlack / TFT LCD

Képstabilizátor

Állókép esetén : optikai SteadyShot

Video esetén: optikai SteadyShot Active Mode elektronikus kompenzációval

Fókuszálás

Egypontos autofókusz AF (AF-S) / Folyamatos autofókusz (AF-C) / Közvetlen manuális fókusz (DMF) / Manuális fókusz

Fókuszterület

Multipont AF (25 pont) / Középre súlyozott AF / Rugalmas spot / Rugalmas spot nyomon követéssel) / Rugalmas spot (arckövetéssel) digitális zoom: hozzávetőlegesen 4x (képek / video)

Érzékenység

Automata: ISO 125?6400 választható felső és alsó határérték, (bővíthető ISO 80/100)Multi Frame NR: automata (ISO 125?25 600) 200/400/800/1600/3200/6400/12 800/25 600 egyenérték

Egyéb esetben ISO 12 800 és a nagyobb értékek érhetők el a Multi Frame zajcsökkentés és Pixel Super Resolution technológia egyesítésével.

Sorozatfelvétel

Előválasztás-sorozatfelvétel mód: kb. 10 kép/másodperc

Folyamatos üzemmódban: 2.5 kép/másodperc

Felvételi módok

Kiváló ? automatikus, intelligens ? automatikus, automatikus program, zársebesség-előválasztás, blende-előválasztás, manuális, jelenetválasztás, film-, körpanoráma-készítés

Képeffektek

Poszterhatás (színes, fekete-fehér), pophatás, retro fotó, színkiemelés (R, G, B, Y), magas kontrasztú fekete-fehér, játékkamera, puha túlvilágított, puha fókusz, HDR, gazdag tónusú fekete-fehér, miniatűr.

Egyéb felvételi funkciók

Arcfelismerés, arcregisztrálás, mosolyfelismerő, Dual Rec, rácsvonal, digitális mérő , MR (memória-visszahívás), expozíciósorozat, fehéregyensúly, csúcsérték, MF segítő, portrékészítés, keretek, kreatív fotó, fényképezési tippek

Videórögzítés

AVCHD: 28M PS (1920×1080, 50p) / 24M FX (1920×1080, 50i ) / 17M FH (1920×1080, 50i)

MP4: 12M (1440×1080, 25 fps) / 3M VGA (640×480 25 fps)

Akkumulátor élettartama

(Képkészítés) 330 / 165 perc

(Video) 80 perc ( AVCHD, MP4, fényképezés alap üzemmódban

Méretek (szélesség, magasság, mélység)

Hozzávetőlegesen 101,6×58,1×35,9 mm (CIPA megfelelő)

Súly

Hozzávetőlegesen 213 g (csak a ház)

Hozzávetőlegesen240 g (akkumulátorral és PRO Duo memóriakártyával

Mellékelt kiegészítők

Újratölthető akkumulátor NP-BX1, AC adapter AC-UD10, Micro USB-kábel, csuklópánt, vállszíj adapter, kezelési útmutató

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,493RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles