4.7 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

Sony PlayMemories szoftverek áttekintése | fototv.hu

A PlayMemories nevet viselő szolgáltatáscsomag már ismerős lehet a Playstation 3 konzolt használók körében, ezen keresztül lehetett ugyanis fotókat-videókat editálni és kezelni. Most megérkezett a szoftvercsomag fényképezőgépekre tervezett app változata, mellyel plusz funkciókat és WiFi-n keresztüli adatmegosztást érhetünk el.

A fényképezőgépben található applikáció segítségével olyan funkciók érhetőek, mint például a közvetlen képfeltöltés. Kiegészítő funkciókat, szolgáltatásokat vagy épp szűrőket alkalmazhatunk, melyeket utólag töltünk le és telepítünk a készülékre. Gyakorlatilag az okostelefonokhoz hasonlóan folyamatosan ?upgrade?-elhetjük a készülékünket.

Így fest a felület a NEX-5R készülék kijelzőjén (forrás: dpreview.com)

További extra szolgáltatások/ funkciók/ szűrők vállnak ezáltal letölthetővé és alkalmazhatóvá, most az alábbiakat tartalmazza a PlayMemories készülékre (NEX 5R) installált verziója:

  • Picture Effect + ? digitális szűrőket adhatunk a fotóinkhoz
  • Direct upload ? közvetlen képfeltöltés és megosztás
  • Smart Remote Control ? az okostelefont lehet távvezérlőnek használni és még élő keresőképet is kapunk
  • Bracket pro ? különböző záridő, blende, fókusz pont és vaku beállításokat alkalmazó sorozatfelvételek, kiválasztható legjobb kép
  • Multie-Frame NR ? több képet egyesít a zajmentesebb fotók érdekében rossz fényviszonyok között
  • Photo Retouch ? több fényképezőgépen belüli képmódosító szolgáltatás (pl.: expozíciót érintő állítások, képkivágás, átméretezés)

Érdekesség, hogy a vezetéknélküli kapcsolattal megáldott Sony fényképezőgépek pl. otthoni hálózatra is fel fognak tudni csatlakozni, így folyamatos back-up, azaz adatmentés lesz elérhető a PlayMemories segítségével. A könnyebb átláthatóság érdekében pár angol nyelvű videót is beszúrunk cikkünkbe.

A PlayMemories egyik része az Online, mely felületen tárolhatjuk és megoszthatjuk fotóinkat, így akár a BRAVIA tévé készülékeken is megjeleníthetővé vállnak azok.

A PlayMemories Home az asztali számítógépekre letöltendő verzió, mely segítségével könnyebben rendszerezhetővé vállnak a felvételek, naptár- vagy épp térképnézetbe rendezhetjük őket. Utóbbihoz persze kell geotag adat, tehát a GPS modult alkalmaznunk kell hozzá, persze ha van. A szoftver azonnal megosztást tesz lehetővé a népszerű közösségi oldalakon (Facebook, YouTube) vagy azonnali DVD, Blu-ray lemezre történő kiírást garantál.

A PlayMemories Studio egy szerkesztő szoftver, mely könnyen átlátható és egyszerű editálást tesz lehetővé pl. a videók számára. Ráadásul gyorsan alkalmazhatóak általa szűrők és effektek, melyeket akár egy gomb megnyomásával ?ráereszthetünk? videó snittjeinkre, villámgyors ráközelítést érhetünk el vagy hozzáadhatunk hangeffektet is a felvételekhez . A rendezést és kategorizálást ugyan úgy elvégezhetjük vele, mint ahogyan azt Home-nál írtuk. A Studio másik igazán fontos tulajdonsága, hogy PlayStation 3 konzolra is elérhető, így egy igazi erőgépet állíthatunk be vágógépnek. Aki nem tudná, a PS3 igazán erős hardverrel van megáldva, így bizonyára villámgyors fotó és videó editálásra lesz képes. És persze ha birtokunkban van egy ilyen konzol örömmöl nézegetjük majd rajta keresztül kedvenc felvételeinket egy nyaralás után. A PlayMeories Studio ráadásul képes átalakítani és PSP vagy PS Vita kompatibilisen szállíthatóvá tenni a videókat, tehát a mobil játékszereken is élvezhetjük majd saját tartalmunkat.

A PlayMemories Mobile verzió a nevéből adódóan mobil eszközökre szánt app, és a WiFi egységgel rendelkező fényképezőgépek és későbbiekben valószínű videókamerák lesznek képesek ezen keresztüli adatmegosztásra. Egész pontosan, ha ez a szoftver telepítve van Androidos vagy iOS-t futtató okostelefonra vagy tablet-re, akkor át tudjuk tölteni általa fotóinkat és videóinkat, majd a mobileszközön keresztül azonnal meg is oszthatjuk ezeket. A mobile applikáció másik lényeges előnye például a távvezérelhetőség és remélhetőleg a későbbiekben további okos megoldásokat várhatunk a szoftver rendszertől.

A PlayMemories szolgáltatások nem csak WiFi-n, hanem vezetékes kapcsolattal is elérhetőek, ha USB kábellel össze van kötve a számítógéppel a fényképezőgép.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles