Sony Cybershot TX1 és WX1 | fototv.hu

0
0

Két új kompaktot mutatott be a mai napon a Sony, melyek az új Exmor R elnevezésű CMOS érzékelőt kapták. Mindkét készülék 10.2 megapixeles érzékelővel rendelkezik és megtalálhatóak bennük a gyártó legújabb szolgáltatásai is.  

 A legújabb Cybershot-ok igazi érdekessége a hátulról megvilágított Exmor R CMOS képérzékelő, mely esetében az érzékelő színszűrője után találhatók meg közvetlenül a fotódiódák. Ez nagyobb érzékenységet és képdinamikát kínál, alacsonyabb képzaj mellett. A hagyományos Sony CMOS érzékelőkkel szemben, +6dB érzékenység növekedést produkál -2dB zajszint csökkenés mellett. A Bionz képfeldolgozó processzorral karöltve pedig még gyorsabb sorozatfelvételt és képkiolvasást garantál. Így lehetséges az is, hogy mindkét modell 10 kép/mp-es sorozat felvételi sebességre képes teljes 10 megapixeles felbontásban!

Sony Cybershot TX1

A gyártó T-szériája mindig is az eleganciáról, az extra lapos kivitelről és a rejtett, prizmás objektívekről volt híres. Ezt viszi tovább a TX is az Exmor R érzékelővel megspékelve. A legkeskenyebb részén mindössze 14.1mm vastag fémvázas Cybershot 10.2 megapixeles felbontással rendelkezik. A rejtett objektív egy 4x zoomátfogású (35-140mm) Carl Zeiss Vario-Tessar lencserendszert rejt, melyet optikai képstabilizátor egészít ki. Az érzékenység ISO 125 és 3200 között állítható, sorozatfelvételt a már említett 10 kép/mp-es sebességgel készíthetünk.

   

A készülék hátulját a 3”-os, 230 000 képpontos érintőképernyőként funkcionáló Clear Photo LCD kijelző uralja, melyen könnyedén állíthatjuk a be a funkciókat, nézhetjük vissza képeinket.

Funkcionalitás terén a TX1-ből sem hiányozhat az intelligens Auto mód, téma felismeréssel, pislogás érzékeléssel, mosolyra exponálással. Újdonság a Party-shot funkció, mely az alaptartozék dokkolón keresztül működik. Csoportképek esetén csak le kell raknunk a fényképezőgépet, ő beállítja a zoom segítségével és jöhet az „érzékelők garmadája”. Arc-, mosoly-, pislogás érzékelés és kiküszöbölés, sőt még oda is rohanhatunk az időzítőnek hála és máris kész a csodálatos csoportkép… Erre a funkcióra kíváncsiak leszünk egy teszt erejéig!


Az ennél sokkal hasznosabb plusz szolgáltatás, a HX1 ultrazoomban már bemutatkozott Sweep Panorama mód, mellyel pofon egyszerűen készíthetünk panoráma fotókat, a TX1 esetében akár 185 fokban. Nincs más dolgunk, minthogy az exponáló gombot nyomva tartva elhúzzuk valamelyik irányba a gépet és az szoftveresen másodpercek alatt összerakja a kész panoráma fényképet.

A legújabb TX-szel HD felbontású videókat is készíthetünk hanggal és az optikai zoomot használva 30 kép/mp-es frissítéssel (MPEG4, 9Mbps). A tápellátásról Li-ion akkumulátor gondoskodik, a ”hatalmas” 11MB-os belső memóriát Memory Stick Duo/ Pro Duo/ Pro HG Duo kártyákkal bővíthetjük.

A tengerentúlon 380 dolláros áron kerül majd piacra a TX1

Sony Cybershot WX1

Az eddigi W-kategória is WX-re változik az új Exmor R szenzornak hála, így természetesen a TX1-hez hasonlóan ebben a masinában is 10.3 megapixel dolgozik. Az érzékelő elé egy 5x átfogású, 24mm-től 120mm gyújtótávig terjedő Sony G lencserendszer került, melyben szintén optikai képstabilizátor dolgozik. A szintén fémházas kompakt hátulján egy 2.7”-os 230 000 képpontos Clear Photo LCD kijelző található.

A funkciók megegyezőek az előbbi modellnél leírtakkal, megtalálható benne a Sweep Panorama mód, az automatikus mosolyra induló exponálás, DRO dinamika tartomány optimalizálás és az összes intelligens auto mód, no meg persze a Party-shot. Az alacsonyabb képzajt ígérő új CMOS szenzorból a WX1-gyel is maximum 3200-as ISO érzékenységet csikarhatunk ki. A Bionz processzornak köszönhetően ez a modell is 10 kép/mp-es sorozatfelvételre képes.

Videó módban 1280×720 pixeles HD minőségű (MPEG4, 9Mbps, 30 kép/mp) mozgófilmet rögzíthetünk és az optikai zoom is használható közben.


A többi kompakt Sony modellhez hasonlóan itt is Memory Stick Duo kártyákkal bővíthetjük a memóriát, a készülék megközelítőleg 350 dolláros áron fog a boltok polcaira kerülni az Egyesült Államokban.