8.3 C
Budapest
Wednesday, April 24, 2024

Sony Alpha 500 és 550 | fototv.hu

Két új DSLR modell integrálódik az Alpha családba. A 300-as szériánál nagyobb tudású és új gépvázat kapott A500 és A550 készülékekben a legújabb EXMOR CMOS szenzor dolgozik.    

A legújabb Sony vázak a kisebb kategóriánál jóval kényelmesebb markolatot és nagyobb gépvázat kaptak, a fő alkotóelem természetesen a műanyag.

Ahogy azt már az A330 és A380-nál megszokhattuk, a gyártó minden gépvázból két variációt dob piacra, melyek szinte csak felbontásukban térnek el. Nincs ez másképp most sem, az Alpha 500-ban egy 12.3 megapixeles, míg az Alpha 550-ben egy 14.2 megapixel effektív felbontású Exmor CMOS szenzor került. A Steady Shot érzékelő mozgatási elven működő képstabilizátor sem hiányozhat az új masinákból. A képfeldolgozást most is a BIONZ processzor végzi és az új érzékelő&processzor párosításnak köszönhetően több új képjavító effektussal és funkcióval találkozunk. Az Exmor szenzor eleve alacsonyabb zajszintet nyújt elődjénél, ezt egészíti ki a D-Range dinamika tartomány kiterjesztés, mely az új auto mód mellett manuálisan is szabályozható. Megjelent a HDR kép készítési lehetőség, ilyenkor két képből állítja össze a masina a nagyobb dinamikájú képet. Itt is van mód kézi szabályozásra és auto beállításra. A 300-as szériában már megismert egyszerűsített kezelőfelülettel találkozunk az új gépekben is, mely szemléltető ábrákat és szöveges magyarázatokat takar a különböző beállításokhoz.Az érzékenység mindkét modell esetén ISO 12 800-ig emelhető.

Sony Alpha 500 Sony Alpha 550

Megújult az élőkép mód is, az A500 és A550-ben lehetőség van igen precíz manuális élesség ellenőrzésre. Akár 14x részletnagyítás is elérhető MF Check Live View módban és ilyenkor nem Sonynál alkalmazott élőkép segéd érzékelőt alkalmazza a készülék, hanem a fő EXMOR érzékelőt. Tehát tisztább, zajmentesebb és igen éles képet kapunk. Élőkép használatakor elérhető arcfelismerés is és 4 kép/mp-es sorozattal számolhatunk.

És ha már a sorozatról esett szó, az új A550-nel akár 7 kép/mp-es sebességgel darálhatjuk a képeket a keresőt és az S-sorozatot használva. Az A500 kisebb pufferje miatt kevesebb képig tudja tartani a sorozatokat.

A készülék hátuljára egy újra konstruált és megnövelt méretű kijelző került. A 3” átlójú 921 000 képpontos Xtra Fine LCD kijelző  A550)igen tiszta és éles képet nyújt, ráadásul kijavították a döntési tulajdonságait is, mivel sokan kritizálták, hogy az A380-nál például nem lehet teljesen lehajtani. Most már erre sem lehet panasz, mivel ”harmonika” szerűen kihajtogatható kijelző teljes mértékben dönthető felfelé és lefelé is. Az A500 esetén csk 230 400 képpontos felbontással számolhatunk.

Érdekes módon nemhogy HD vagy ne adj Isten Full HD videó mód került volna az új A500 és 550 modellekbe, még VGA felbontásban sem filmezhetünk. Úgy tűnik, a konkurencia ez irányú előretörése ellenére sem szeretné a Sony kinyírni saját videó kamera piacát.

Tápellátásul az univerzálissághoz híven az NP-FM500-as Li-ion akkumulátor szolgál, a kettős memória foglalatba SD/SDHC és Memory Stick Duo/ Pro Duo/ Pro Duo HG memóriakártyákat rakhatunk.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
690FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles