10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Robert Capa kiállítás: A háború és béke képei | fototv.hu

A mai napon, 2016. július 18-án nyílik meg a Robert Capa kiállítás a Mai Manó Házban.A kiállítás képeit a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében található közel ezer Capa-fotográfiából válogattak.

Kínai katona csomagokat tartó rudat egyensúlyoz egy koszos úton. Tai?erzhuang, Xuzhou front, Kína, 1

Robert Capa – A háború és béke képei

Megtekinthető:

2016. július 18. – szeptember 18.

hétköznap 11 és 19 óra,hétvégén 11 és 19 óra között.

A Mai Manó Ház első és második emeleti kiállítóterében Robert Capa, a világ egyik legismertebb magyar származású fotográfus munkáinak egy szeletét  mutatja be. A kiállítás képeit a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében található közel ezer Capa-fotográfiából válogattÁK.

Negyvennyolc pozitív

A Robert  Capától fennmaradt körülbelül 3 000 eredeti fotográfiáól  48 darabot válogatott ki Dr. E. Csorba Csilla művészettörténész és Kincses Károly fotótörténész New Yorkban 2008-ban az International Center of Photography-ban.

Bár a képek sok magyar és nemzetközi kiállításon szerepeltek, de ezeket a pozitívokat  így, együtt  most láthatja először a nagyközönség. A fotográfiákat  a  különböző hírügynökségek (elsősorban  a Magnum és a Pix) nagyították és autorizálták, hátoldalukon megtalálható a hírügynökségi bélyegző.

A Mestergyűjtemény

A 2008-ban   megvásárolt  fotográfiák  révén New York és Tokió mellett Budapest vált a Capa-hagyaték legfontosabb őrzőjévé. A  Robert Capa életútját bemutató ún. Master Selection III. sorozat kilencszázharminchét, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz.  Ezeket a fotográfiákat Cornell Capa (Robert Capa öccse), illetve Richard Whelan fotótörténész válogatták ki 1990-1992 között a Capa által hátrahagyott közel 70 ezer negatív közül és  a  képek alatt jobbról található, Capa aláírását utánzó szárazbélyegzőről ismerhetőek fel. Most 17 darabot láthat a nagyközönség a Mestergyűjteményből, köztük ikonikus képeket is.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles