10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Rekordösszegért kelt el Duncan Leica-ja | fototv.hu

Minden idők legdrágább konzumer piacra szánt fényképezőgépévé vált az amerikai David Douglas Duncan fotóriporter régi Leica M3-asa. Vajon mitől kerül ez a Leica 2.19 millió dollárba?

Azt már az elején leszögezhetjük, azért nem egy ?sima? régi Leica-ról van szó. Ez az M3 fényképezőgép David Douglas Duncan fotóriporter gépe volt és ha mesélni tudna, történelemkönyveket lehetne megtölteni vele? Már az általános iskolában izgatta a fiatal Duncan-t a fotografálás, de egyetemi diplomáit más-más szakokon szerezte meg. Szülővárosában Kansas-ben kezdte fotóriporteri pályafutását, majd katonai laphoz került, így végigfotózta a II. Világháborút, hajózott a USS Missouri fedélzetén, híresek a Koreai háborúban készült felvételei, megfordult Vietnámban és a Life magazinnak pedig végigdokumentálta a legfontosabb krízishelyzeteket, afférokat.

Duncan munkásságának másik oldalán Pablo Picasso-ról készült fotói állnak, melyekből összesen hét könyv jelent meg az idők folyamán. A festővel, akinek egyébként Robert Capa mutatta be szorosabb barátságot ápolt.

Visszakanyarodva magára fényképezőgépre, ahogyan azt a fotós életrajza is mutatja, sok helyen megfordult Leica-javal Duncan. Ráadásul ebből a különleges Leica M3D-ből mindösszesen 4 darab készült, a D-betű pedig Duncan-t jelöli. Tehát egy olyan fényképezőgépről van szó, mely részese a múlt század történelmi eseményeinek és olyan neves emberek portréi születtek meg általa, mint pl.: Picasso.

Innentől kezdve pedig már csak teoretikus kérdés, kinek ér meg egy ilyen ?műtárgy? 2.19 millió amerikai dollárt, azaz kb. 514 millió forintot. Íme pár fénykép, mely ezzel a géppel készült:

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles