7.3 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

PMA előtti pletykák – Nikon | fototv.hu

A Nikon körüli pletykák jellemzően megbízhatatlanok. Mintha szándékosan adna újabb és újabb megtévesztő beszédtémát a gyártó a pletykára éheseknek.

A D700 megjelenése előtt, a gyártó kínálatában egy olyan hatalmas lyuk volt, ami szinte törvényszerű módon, rendszeresen pletyka szintjére emelte a különböző, fórumokon megfogalmazott vágyakat. 

A Pletykaroller második részében tehát a Nikon lehetséges modelljeiből szemezgettünk.

Az is egyértelműen látszik, hogy a D3 megjelenése olyan mértékben sokkoló volt egyesek számára, hogy ma már egészen vad pletykákat is hitelesnek tekintenek a Nikon rajongói. Ezeknek tudatában természetesen a márkát érintő híresztelések hitelessége különös módon megkérdőjelezhető.

Így van ez a már rég emlegetett Nikon MX formátummal is. Bár tényleg felbukkant jó néhány olyan fotó, és hirdetés az interneten, ami arra is enged következtetni, hogy a márka kínálatában hamarosan megjelenik egy az eddigieknél nagyobb méretű érzékelő (54 x54mm), ezek azonban eddig nem tűntek kellőképpen hitelesnek. Ha új modellt várunk, azt inkább a közép és kis kategóriában tegyük.

Lassan eléri a leváltás korát a D300, így az utód, D400 megjelenésével előbb vagy utóbb számolhatunk. Az logikusnak tűnik, hogy a D400 felbontása legalább 15-17megapixelnyi legyen, és egy dupla kártyafoglalat (SD+CF) sem tűnik túlzottan elrugaszkodott gondolatnak. Az egyes fórumokon emlegetett 24 megapixeles CMOS érzékelőt viszont nehéz elhinni, és a 3,5”-os érintőképernyő is inkább tűnik álomszerűnek, mint reálisnak.

Esedékes volna a belépő modell, a D60 leváltása is. A 10 megapixeles felbontás, és a D40x szerkezetéből örökölt túlontúl sok műszaki tartalom, egy nagyobb modellváltást sejtet. Az utód neve itt azonban egy igen komoly rejtély (tudom, hogy a Canon, Pentax, Sony és Olympus rajongói közül most sokan jóízűen nevetnek).


A Nikon típusszámokkal kapcsolatos rendszere úgy tűnik ismét egy kis csavarral lesz kénytelen továbbhaladni. A D60 első elődje, még a maga idejében a D50 nevet kapta, utódja visszafelé lett számozva, és a D40 név lett a sajátja. Ennek frissített változata a D40x lett, majd az előd elődének sorszámát átugorva, megszületett a D60. Logikus volna, hogy az új modell neve D70 legyen, de ez a név már foglalt. A középkategória már elhasználta a D70, D80 és D90 neveket is. Vajon most mi következik, D30? Egyet vissza, kettőt előre, hármat vissza? Ez lenne a sorszámozás logikája? Vagy elhalasztja a Nikon az amúgy távolról sem életbevágó probléma megoldását, és D60X vagy D65 névvel illeti az utódot?

Félreértés ne essék, szeretem a Nikon termékeit. Sőt, tesztre kapott gépet olyan nehezen még nem adtam vissza, mint a D300at.

A pletykák szerint az új belépőmodell -hívják akár D30, akár D60x, D65 vagy D5000 néven- 12 megapixelt és élőképet kínál. Valószínű nem lesz beépített AF motorja és felmerült a forgatható LCD kijelző ötlete is. Sokat nem lehet róla hallani, de alighanem a kontrasztérzékelő AF és az arcfelismerés sem marad ki a videózásra is képes D60 utódból.

Összességében a Nikon jól tud titkot tartani és pletykálkodókat tévútra terelni, eddig.

Ne feledjük, hogy ezek csak pletykák és a képek csak illusztrációk!

 

A Pletykaroller információit aDigitális-Merengőbiztosította számunkra!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles