8.7 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

PMA előtti pletykák – Canon | fototv.hu

Közeledik a PMA, az év egyik legnagyobb fotós szakkiállítása. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, rengetegen várják azt, hogy a nagy gyártók épp a kiállításon, vagy kevéssel az előtt jelentik be új tükörreflexes gépeiket. Bár a gyakorlat azt bizonyítja, hogy az éves termésnek csupán egy kisebb része kerül épp ilyenkor bejelentésre, mégis, őrült pletykák lepik el különböző fotós fórumokat, a várt, vagy csak remélt modelleket illetően.  

Mintha egy-egy új modell megjelenése egyik napról a másikra változtatná meg azt ahogyan fotózunk, mintha egy új gép megjelenése komoly hatással lenne mindennapi életünkre.

 A legtöbb pletyka ami ma közszájon forog, a nagyobb felbontást, nagyobb érzékelőket és a videofelvételt tekinti a fő fejlődési iránynak. Persze ezek mellett, ha nem is minden géposztályban, de nagyon nagy szerep juthat az idei tükörreflexes modellekben az élőképnek, és az azzal érkező számos új szolgáltatásnak.

Bár a pletykák jelentős része nem tud maga mögött olyan forrást, ami kétséget kizáróan megbízható lenne, mégis, tekintsük át ezek egy részét. Hátha tanulságos.

A pletykaroller első részében a Canon lehetséges modelljeiről elmélkedünk:

Jelenleg nincsen olyan kiöregedett modell a márka kínálatában ami azonnali leváltást követelne.

Bár az utódlás még nem időszerű legalább fél évig, sok spekuláció övezi az 1D Mark IV modellt, ami egyesek szerint jó eséllyel szakít az eddigi 1,3x-os APS-H mérettel, és átlép a FullFrame géposztályba. Persze legalább ennyien cáfolják is ezt. Jó okkal, hiszen ennek a sorozatnak a tipikus használói a fotóriporterek, akiknek a képei többnyire újságok lapjain, vagy számítógépek monitorjai jelennek meg. Márpedig ezeknek a felületeknek a minőségi követelményeit már a meglévő rendszer is kiszolgálta. A magasabb felbontás ígérete nem elég vonzó a váltáshoz. Ráadásul ha megváltoztatjuk az érzékelő méretét, akkor megváltozik az eddig használt optikákkal kapható látószög is. Ennek pedig nem örülne mindenki.

A csúcsmodellekkel kapcsolatos szóbeszéd szinte semmilyen konkrétnak tűnő információval nem rendelkezik, ennek ellenére, sokat azt feltételezik, hogy a Canon szakítani fog a generáció jelölésére eddig „Mark” használt jelöléssel.

A paletta következő szintjén egy friss modellt, az 5D Mark II típust találjuk. Így itt kevés pletykálnivaló van.


A középkategória is friss modellel büszkélkedhet, így azok a hangok, amelyek a 10-es sorozatban egy Full Frame váz feltűnését jósolták, most elcsendesültek. A kínálat alsóbb kategóriájában már sokkal izgalmasabb a helyzet. Ebben a szegmensben a Canon fő konkurense a Nikon, korábban is jól szerepelt, a 2008-as évben pedig egy új név is felkerült a legeladottabbak listájára a Sony képében. A nagyobb eladások érdekében a Canon az elmúlt évben bemutatta 1000D vázát, ami a korábbi alapmodell, a 450D alá lett pozicionálva. Mivel az 1000D még csak fél éves, ebben változásra nem kell számítanunk. A 450D leváltása, vagyis az 500D megjelenése azonban nagyon is időszerű. Ennak a típusnak a bejelentése óta eltelt egy évben rengeteg vetélytársa akadt. Ráadásul ezek a kihívók is alighanem rövidesen megújulnak.

 


Az 500D a feltételezések szerint 15 megapixeles APS-C CMOS érzékelőre épül, aminek érzékenysége ISO 100-3200 közötti. A képfeldolgozást természetesen egy Digic IV processzor végzi, ez pletykák nélkül is egyértelmű. A fókuszrendszer egyrészről állna egy hagyományos, 9pontos rendszerből, másrészről pedig egy arcfelismeréssel is ellátott kontrasztérzékelősből. Számos fórumon azt is feltételezik, hogy ez a gép is rendelkezni fog videofelvétellel, illetve, hogy a gép megkapja az eddig csak a nagyobb modellekben megtalálható, hátsó tárcsát. Ez az utóbbi lépés logikusnak tűnik, hiszen egy ilyen szolgáltatás hangsúlyosabbá tenné az 500D és az 1000D közötti különbséget, miközben a gép még így is kellő távolságban maradna az 50D-től.

Régebbi pletyka, de még most is sokat forog a különböző fórumokon, hogy a márka egy ideje kísérletezik egy a Full Frame -et meghaladó méretű érzékelővel szerelt gépen. Ez utóbbi még a Leica S2 ismeretében is inkább csak álmodozásnak tűnik. Ahogyan az esetleges EOS 3D is, ami egyesek szerint az 5D Mark II és az 1D sorozat között kapna helyet.

 

Persze, hogy mindebből mi valósul meg, azt majd csak apránként, a különböző modellek bejelentése után láthatjuk biztosan.

Ne feledjük, hogy ezek csak pletykák!

 

A Pletykaroller információit aDigitális-Merengőbiztosította számunkra!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,493RajongókTetszik
197KövetőKövetés
694FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles