Phasebook.hu | fototv.hu

0
0

Ma, azaz május 7-én 18 órakor nyílik a Phasebook.hu 2009 project kiállítása a Millenáris Parkban. 18db nagyméretű fotón tekinthetjük meg a különleges portrékat.  

A Phasebook.hu egy művészeti projekt melynek célja, hogy a kortárs fotográfia legkülönbözőbb eszközeivel évről-évre szubjektív, mégis átfogó képet adjon magyarország fesztiváljainak résztvevőiről, a magyarországi fesztiválkultúráról. A jövőben megvalósuló phasebook.hu online honlap lehetőséget ad az alkotók által szubjektív szempontok alapján lefényképezett személyeknek, hogy magukról további információkat, képeket osszanak meg a site látogatóival. Az alkotók saját véleménye így a lefényképezett személyek által megosztott információkkal, az önmagukról alkotott képpel vethetők össze, ami további vizsgálatra ad lehetőséget a magyarországi fesztiválkultúrával kapcsolatban. Az angol phase szó – mozzanat, szakasz – egyaránt utal a fesztiválok időszerűségére és a projekt technikai jellegére. A Phasebook.hu továbbá reakció a globális közösségi oldalak hirtelen elterjedésére és népszerűvé válására, illetve az ezzel együtt kialakuló közösségi kultúrára.

A Phasebook.hu projectet Kádár Levente és Károlyi György alapította 2009 nyarán.

Phasebook.hu 2009

A projekt első állomása a Sziget Fesztivál 2009 volt. A rendezvény bejáratánál 5 nap alatt 16 országból 79 személy ült modellt a két fotográfus nagyformátumú kamerájának. A különleges technikai eljárás, az üvegnegatív haszálata és az ezzel járó hosszú expozíciós idő (körülbelül 5-10 másodperc) megkövetelte a modellektől a statikus pozíciót és az érzelemmentes arckifejezést. Az ülő helyzetben, szigorúan az objektívbe meredő, vagy a kamerának profilt ülő modellek minden érzelemtől mentes portréi lehetőséget adnak az analitikus vizsgálatra, így a fesztiválok mélyebb megismerésére és megértésére. Az alkotók igyekeztek a fesztivál sokszínűségére felhívni a figyelmet, így a különböző zenei-, és trend-szubkultúrákról átfogó képet adni, illetve a látogatók nemzetiségi és életkori eloszlását hűen prezentálni. Céljuk néhány jellegzetes arcon keresztül, a fesztiválok változatos összetételű tömegének bemutatása.

{aviremote width="640" height="360"}https://www.fotoklikk.eu/images/stories/Hirek_Kult/20100507_phasebook/Phasebook.hu_werk.avi{/aviremote}

A kiállítás

A Phasebook.hu Projekt 2009-ben készített sorozata elôször 2010 május 7.-én a Millenáris Park kiállítóterén fog bemutatkozni. A 18 nagyméret? kép, illetve a hozzá tartozó információs – és promóciós felületek a kiállítófelület körülményeihez igazítva 127×86 cm nagyságú átvilágítható úgynevezett DuraTrans hordozón fognak megjelenni.

A kiállítás május 7.-én 18 órakor Németh Juci beszédével nyílik meg, ezt követően a Park szabadtéri színpadán az Add to Favorites zenekar ad ingyenes koncertet.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!