1.9 C
Budapest
Wednesday, November 29, 2023

Pentax Ricoh Q10 | fototv.hu

Megérkezett a gyártó második cserélhető objektíves kompakt váza, mely kicsit meghökkentő, kicsit retró, kicsit ”menőzni akaró”, de az biztos, hogy felfigyel rá az ember. Mivel a rendszer adott, 1/2.3” méretű relatív kis érzékelő köré épült a Q10, viszont pár modern dolgot rejteget a belseje.

Egy 12.4 millió képpontos hátsó megvilágítású CMOS érzékelő munkálkodik a gépben, mely szó szerint kompaktos a 1/2.3” méretének köszönhetően. Kapunk viszont SR eltolásos képstabilizátort és DRII pormentesítő rendszert is mellé. ISO 100 és 6400 között található a normál érzékenységi skála, nem hiányozhat a többszörös expozíció és a HDR mód sem a Q10 repertoárjából. Sokat javítottak a sima Q modellhez képest az AF rendszeren, 12 személyes lett az arcfelismerés is. A készülék elején található egy tárcsa, mely segítségével kilenc Smart Effect funkciók közül választhatunk villámgyorsan (pl. kereszthívás, briliáns szín). De a digitális szűrőkből sincs hiány, összesen 19 kreatív hatást érhetünk el általuk, legtöbbjüket videózáskor is bevethetjük.

   

A masina hátuljára egy 3” átmérőjű 460 000 képpontos LCD került, mely átnézeti vagy elektronikus kereső híján az egyetlen megoldás a komponálásra és visszajátszásra. Sorozatfelvételekből 5 kép/mp sebességgel lehet számolni JPEG módban, persze a gép képes RAW DNG fájlok mentésére is 12bit színmélység mellett.

Kapunk továbbá beépített vakut és a vakusarura Pentax rendszervillanókat is felhelyezhetünk. Videózás tekintetében minden felbontásban 30kép/mp frissítéssel rögzít a Q10 maximum 1080p Full HD felbontás érhető el H.264 kodekkel, mono hanggal.

A mindösszesen 200g-os váz (akkumulátorral együtt) 102 x 58 x 34 mm méretekkel rendelkezik és a 02-es objektívvel (5-15mm, 27.5-83mm ekv.) KIT-ben ezüst és piros színben októbertől lesz elérhető 600 dolláros fogyasztói áron.

Az új Q-bajonettes gépváz mellé egy objektív és K-bajonett konverter is érkezett. Folytatva a Pentax a számozósdit, a 06-os lencse egy fix f2.8 fényerejű 15-45mm telezoom, mely kisfilmes formátum szerint 83-249mm-nek felel meg. A 90g-os objektív meglepően kicsi, tartalmaz viszont ED és SLD képminőség javító lencsetagokat is. Ebben az objektívben is fellelhető a Quick-Shift gyors AF/MF átkapcsolás, kapunk beépített ND szűrőt és zárat is, mellyel a rolling shutter effektus küszöbölhető ki.

A PENTAX-06 Telephoto Zoom 300 dolláros áron kerül piacra az év vége felé.

Megszületett a hiánypótló PEntax Q-K bajonett átalakító, mely segítségével minden K-bajonettes lencse felhelyezhetővé válik a Q rendszer gépvázaira.  A gyújtótáv szorzó 5.5x, tehát szinte minden korábbi lencséből teleobjektív válik. Az adapter manuális blendegyűrűt és zárszerkezetet is kapott, mindezért 250 dollárt kell majd kifizetni a Q vagy Q10 vázak birtokosainak.

  

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
644FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles