11.8 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Pentax Q ? az új MILC | fototv.hu

Hivatalosan is bejelentette a Pentax cserélhető objektíves kompakt rendszerét, mely a Q fantázinévre hallgat. A gyártó célja a világ legkisebb MILC készülékének megalkotása volt, de az apró méretért vajon mekkora árat kell fizetni?  

Valószínűsíthetően relatív nagyot, mivel a többi vetélytárssal ellentétben a Pentax Q-ba egy 1/2,3” coll méretű CMOS érzékelő került, mely a micro 4/3-nál is lényegesen kisebb képérzékelőt jelent. 12.4 megapixeles szenzor hátsó megvilágítású CMOS és szerencsére nagy hatásfokú mechanikus képstabilizátorral is ellátták. A gépváz különben igen impozánsan néz ki, a régi fényképezőgépek formavilágát igyekszik modernizálva visszaadni, ráadásként a beépített vakut is belerejtettek a masinába.

Az érzékenység ISO 125 és 6400 között szabályozható, találunk HDR képmódot és 10 digitális Smart Effect szűrőt. Mozgóképet 1080p Full HD felbontásban rögzít a Pentax Q 30kép/mp frissítéssel és helytakarékos AVCHD formátumban. Képsorozatra JPEG minőségben 5 kép/mp sebességgel képes a készülék, az amatőrök számára teljes automata és 21 témamódot tartogat. A hozzáértőbbeket pedig teljes manuális vezérlés és RAW képformátum várja…

A Pentax Q hátuljára egy 3” átmérőjű 460 000 képpontos LCD kijelző került, a váz tetején található vakusaruba pedig opcionális kereső is illeszthető. SDHC/SDXC memóriakártyákat fogyaszt a masina és Li-ion akkumulátort mellékelnek hozzá.

A Pentax Q rendszer első gépvázához egy 47mm-nek megfelelő alapobjektívet mellékelnek a gyári KIT-ben, mely f1.9 fényerővel rendelkezik. A készülékek és objektívek idén ősszel kerülnek a piacra, a tengerentúlon 800 dollárt kérnek majd a fent említett objektívet is tartalmazó csomagért.

A Q rendszerhez 5 objektív érkezik egyből, a 47mm-es objektíven kívül kapunk egy 27.5-83mm (35mm ekvivalens) alap zoomot f2.8-4.5 fényerővel és 30cm-es makró közelponttal, valamint egy 17.5mm-nek megfelelő halszem optikát (f5.6, 160 fokos látószög).

A ráadás két objektívet a gyártó Toy Lens-nek, azaz játék optikának hívja, tehát az érdekes képi hatások eléréséhez használhatóak, a nagylátószögű 35mm –nek felel meg f7.01 fényerő mellett, míg a tele társa 100mm-es gyújtótávolságra képes f8 fényerővel.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles