35.6 C
Budapest
szerda, június 29, 2022
Kezdőlap!frissítvePentax Optio E80 és P80 | fototv.hu

Pentax Optio E80 és P80 | fototv.hu

Két szériáját is frissíti a Pentax a kompakt szegmensben, az Optio E80 az olcsóbb belépő modellek mezőnyében indul, míg a P80-as az ultrakompakt design kategóriában törhet babérokra.    

Pentax Optio E80

Az új E80-as az egyszerűség és a könnyű felhasználhatóság jegyében készült. A készüléken megtalálható összes gombot megnagyobbították, illetve a menürendszer betűméretét is megnövelték. (Az irány hasznosnak mondható, ugyanis ha akár az idősebb, már rosszabbul látó generációra gondolunk, mindig problémát jelentenek a kisméretű kezelőszervek. Ez a jelenség a mobiltelefonoknál is megfigyelhető, ott is évente csak pár modell születik, mely ilyen szempontból felhasználóbarátnak nevezhető.)

Visszakanyarodva a Pentax E80-hoz, egy effektív 10 millió képpontot használó CCD kapott benne helyet, mely elé egy 3x átfogású, 31.5-94.5mm-es gyújtótávolsággal rendelkező objektív került. A hátsó LCD kijelző 2.7” méretű és 230 000 képpont kapott rajta helyet. Az élességállítás bár csak 3 fókuszpontos, élességkövetés helyet kapott készülékben. Persze a Pentax műhelyéből sem kerülhet ki fényképezőgép automata témafelismerés és arcfelismerés nélkül, így ezeket már a belépő modellnél megtaláljuk. A többlet szolgáltatásokhoz tartozik a három képből összeilleszthető digitális panorámakép, a világóra beállítás és az igen hasznos, véletlenül törölt képek helyreállítása.

A masinában csak elektronikus képstabilizátor kapott helyet, ami azonban a HD felbontású videózás alatt is üzemel. Bár az E80-nal csak 15 kép/mp-cel tudunk HD-ben rögzíteni.

A belépő kategóriához híven AA elemmel vagy akkumulátorral üzemeltethető a készülék és SD/SDHC memóriakártyára menthetjük képeinket.


Pentax Optio P80

Az új P80-as a gyártó ultra vékony desing kompaktjai közül talán az eddigi legszebben sikerült darab. A formavilág számomra igencsak a Casio kompaktjaira emlékeztet, bár ez nem is meglepő, hiszen régóta dolgozik együtt a két cég, még ha ezt próbálják is titkolni.

A legkeskenyebb pontján mindössze 16,5mm-es alumínium házas kompaktba egy 12.1 megapixeles érzékelő került, előtte egy 27.5-110mm-es 4x-es zoomátfogású objektív található. Az érzékenységeket ISO 64 és 6400 között választja ki a gép, ezt használja ki az elektronikus képstabilizátor (Digital SR) is. A hátsó kijelző manapság megszokottan 2.7”-os és 230 000 pixeles. Az élességállítást manuálisan is elvégezhetjük, ha az automatikára bízzuk magunkat 9 fókuszponttal, fókuszkövetéssel és arcfelismeréssel (32 arc) számolhatunk. Nem maradt ki a mosoly exponálás és a pislogás érzékelés sem. Számottevő sorozatfelvételre csak 5 MP felbontásban van lehetőség, ilyenkor 3.3 kép/mp-cel számolhatunk. A rengeteg digitális szűrőn és képkereten kívül érdemes megemlíteni a D-Range dinamika kiterjesztést és a digitális nagylátószög módot, ilyenkor két képből készít a P80-as egy kb. 20mm-es nagylátószögnek megfelelő felvételt.

Az ultrakompakt Optio-val HD felbontásban videózhatunk 30 kép/mp-es frissítéssel. A Pentax P80-as Li-ion akkumulátorral üzemel és SD/SDHC kártyákkal bővíthetjük memóriáját.

Budapest
tiszta égbolt
35.6 ° C
36.6 °
34.7 °
31 %
6.2kmh
0 %
sze
37 °
csü
37 °
pén
37 °
szo
32 °
vas
34 °

További friss hírek