Panasonic Lumix FZ38 – az új bridge | fototv.hu

0
0

Megérkezett az FZ-28 várva-várt utódmodellje, a DMC-FZ38 személyében. Az új kompakt modellekhez hasonlóan 12 megapixeles CCD kapott a bridge gépben helyet, melyhez 18x átfogású optikai zoom társul.    

A Panasonic régebben sokkal inkább ismert volt bridge készülékeiről, mint mostanában, hiszen szinte pont egy éve nem frissült FZ szériája. De most itt az FZ28 utódmodellje az FZ38-as, mely a 2009-es év második felére tervezett összes új szolgáltatást és megoldást tartalmazza.

Az érzékelőre 12.1 millió képpont került, mely előtt egy 18x-os átfogású Leica DC Vario-Elmarit objektív dolgozik. Az optika teljesen hasonló elődjéhez, 27mm-es nagylátószögtől indul és 486mm-es teleállásban végződik. Az éles képekről az új fejlesztésű POWER O.I.S képstabilizátor gondoskodik, mely megkülönböztetve a magas- és alacsony rezgéseket, elődjéhez képest kétszer akkora hatékonysággal dolgozik. Természetesen az eddigiekhez hasonlóan teljes manuális szabadságot kapnak a készülék tulajdonosai, a blende- zársebesség előválasztás, a kézi élességállításról szerencsére nem kell lemondanunk.

Az ISO értékeket az új kompaktokhoz hasonlóan ISO 80-1600 között állíthatjuk, de a High Sensitivity módban akár 6400-as érték is használható. Szintén 2.3 kép/mp-es sorozat felvételi képességgel számolhatunk, mely csökkentett 3 megapixeles méretben 10 kép/mp-re rúghat.


Kibővült az iA intelligens autó mód, melynek részeként már az új stabilizátor dübörög, valamint az arcfelismerés és megjegyzés is alapszolgáltatássá vált. A készüléket az új kompaktokkal ellentétben a Venus Engine HD képfeldolgozó processzor hajtja, ebből kiderül, hogy igen nagy hangsúlyt fektettek a videó szolgáltatásra. Felülről első ránézésre teljesen GH1- es kinézetű az FZ38-as, ez sem véletlen. Mozgófilmeket 1280×720 pixeles HD felbontásban rögzíthetünk, szerencsére tárhely takarékos AVCHD Lite formátum is rendelkezésre áll (H.264 kodekkel). A lényeg itt is a manuális szabadság, szerencsére szintén a GH1-hez hasonlóan a legtöbb paramétert egyéni szájíz szerint állíthatjuk. A hangot sztereóban rögzíti az FZ38 és az optikai zoom is az egész tartományában használható. Opcionálisan vásárolható mini-HDMI kábellel köthető össze a készülék HD megjelenítésre alkalmas kijelzőkkel, eszközökkel.

A készülék hátuljára egy 2.7” átmérőjű, sajnos csak 230 000 képpontos LCD kijelző került (pedig titkon reménykedtünk a nagyobb felbontásban), az EVF kereső a szkásos 0,2” méretű.

Az új Panasonic bridge modell SD/SDHC kártyára menti a képeket és videókat, az alaptartozék Li-ion akkumulátor 470 fotó elkészítését garantálja egy feltöltéssel.