Panasonic Lumix FX60, ZX1 és FP8 | fototv.hu

0
0

Három új kompakt fényképezőgéppel bővül a Panasonic Lumix termékcsaládja, melyeket az ötödik genrációs Venus Engine hajt. A kompakt és stílusos készülékek a Lumix készülékek kiváló minőségét viszik tovább.    

Panasonic Lumix DMC-FX60Az FX40-es modellt váltó fényképezőgépbe egy 12.1 megapixeles érzékelő került, melyet az eddigi design vonalat képviselő fém házba rejtettek. Az objektívbe egy 5x zoomátfogású Leica DC VARIO/ELMARIT lencserendszer került, melynek gyújtótávolsága kisfilmes formátumban kifejezve 25mm-125mm-ig terjed. Tehát megmaradt az igazán nagy látószög, melyet most a MEGA O.I.S rendszert leváltó POWER O.I.S optikai képstablilzátor egészít ki. A gyártó kétszeres hatákonyságot ígér az előző stabilizátorhoz képest, mely ha a valóságban is beigazolódik igen hatásosnak lesz mondható.

A Venus V-ös processzor nem csak jobb zajszűrésért felelős, hanem 1.1 mp-es bekapcsolási időt garantál, mely után azonnal fotózhatunk, illetve hosszabb akkumulátor üzemidőt érhetünk el vele, az energiatakarékosságának köszönhetően megközelítőleg 360 fényképet készíthetünk egy feltöltéssel. A zajszűrést két részre osztja a képfeldolgó processzor, külön kezeli a magas- és mély frekvenciájú zajösszetevőket. Teljes felbontásban 2.3 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességgel számolhatunk max. 3 Fine tömörítésű JPG erejéig, de 3 megapixelen elérhető a 10 kép/mp-es sorozat is. Az érzékenység ISO 80 és 1600 között szabályozható manuálisan, de a High Sensitivity mód lehetőség biztosí akár a 6400-as érték használatára is.

A hátsó panelre egy 2.7”-os, nagy betekintési szögű, 230 0000 képpontos LCD kijelző került.


Az iA intelligens auto módot nem nagyon kell bemutatni azoknak, akik Pansonic fényképezőgépet használnak vagy figyelemmel kísérik a gyártó termékeit. Ez a szuper automata programmód most kiegészült a POWER O.I.S képstabilizátorral és az arc MEGismerő rendszerekkel. Immáron három fényképet is felhasználhatunk egy személy beazonosítására és három személy nevét képes megjeleníteni az LCD kijelzőn. A High Dynamic módban kiterjesztett dinamika tartománnyal fotózhatunk, és még ezen belül is választhatunk Standart, Art vagy B/W opciók közül, a fotózandó témának megfelelően.


Az FX60-nal 1280×720 pixeles, azaz HD minőségű videófelvételeket rögzíthetünk 30 kép/mp-es frissítéssel, motion JPG formátumban. A gyári csomagba a PHOTOfunSTUDIO 4.0 szoftver is belekerült, mely kreatív utómunkákra ad lehetőséget a masina tulajdonosainka számára. Az eddigiekhez hasonlóan SD/SDHC kártyát fogyaszt az új készülék is, a Li-ion akkumulátor is az alapcsomag része.

Panasonic Lumix DMC-ZX1

Egy új utazó kompaktak lepte meg a világot a Panasonic. A legújabb ZX széria első modellje 8x-os optikai zoom-ot rejteget kompakt testében, az lencserendszerbe egy mindössze 0.3mm keskeny aszférikus tagot építettek bele. Így nem csoda, hogy a nagylátószög sem szenvedett csorbát, a 25mm-ről induló zoom 200mm-es teleállásban végződik. A felbontás szintén 12.1 megapixel, a képfeldolgozást a Venus Engine V processzor végzi. Ennek eredményeképpen 1.1 mp alatt lövöldözhetünk Lumixunkkal, amennyiben a gyors ”feléledést” is alkalmazzuk.

A képstabilizálásról a kétféle rezgést is megkülönböztető POWER O.I.S rendszer gondoskodik. Az LCD kijelző szintén 2.7” méretű és 230 000 képpontot tartalmaz. Itt is megtalálható a 2.3 kép/mp-es sorozatfelvétel, az arcfelismerés és memorizálás (6 személyt menthetünk el, 3-at képes egyszerre felismerni és megjeleníteni a kijelzőn). Az újítások mindegyik, 2009 második felében megjelenő készülékbe belekerülnek majd, a ZX1-nek azonban van egy plusz funkciója. Mivel ez egy utazó-zoom, nem hiányozhat a Travel mód, ahol úti célokat, dátumokat, világidőt rendezgethetünk.

Egy feltöltéssel 330 fotó készíthető, természetesen SD/SDHC kártyával etethetjük ZX1-esünket.

Panasonic Lumix DMC-FP8

Első ránézésre az jutott eszembe, hogy ez csak nem az ütésálló TF1-es normál változata. Aztán rájöttem, hogy tényleg az. Nem időjárásálló, viszont rendkívül szemet gyönyörködtetőre sikerült az új FP8-as. Elegáns középső díszcsík és Led megvilágítású hátsó gombok. Ezek mind tovább erősítik a rendkívül keskeny, négyszögletes modern dizájnt. A ház erős alumíniumból készült, mely belső optikai rendszert rejt magában. A 4.6x-os átfogású Leica DC Vario Elmar zoom 28mm-es nagylátószögtől indul és 128mm-es teleállásban végződik, egy ED és 5 aszférikus elemet tartalmaz, 5cm-es makró közel ponttal rendelkezik.

Az érzékelő az FT1-hez hasonlóan 12.1 megapixeles, ám az új Lumixot a Venus Engine V processzor hajtja. A mai napon bejelentett többi modellhez hasonlóan itt is az új POWER O.I.S optikai képstabilizátor segíti a bemozdulás mentes képek készítését. Külön megemlítendő, hogy a hatékonyságot azért is tudták növelni, mivel a gépet felkészítették az exponáló gomb lenyomásából származó rezgésekre, így tökéletesebb felvételek készíthetők rossz megvilágítási körülmények között is, amikor hosszabb záridőket használ a készülék.

A gyártó kiemeli az FP8 gyors automata élességállítását is, a ”gyors talpra állás”-sal kombinálva 0.95mp alatt készíthetünk éles felvételeket.

A szolgáltatásbeli újdonságok megegyeznek az FX60-asnál leírtakkal. Tehát két frekvencián pusztítja a zajt ebben a készülékben is a Venus processzor, az iA intelligens módba belekerült a POWER O.I.S stabilizátor és a három emberi arcot felismerő, azokat név szerint megjelenítő rendszer. A expozíció kioldására mindössze 0.006 mp-et mond a gyártó, ami a kompaktok mezőnyében igen jó, bár lassan ekörül vannak az általános értékek. A sorozatfelvétel ennél a modellnél is 2.3 kép/mp teljes felbontásban, az érzékenység ISO 80-1600-ig választható manuálisan, de a High Sensitivity módban akár 6400-as érték is használható.

Szintén megtalálható az FP8-ban a 27 témamód között a dinamika tartomány kiterjesztés és a 30 kép/mp-es HD videó felvétel.

Az alaptartozék Li-ion akkumulátorral akár 380 fotót is készíthetünk egy feltöltéssel, az új PHOTOfunSTUDIO szoftver szintén alaptartozék.

Mit sem ér a különleges dizájn színek nélkül, ezért a DMC-FP8 8 színben lesz elérhető, például pink, arany és piros borításban.