24 C
Budapest
Monday, July 22, 2024

Panasonic Lumix DMC-GF1 | fototv.hu

Amint az várható volt, a Panasonic is előrukkolt egy kompakt méretű cserélhető objektíves micro 4/3-os készülékkel. Az új jövevény a DMC-GF1-es, mely kis mérete ellenére még beépített vakut is kapott.

A GF1 lelke egy 12 megapixeles Live MOS szenzor , melyhez a Venus Engine HD képfeldolgozó processzor társul. A Panasonic micro 4/3-os rendszerenék harmadik tagja 35%-kal kisebb a G1-hez képest, tudását viszont a GH1-től örökölte. Kezelésére a többi komopakt Lumix fényképezőgép egyszerűsége jellemző. Ilyen például az intelligens iA auto mód, mely téma- és arcfelismerést, akár hat arc eltárolását teszi lehetővé és teljes expozíció igazítást végez a lehető legszebb fotók érdekében. Az iA mód videózáskor is használahtó, ezzel is segítve a mozgókép rögzítéssel még csak most ismerkedőket. Videót legjobb felbontásban AVCH Lite formátumban menthetünk 1280×720 pixeles HD minőségben, 17 Mbps-os bitrátával és 30 kép/mp-es képfrissítéssel. Filmezéskor a film módokat és az optikai O.I.S képstabilizátort is használhatjuk, valamint szerencsére a mozgókép rögzítés egy dedikált indítógombot is kapott. Sztereó mikrofonbemenetet nem kapunk sajnálatos módon, így marad a ”monoaurális” beépített mikrofon.


A GH1-hez hasonlóan a GF1-et is a gyorsaság jellemzi, a Live MOS szenzorból 4 csatornán történik a folyamatos kiolvasás, így kőszülék hátulján található 3”-os LCD kijelző 60 kép/mp-es képfrissítésű élőképet garantál. A monitor egyébként a nagytesóhoz hasonlóan 3:2-es oldalarányú és 460 000 képpontos felbontású, 100%-os lefedettséget biztosít. Aki mégis szeretne keresőben ”kukucskálni”, annak itt a DMW-LVF1 külső elektronikus kereső opcionális kiegészítőként.

A DMC-GF1 egyébként 16 témamódot kínál, melybe egy új Peripherial Defocus beállítás is berekerült, mely az éles téma körül elmossa a hátteret és környezetet, ez a funkció szerencsére videó készítéskor is alkalmazható. Újdonság még a My Color mód is, mellyel gyakorlatilag kreatív szűrőket kapunk és megkönnyítik retró hatásű kép elkészítését (retro, lágy, elegáns, monokróm, dynamic art, stb).


A kontrasztérzékelésen alapuló AF rendszer ugyan olyan hatékonynak ígérkezik, mit azt a GH1-ben is láthattuk. A 23 mérőmezőn kívül eérhető szabadon mozgatható egy AF pontos, arcfelismerő és fókusz követő élességállítás is. Itt is találkozhatunk a Quick AF funkcióval. Sorozatfelvétel tekintetében 3 kép/mp-cel számolhatunk, JPEG képek esetén akár a kártyánk kapacításáig.


A GF1-re a régi és új micro 4/3-os objektívek és a DMW-MA1 adapter segítségével normál 4/3-os optikák is felhelyezhetőek, a szenzort természetesen a másodpercenként 50 000 vibrálást végző Dust Reduction rendszer védi a szennyeződésektől.

A Panasonic Lumix DMC-GF1-es természetesen SD/ SDHC kártyát használ. A funkciók és minőség terén egyértelműen a GH1-es köszön vissza, szinte minden tekintetben megegyező paraméterekkel bírnak. Csak a GF1-es kisebb… sokkal kisebb.

A készülék Magyarországon kizárólag fekete színben lesz megvásárolható, a 20mm-es pencake objektívvel 250 000Ft környéki bevezető áron ,a 14-45mm-es, a G1-gyel bemutatkozó alapzoommal pedig 220 000Ft környékén lesz elérhető 2009 november elejétől!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles