3.4 C
Budapest
Monday, December 11, 2023

Panasonic HC-W570 és HC-V770 kamera teszt | fototv.hu

Panasonic HC-V570 és HC-V770

Miért vegyek kamerát, amikor ott van a telefonom is?

A kamera vásárlás legegyszerűbb, leginkább kézenfekvő oka az optika és a vele együtt járó optikai zoom. Tény, hogy a legjobb okostelefonok már egészen jó minőségű videót képesek rögzíteni, de zoom-olni csak digitálisan tudnak, ami nagyon komolyan lerontja a képminőséget. Ráadásul a képernyőjük is rögzített, így ha nem éppen arc magasságból szeretnénk velük videózni, akkor máris nehézségekbe futunk. Ehhez még hozzá jön a mikrofon minősége és az a tény, hogy az oly sokak által imádott iPhone kamerájában nagyjából akkora érzékelőt találunk, mint olcsóbbik tesztalanyunkban. Vagyis a nagyobb, V770 már érzékelő fronton is olyasmi előnnyel indul a harcba, mint a full frame DSLR az APSC ellen.

Két tesztalanyunk a Panasonic idei kínálatának középmezőnyéből lett válogatva. Vagyis akad náluk egyszerűbb, szerényebb és van drágább, nagyobb (4K) felbontású is. A kisebbik modell a HC-W570 típusszámot kapta és leginkább a képernyőjére szerelt, második kamerájával dicsekszik. A nagyobbik modell a HC-V770 első helyen a HDR funkcióját hirdeti, de legalább ennyire érdekes, hogy átlagosnál nagyobb méretű érzékelő és komoly minőségű optika dolgozik benne.

Panasonic HC-V570 és HC-V770

A két kamera közös jellemzői: WiFi

Mind két modell rendelkezik WiFi-vel, így képesek közvetlenül kapcsolatot teremteni telefonnal vagy tablettel. Ez mindjárt két izgalmas dologra is alkalmas. Az egyik, a kamera távvezérlése, ami klassz dolog, hiszen még az élőkép is megjelenik a tablet vagy telefon képernyőjén! Persze a tömörítés miatt a kép nem olyan, mintha egy profi monitort kötnénk a HDMI kimenetre. A másik vonzó dolog a tartalom mobil eszközre másolásának és rögzítésének a lehetősége. Ám itt is van egy rossz hír! Android 4.4 veziótól (Kit Kat) kezdve a tabletek és telefonok nem engedik a programoknak, hogy szabadon módosítsák az SD kártya tartalmát. Vagyis, ha iPad, iPhone, vagy nagy belső memóriával rendelkező Android eszközünk van, akkor semmi gáz. Ha azonban az Androidos tabletünkbe helyezett SD kártyára szeretnénk másolni a filmet és ott szeretnénk azt megvágni, akkor nehézségekbe futhatunk. No de ez nem a Panasonic hibája!

Panasonic HC-V570

Maga a vezeték nélküli funkció aránylag könnyen beállítható. Bár nem olyan egyszerű, mint egy fejhallgató NFC-s csatlakoztatása és a telefeon/tablet többszöri odaillesztése után sikerült csak a kapcsolatot felépíteni. A rendszer hatótávolsága egészen jó. Ez nem azt jelenti, hogy 100m távolságból is működik, csak azt, hogy simán lehet vele a teraszajtó mögül, jó 4m távolságból irányítani a kertbe kitett kamerát, ami jópofa.

Bónusz, hogy a WiFi-vel csatlakozó okos telefon vagy tablet saját kameráját is használhatjuk második kameraként, mind a két modellel. Igen, ez egy kicsit nyakatekernek hangzik, de biztosan lesz valaki, aki rájön, ezt mi mindenre lehet használni.

Panasonic HC-V770

előző oldalkövetkező oldal

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles