30.8 C
Budapest
szerda, augusztus 10, 2022
Kezdőlap!frissítveOlympus PEN Lite, azaz E-PL3 | fototv.hu

Olympus PEN Lite, azaz E-PL3 | fototv.hu

Az E-PL3 igazán dizájnos és impozáns kialakítású PEN modell lett, a nagytestvér E-P3 főbb funkcióit és fejlesztéseit mind megkapta, valamint a készülék hátuljára egy dönthető 3”-os LCD kijelző került.  

Sajtóbejelentés:

Az Olympus ismét megcsinálta… és most bemutatja a lélegzetelállító, kompakt PEN fényképezőgépek legújabb generációját, mely a tükörreflexes gépekre jellemző kreativitást és felesleges bonyolítás nélküli kezelést kínál. A kompakt és szemet gyönyörködtető PEN-EPL3 ideális mindazok számára, akik a legmodernebb technológiát egyszerűen használható kivitelben szeretnék magukénak tudni. A zászlóshajó PEN E-P3 géphez hasonlóan az E-PL3-ban is a képalkotás legújabb és legjobb fejlesztéseit találjuk. Csak ízelítőül: villámgyors AF, vázba épített képstabilizátor rendszer, valamint kombinálható, egy gombnyomással elérhető Művészi szűrők mind a Full HD videók, mind pedig állóképek számára. És itt az új, dönthető LCD kijelző. A hivatásos fotósoktól az önarcképkészítő amatőrökig mindenki számára öröm használni a 3” méretű, dönthető kijelzőt, hiszen a kényelmetlen perspektívákból történő felvételkészítés így a normál képek megörökítéséhez hasonlóan egyszerű. A dönthető LCD kijelző azonban csak egy a felhasználóbarát funkciók közül, melyek az E-PL3-at a hasonló méretű fényképezőgépek elé helyezik. Persze a ’hasonló méretű’ igazából „kompaktot” jelent – így egyben kiemeli a PEN gépek egyik nagy előnyét: ahhoz képest, hogy egy SLR-képminőséget kínáló, cserélhető objektíves rendszer fényképezőgépről beszélünk, az E-PL3 kifejezetten kicsi és – prémium tapintású szálcsiszolt alumínium felületeinek köszönhetően – határozottan elegáns. Lélegzetelállító képek egy dögös fényképezőgéptől, mely könnyedén, mintegy „célozz és lőj” egyszerűséggel használható? Abszolút. Erről szól a PEN… Az Olympus PEN E-PL3 2011 őszétől kapható.

Új perspektívák

Az egyik dolog, ami miatt a PEN gépeket imádjuk: az általuk felkínált lehetőség, hogy úgy készítsünk első osztályú képeket, hogy közben nem is kell sokat tudnunk magáról a fotózásról. A legújabb, vezető fejlesztési eredményeknek köszönhetően az E-PL3 a felhasználóbarát jelzőt teljesen új szintre emeli. A PEN családban elsőként rendelkezik dönthető LCD kijelzővel – így közel lehetetlen szögből is remek képek készítésére képes – mondjuk egy szelet tortáról. A 3” méretű LCD kijelző kiemelése és szögének beállítása után akár kinyújtott kézzel, illetve elképesztő perspektívákból is kényelmesen komponálhatjuk meg a felvételt: például a koncert közönségének feje fölött, vagy a bokánkra telepedett rovarról – gond nélkül.

Egyszerűbb beállítás

Ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki a kiváló optikai jellemzőkből és a lehető legjobb felvételt készítsük el, szinte biztosan változtatni kell a fényképezőgép beállításain. Egy amatőr számára ez kihívásnak indul és sokszor kudarcként ér véget. De nem a PEN-nel! A megoldás: Live Guide funkció. A Live Guide segítségével egyszerűen vezérelhetők a felvételek megjelenéséért felelős funkciók – a mozgás és háttér elmosódás, színintenzitás, megvilágítás és fényerő. Egy hagyományos felvételi szituációban a Live Guide segítségével a hátteret elhomályosíthatjuk – így a kép drámai hatású, a téma pedig a lehető legjobban kiemelt lesz. Ennek érdekében a hagyományos módszer a mélységélesség objektívvel, vagy menüben történő beállítása. A Live Guide funkciónak köszönhetően azonban az egyetlen dolgunk a vezérlőtárcsa kezelése: a kijelzőn követhető az aktuális beállításnak megfelelő módosulás. A PEN E-PL3 képes a megfelelő beállítások automatikus kiválasztására is. A kiegészítő beállítások a menü segítségével szintén gyorsan elvégezhetőek: a menüpontokról ugyanis felbukkanó ablakok nyújtanak további ismertetőt. A legtöbbet használt beállítások gyors elérése érdekében az Olympus egy sor gyors elérés-gombot helyezett el a gép felső részén, közvetlenül a kioldógomb mellett.

Gyorsabb élességállítás

A PEN megvásárlása után elégedetten térhetünk haza – ugyanis biztos, hogy élvonalbeli technológiát vettünk birtokba. Hogy ez mit jelent? Fantasztikus képminőséget álló- és mozgóképek rögzítése esetén is. A két másik új PEN fényképezőgéphez hasonlóan az E-PL3-ban is az Olympus új TruePic VI képprocesszorát találjuk. A TruePic VI által a fényképezőgép általánosan nézve is gyors – de az élességállítás sebessége szinte már földöntúli. A villámgyors AF által minden lehetőség adott a spontán, gyors mozgások felvételére is alkalmas pillanatkép-fotózáshoz. A 35 különálló fókuszpont a szenzor egész felületén szétoszlik, így akár a kép sarkában elhelyezkedő témára is gond nélkül fókuszálhatunk. Az AF segédfénynek köszönhetően a gyenge fényben történő élességállítás minden eddiginél jobb, míg az új, követő AF technológia által a kompozíciós keretből kimozgó, majd újra megjelenő témák folyamatosan élesek maradnak. Ráadásul mindez egy szempillantás alatt megy végbe, mivel a Full Time AF technológiának köszönhetően az autofókusz mindig bekapcsolt állapotú – így a téma folyamatosan fókuszban marad.

Nagyobb felbontás

Az erőtől duzzadó TruePic VI processzor segítségével Full HD 1080i videók és lélegzetelállító, 12.3 megapixel felbontású állóképek készíthetők – még rossz fényviszonyok között is. A 60Hz fps sebességű, Full HD felbontású és sztereó hangsávval ellátott filmek minősége és valósághűsége szinte hihetetlen – leginkább egy Full HD TV-n, barátokkal érdemes megnézni. Ráadásul választhatunk a videó fájlformátumok között: ha elsősorban TV-n szeretnénk lejátszani a filmet, AVCHD formátumot választhatunk, így a kisebb fájlméret előnyeit kapjuk. Amennyiben először számítógépen szerkesztjük az anyagot, a 720p HD Motion JPEG ideális választás lehet. Legyen szó álló-, vagy mozgóképről, az E-PL3 minden esetben kiváló teljesítményt nyújt – az éppen használt objektívtől függetlenül. Más, hasonló fényképezőgéppel ellentétben a képstabilizátort a vázban találjuk, így a gép az objektívtől függetlenül képes az életlen képek kiküszöbölésére.

Nagyobb kreativitás

Az E-PL3 egyik legújabb fejlesztésű, automatikus szolgáltatása a kreatív Művészi szűrők és az új Művészi szűrő-sorozat funkció. Mindegyik szűrő alkalmazható a HD filmek és állóképek megbolondítására – valamint egyes szűrők kombinálásával megdöbbentő hatást érhetünk el. A Művészi szűrő-sorozat alkalmazásával többféle effektet kipróbálhatunk ugyanarra a felvételre. Az alkalmazható Művészi szűrők: Pop Art, Lágy fókusz, Szemcsés film, Pinhole, Dioráma és Drámai tónus – valamint egy gombnyomással ezek a szűrők ötféle további Művészi szűrő effekttel (például az új Csillagfény és Fehér szél effekttel) kombinálhatók. Amint a fotók elkészültek, diavetítéssel jeleníthetjük meg őket az LCD kijelzőn – illetve a HDMI csatlakozón keresztül TV-készüléken.


Ragyogó megjelenés

Bármilyen szempont szerint nézzük is, az E-PL3 feltűnő jelenség. A fekete, fehér, ezüst, illetve vörös színben elérhető, szálcsiszolt fémház, valamint a kifinomult részletek hamisítatlanul modern, prémium stílust kölcsönöznek a fényképezőgépnek. Nem beszélve a kompakt méretekről. Egy rendszer fényképezőgép, mely SLR minőséget kínál – ez még a külcsínnél is figyelemre méltóbb.

Nagy család

Az E-PL3 a csúcskategóriás Olympus objektívek és kiegészítők egyre bővülő családjával kompatibilis. Az alapkészlet részét az átdolgozott M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm*) 1:3.5-5.6 II R objektív adja – de ez csak egy a PEN gépek számára tervezett 20 Mikro-NégyHarmad objektívek közül. Az objektív tervezésekor a szinte hangtalan működés volt az egyik fő irányelv – így a sztereó HD filmek felvétele közben nincs zavaró objektívmotor-zaj. A lenyűgöző, elmosódott háttérrel még hatásosabbá tett portrék és videók készítéséhez az új M.ZUIKO DIGITAL 45mm (90mm*) 1:1.8 a tökéletes választás. Számtalan stílusos kiegészítő közül választhatunk – pl. ezüst színű FL-300R külső vakut a vezeték nélküli technológia minden előnyével, vagy a megnyerő árú, dönthető új elektronikus keresőt 100% látómezővel és 920,000 képpont felbontással. Az elektronikus kereső 2. bővítmény csatlakozóhoz csatlakoztatva kiválóan használható ragyogó napsütésben, illetve teleobjektívekkel.

Az E-PL3 2011 őszétől kapható.

E-PL3 főbb jellemzők:

Képminőség

 • Gyorsabb készenléti időt és kiváló képminőséget biztosító, nagyteljesítményű TruePic VI képalkotó egység
 • Különösen hatékony, vázba épített képstabilizátor bármilyen objektívvel elérhető bemozdulásmentes videók és fotók készítéséhez
 • Kompakt M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm*) 1:3.5-5.6 II R gyors és szinte hangtalan (videók és fotók készítésére egyaránt alkalmas) objektív
 • Rossz fényviszonyok között is kiváló teljesítményt nyújtó és Full HD videofelvételre alkalmas, 12.3 effektív megapixel felbontású High Speed Live MOS szenzor
 • ISO 12800 érzékenység
 • 1080i Full HD sztereó videofelvétel AVCHD, illetve Motion JPEG formátumban 

Egyszerű használat

 • Mindig aktív, minden eddiginél gyorsabb Olympus élességállító rendszer 35 AF ponttal, kevés fény esetén AF-segédfénnyel, valamint követő AF funkcióval (mely a témát a kompozíció keretből történő kimozgása esetén is megjegyzi)
 • Dönthető, 3.0” LCD kijelző 460,000 képpont felbontással a kényelmetlen perspektívákból történő felvételkészítéshez
 • Közvetlen elérést biztosító funkciógombok (egy saját beállítás) a gyors kézi beállítás érdekében
 • Live Guide funkció a HD Movie, fotó és P/S/M/A módokban
 • Felbukkanó leírások minden menüponthoz
 • Live View (Élőkép) megjelenítés a HD videó és fotó módban
 • Gyors és egyszerű kezelést biztosító Live Wheel menürendszer

Kreativitás és sokoldalúság

 • Hatféle kreatív Művészi szűrő a HD videó és fotó üzemmódokban – Művészi szűrő effektekkel (pl. az új Csillagfény és Fehér szél effekttel) kombinálható
 • Bővítmény csatlakozó 2. a folyamatosan bővülő PEN kiegészítő-család számára
 • 20 Mikro-NégyHarmad-, 27 NégyHarmad és több mint 500 más rendszerű objektívvel használható (adapter segítségével)
 • Opcionális búvártokkal is használható
 • 1/4000 mp. zársebesség 5 fps sorozatfelvétel esetén
 • Multi-expozíciós üzemmód 2 RAW képpel
 • Hosszú üzemidőt biztosító BLS-5 Li-ion akkumulátor

Design

 • Lenyűgöző, kompakt kivitel prémium minőségű szálcsiszolt alumínium házzal
 • Cserélhető díszítő gyűrű a mellékelt objektíven
 • Négyféle attraktív (fekete, fehér, ezüst és piros) színben választható

 

További jellemzők

 • Tartozék külső, billenthető vaku
 • 3D állóképek
 • Diavetítéses megjelenítés
 • SDXC** memóriakártya és Eye-Fi kompatibilis
 • Vezeték nélküli vakuvezérlés
Budapest
tiszta égbolt
30.8 ° C
31.6 °
29.3 °
25 %
4.1kmh
0 %
sze
30 °
csü
29 °
pén
29 °
szo
27 °
vas
33 °

További friss hírek