Olympus PEN-F | fototv.hu

0
0

Az Olympus ma bejelentette a legújabb és egyben az eddigi talán legszebb M4/3 fényképezőgépét a Pen-F-et. Az eredti 1960-as évekbeli F dizájnt követő modell az Olympus nagyobb, high-end OM-D fényképezőgépeiben megtalálható, legmodernebb technológiákat rejti. A legjobb 5-tengelyes képstabilizátor, 50 megapixeles felbontású képek készítéséhez szükséges High Res Shot funkció, kreatív vezérlőtárcsa, "step-up" design jellemzi. Februártól, fekete és ezüst színben kerül a boltokba.

Olympus PEN-F

Az új PEN-F: a szépség, ami miatt nem kell a DSLR szörnyeteg

F – avagy finom dolgok az életben

2016. január 27., Hamburg: A fotózás rajongói megerősítik: az élvezet, amit a hobbijuk jelent, nagy részben a lenyűgözően kivitelezett eszközök használatában, illetve a saját felvételekkel elért professzionális minőség érzetéből fakad. Az új PEN-F egyértelműen ezen érzések erősítésére született. Ez az eddigi legnagyobb teljesítményű PEN és a legszebb rendszerfényképezőgépek egyike, amit az Olympus valaha is alkotott. A kompakt Mikro-NégyHarmad szabványú PEN-F méretei miatt elképzelt korlátai ellenére az Olympus nagyobb, high-end OM-D fényképezőgépeiben megtalálható, legmodernebb optikai technológiákat rejti. Többek között a világ legjobb 5-tengelyes képstabilizátor rendszerét találjuk meg benne (mely akár 5 FÉ-lépés korrekcióra is képes alacsony ISO érték mellett), vagy az 50 megapixel felbontású képek készítéséhez használható High Res Shot funkciót, valamint a beépített elektronikus keresőt, mely a beállítások módosításának hatásait valós időben, a felvétel elkészítése előtt jeleníti meg. Új elem a kreatív vezérlőtárcsa, mely közvetlen elérhetőséget biztosít a kifinomult szűrők kibővült választékához. A fém tárcsa jeles képviselője a méltán elismert PEN dizájniskolának, mely a retró hangulatot modern stílusjegyekkel, nemes anyagokkal és elképesztően minőségi kivitelezéssel vegyíti. Csavarfejeket sehol sem látunk a PEN-F házán! A klasszikus ?step-up? sziluett, a kinézet és érzet, valamint a teljesítmény mind-mind beindítja a PEN-F iránti rajongást ? az utcán és online is. Jellemzői és elérhető ára miatt ugyancsak minden esélye megvan a sikerre. A PEN-F fekete és ezüst színben, 2016 februárjától érhető el a boltokban. A váz ára 399.990.- HUF, kitben pedig 469.990.- HUF az M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1-3,5-5,6 EZ Pancake objektívvel, illetve 499.990.- HUF az M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1,8 objektívvel.

PEN designer "step-up" 

Mint minden Mikro-NégyHarmad rendszerfényképezőgép, a PEN-F is a spontán, mindennapi, állvány nélküli utcai fotózásra készült, így jóval kompaktabb és könnyebb, mint az ormótlan DSLR-ek. Sőt, kivitele egyszerűen szemet gyönyörködtető – az érzés pedig tovább fokozódik, ha kézbe vesszük. Relatív kis méretéhez meglepő tömeg – így a tömörség érzése – tartozik. A különleges tapintás és felületképzés egyértelmű üzenete: ez a fényképezőgép azoknak készült, akik a kifinomult dolgokat értékelik – és akik ezeket a kifinomult dolgokat a fotózáshoz is kapcsolni szeretnék. Az Olympus design csapat igen messzire ment, hogy a PEN-F a korabeli F-sorozathoz hasonlóan sikeres divatikon lehessen. A klasszikus "step-up" kontúr, a fém felületbe gravírozott márkanév, a luxus érzést adó bőrhatású felületek, valamint a méretek és a rovátkolt vezérlőtárcsák mind-mind birtoklási vágyat ébresztenek a szemlélőben.

EVF a fedélzeten

A PEN-F
ikonikus mivolta nem csupán a designelemek remek megválasztásának eredménye. Az utcai fotózás manapság minden eddiginél népszerűbb és az új PEN hozza a műfajt egy igazi klasszikus kiegészítővel: a beépített elektronikus keresővel, mely rangefinder-stílusú felvétel-élményt biztosít. Az EVF-et fókuszsegéd és Focus Peaking funkció, valamint 0,62x nagyítás jellemzi – gyakorlatilag egy nagyméretű high-definition OLED kijelző 2,36 millió képpont felbontással, mely valós idejű előképet mutat a beállítások megváltoztatásának hatásairól – például a kreatív funkciók vezérlőtárcsájával kiválasztható beállításokról. A PEN 5-tengelyes képstabilizátora már eleve biztosítja a bemozdulásmentes kijelzést.

Olympus PEN-F külső vakuval.

Új kreatív opciók

A legnagyobb fém vezérlőtárcsa a PEN-F gépen a kulcs a legújabb kreatív funkciókhoz. Az Olympus büszke a fényképezőgép által kínált szűrők és kreatív opciók sokféleségére – alamint könnyed használhatóságukra. A kreatív funkciók vezérlőtárcsája megtestesíti törekvését a négyféle beállítás gyors, odatekintést sem igénylő alkalmazhatóságára -ezek közül kettő teljesen új a PEN sorozatban: a Monochrome Profile Control és a Colour Profile Control. Az első gradációs görbe, szemcsés film, illetve árnyék beállítás és fekete-fehér szűrő hatásokat kínál háromféle előre beállított verzióban. A Colour Profile Control ugyancsak háromféle verzióval lép színre, a gradációs görbe módosításával. Segítségével 12 szín 11-féle szintbeállítása válik elérhetővé. A gép hátulján található kar segítségével a módok között egyszerűen válthatunk.

Aluláteresztő szűrő nélkül a nagyobb felbontás érdekében

A képminőség az a terület, ahol a terjedelmes DSLR fényképezőgépek szeretnék lekörözni a PEN-F-et, de a legtöbbnek még csak esélye sincs. Az új design-gyöngyszem ugyanis a legmodernebb, első osztályú technológiai megoldásokat kapta. A már jól ismert 5-tengelyes képstabilizátor rendszer továbbra is a világ legjobbja (2016. januári adatok alapján, a piacon elérhető cserélhető objektíves – ide értve az SLR – fényképezőgépek között, az Olympus saját tesztelési eljárásai és körülményei alapján) – hozzá pedig egy új, 20 megapixel felbontású Live MOS képszenzor társul, mely a hiányzó aluláteresztő szűrő nélkül hosszabb expozíciót tesz lehetővé alacsony ISO érték használata esetén is. Az új érzékelő 25%-kal jobb felbontást kínál, miközben alacsonyan tartja a zajszintet és magasan a dinamikatartomány-teljesítményt. Az eredmény lenyűgöző – kiváltképpen az utcai, kézből megvalósuló fotózást tekintve, amiben természetesen a könnyű PEN-F egyébként is a legjobb.

Olympus PEN-F 1920×1080 pixeles videórögzítést tud max. 4 GB-ig,

Szupergyors válaszidő

A válaszidő sebessége rendkívül fontos menet közben -+ a DSLR gépek Mikro-NégyHarmad vetélytársaikat megelőző válaszidő-gyorsasága pedig egyszerűen tévhit. A PEN-F a legjobb példa erre a kategória leggyorsabb válaszidejével – a kioldó megnyomása és a felvétel tényleges elkészítése közötti legrövidebb késéssel. Az autofókusz ugyancsak rendkívül gyors, a szemérzékelő AF funkcióval és a kijelzőn érintéssel meghatározott fókuszterület használatával együtt.

A PEN-F az utcai fotózás szerelmeseinek számos más előnyöket is kínál. A nagysebességű sorozatfelvétel akár 10 fps gyorsasággal segíti a gyorsan mozgó témák követését – a nagyfelbontású, változtatható dőlésszögű LCD kijelző pedig ideális a szélsőséges látószögekből készülő felvételekhez. A kedves fotósok kérésének eleget téve az Olympus az AF Spot mérést az AF Target beállításhoz kapcsolta, mely pontos expozíciót tesz lehetővé szinte bármilyen szituációban. További, az OM-D sorozatban már kipróbált funkció is rendelkezésre áll: a High Res Shot 50 megapixelnek megfelelő felbontású képek készítését teszi lehetővé.

A fotós és más közösségi oldalakra történő egyszerű képfeltöltést a PEN-F Wi-Fi és ingyenesen elérhető OI.Share 2.6 alkalmazás kompatibilitással támogatja. A sokféle felhasználóbarát jellemző között találjuk a Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszert, mely automatikusan rázza le az objektívcsere esetén bekerülő porszemeket az érzékelőről – így megkímél a körülményes szenzortisztítás művelettől. A stílus-tudatos tulajdonosok számára a PEN-F mellé különleges tervezésű kiegészítők érhetők el – valamint mintegy 40-féle M.ZUIKO objektív választható, köztük a professzionális felhasználásra szánt M.ZUIKO PRO sorozat.

Minden Olympus objektív és fényképezőgép ingyenes hat hónapos jótállási idő hosszabbítással kapható ? ehhez mindössze a MyOlympus online rendszerébe kell regisztrálnunk.

Olympus PEN-F bőr fotóstáskával.

Ajánlott kiegészítők

  • CSS-S120L valódi bőr nyakpánt. A tapintás a PEN-F élmény igen fontos összetevője – a bőr kiegészítők pedig csak erősítenek ezen.
  • CS-48PR valódi bőr csomagoló kendő. Csúcsminőségű anyagból készült kendő – védelem a fényképezőgép és az objektív számára.
  • CBG-11PR valódi bőr fényképezőgép-táska – időtlen design és első osztályú mestermű a PEN-F géphez illő oldaltáska formájában.
  • OI.Share v2.6 okostelefon alkalmazás a felvételek gondtalan megosztásához Wi-Fi-n keresztül.
  • CS-47B "Jacket2 váztok – stílusos védelem a sérülések és karcolások kivédésére.
  • ECG-4 fém L-markolat – a fényképezőgép fogható felületeinek megnöveléséhez, mely biztosabb fogást garantál a gyors utcai fotózáshoz.