-1.1 C
Budapest
Thursday, November 30, 2023

Olympus PEN E-P2 | fototv.hu

Az Olympus bejelentette legújabb micro 4/3-os készülékét, mely a még alig fél éves PEN E-P1 frissített modell változatának tekinthető és persze az E-P2 nevet kapta.

 

A legelső digitális PEN modell bár mondhatni nagy sikert aratott, azért volt pár funkció melyet sokan kritizált benne, illetve lehetett volna még tovább tökéletesíteni. Az Olympus szerencsére nem volt rest és azonnal hozzányúlt a hazánkba pl. még csak pár hónapja kapható micro 4/3-os kompakthoz. Szerencsére javítottak az automata élességállításon és videó módban elérhető immáron AF követés is, valamint megismerhetjük az új i-Enchance színkezelő funkciót. A Panasonic GF1 modelljéhez hasonlóan elektronikus keresőt is csatlakoztathatunk a második PEN modellhez, valamint a bővítmény csatlakozónak hála külső mikrofont is használhatunk a jövőben videózás közben. Újdonság továbbá a Dioráma és Kereszthívás Művészi szűrők, az előbbi esetében a mélységélesség manipulálásával kaphatunk makett érzetű képet, míg az utóbbi szűrővel az analóg időkben is alkalmazott kereszthívás kontrasztos és élénk/kevert színvilágát élvezhetjük.


Az Olympus PEN E-P2 mellé két zoomobjektívet is bejelentett a gyártó. Az egyik egy ultranagy látószögű 9-18mm f4-5.6-os fényerejű M.ZUIKO DIGITAL ED optika, mely a 2x gyújtótávszorzó miatt 18-36mm-es átfogásnak felel meg. A másik objektív egy ultrazoom, mely kisfilmes formátum szerint 28-300mm-nek felel meg, hivatalosan a M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150mm f4-5.6 nevet viseli. Az új objektívek várhatóan 2010 első félében fognak piacra kerülni.

A PEN E-P2 a 14-42mm-es KIT objektívvel és az elektronikus VF-2 keresővel várhatóan 950 eurós áron lesz megvásárolható.

Sajtóbejelentés:

                                                                            A legenda tovább él

                                                                                    Olympus PEN – Még több

Hamburg, 2009. November 5. – Köszöntjük a PEN világában, ahol a legújabb technológiai megoldások ötvözete egyszerre nyújtja a tükörreflexes fényképezőgépek minőségét és teljesítményét, illetve a kompaktok egyszerűségét és spontaneitását. Az EISA 2009/2010 “Év fényképezőgépe” díjat elnyerő, retró-gyöngyszem digitális Olympus PEN azonnal a stílus és minőség ikonjává vált. Az új E-P2 elektronikus kereső és más kiegészítő használatát lehetővé tevő bővítmény csatlakozója a fotózás újabb és újabb lehetőségeit biztosítja. A kreatív hajlamok kiélését két új Művészi szűrő és további, könnyen alkalmazható innovatív funkciók segítik. A klasszikus feketébe burkolózott, fotózásra és HD mozgóképfelvételre egyaránt tökéletes Olympus PEN egyszerűségét és könnyedségét tükörreflexes minőségben élvezhetjük. A legenda tovább él – és elérhető 2010 januárjától €949  jánlott fogyasztói áron – elektronikus keresővel.

Csillag alatt született

Az E-P2, a PEN új generációja irigylésre méltó pedigrével rendelkezik. Az Olympus díjnyertes, első Mikro-NégyHarmad rendszerű fényképezőgépét a forradalmi Maitani-dizájnnal sikerre vitt eredeti PEN sorozat inspirálta. A nyomdokaiban járó második modell nagyszerű új funkcióival még szélesebb körű funkcionalitást és még nagyobb használhatóságot képvisel:

•    Bővítmény csatlakozó az elektronikus kereső és külső mikrofon használatához

•    Két új Művészi szűrő (Dioráma és Kereszthívás)

•    i-Enhance funkció a színek tökéletesítéséért

•    AF követés

•    Külső diavetítés-vezérlés (a HDMI csatlakozón keresztül)

•    HD mozgóképfelvétel M-módban

A képalkotás szabadsága

A vakupapucsot kiegészítő bővítmény csatlakozó további lehetőségeket kínál. Az E-P2 tartozékai között megtalálható elektronikus kereső például ennek segítségével alkalmazható: csak helyezze fel és máris élvezheti a fényes, nagy felbontású eszköz által, minden körülmény között biztosított 100%-os látómezőt. Az akár 90°-ban dönthető kereső nem csupán a kreatív fényképezőgépekre jellemző keresőket idézi, hanem a legeredetibb perspektívákból történő felvételkészítést is támogatja. Természetesen a kép információk és a beállítások a keresőben ugyanúgy láthatók, mint a kijelzőn. További bővítmény csatlakozóhoz kapcsolható eszközök, mint például a különböző típusú külső mikrofonok használatát lehetővé tevő mikrofon adapter megjelenése hamarosan várható.

Kreatív funkciók gombnyomásra

A képalkotás lehetőségeinek meghökkentően széles skálája teszi a fényképezőgépet az önkifejezés szinte határokat nem ismerő eszközévé. Az előd modellben megismert hat Művészi szűrőt két új, izgalmas hatás egészíti ki. A Dioráma szűrő a makettek világának érzetét kelti, míg a Kereszthívás a színeket állítja fejük tetejére. Az új i-Enhance funkcióval a színek akár szélsőségesen telítettek és harsányak lehetnek. Hogy minden kép tökéletesre szabott és tökéletesen exponált legyen, az Olympus különböző képarányokat, valamint expozíció sorozat felvételi lehetőséget kínál. Hasonlóan figyelemre méltó a szintmérő, i-Auto mód, illetve a nagyszerű e-Portrait funkció is.

Az AF követő funkció a fényképezőgép egyik közkedvelt jellemzője, melynek köszönhetően a mozgó témák – például a játszó gyermekek, vagy a sportolók – éles és élvezetes megörökítése minden eddiginél egyszerűbb. Az eredmény (a nagyfelbontású képek, illetve HD mozgóképfelvételek) pedig hátra dőlve, a HDMI csatlakozón keresztül, a televíziókészülék távirányítójával vezérelve tekinthető meg.

Hamisítatlan stílus és SLR minőség

A legfiatalabb PEN megörökölte a hatalmas visszhangot keltő előd utánozhatatlan stílusát és ultrakompakt kivitelét – minden lélegzetelállító technológiai megoldásával együtt. A fotósok az SLR minőséget biztosító Mikro-NégyHarmad rendszer számtalan előnyét élvezhetik a kifinomult csúcsmodellben. A kompatibilis cserélhető objektívek igencsak széles választéka – az elképesztően kompakt M.ZUIKO DIGITAL Pancake-től a teljes (adapterrel használható) NégyHarmad kollekcióig – utolérhetetlen rugalmasságot kínál. 2010 első felében ráadásul két új Mikro-NégyHarmad objektív érkezik: az M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm F4.0-5.6 (18-36mm*) extra nagy látószögű zoom és az M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150mm F4.0-5.6 (28-300mm*) nagyteljesítményű tele zoom. A lehetőségeket külső vakuegység – például az ugyancsak retró hangulatú Olympus FL-14 – bővíti tovább.

A tökéletes képrögzítést több technológiai megoldás segíti: például a 12.3 megapixel felbontású Live MOS szenzor, a pormentesítő rendszer és a nagyteljesítményű, beépített képstabilizátor – mely akár 4 FÉ lépésig védelmet nyújt a rázkódás okozta képminőség-romlás ellen. A PEN a legkorszerűbb TruePic V processzorral garantálja a gyors, csúcsminőségű képalkotást ISO 6400 érzékenységig. A Live Control GUI (Élő Vezérlés kezelőfelület) nagymértékben leegyszerűsíti a legkülönfélébb funkciók használatát azok hatásának azonnali, valós idejű megjelenítésével – a 7.6cm/3.0” HyperCrystal LCD kijelzőn és az 1,440,000 képpont felbontású elektronikus keresőn egyaránt.

HD mozgókép varázslat

Az AVI formátumú mozgóképek másodpercenként 30 kép felvételi sebességgel, 1280×720 képpont HD felbontással, illetve lenyűgöző PCM hangminőséggel készülnek. A felbontás és a PCM hangminőség mellett a PEN a mozgóképfelvétel varázsát nyújtja. Egy felvétellel legfeljebb hét perces videó rögzíthető. Emellett számtalan állóképkészítésnél használt funkciót – például a Művészi szűrőket, mélységélesség, látószög és AF követés funkciókat – alkalmazhatunk mozgóképfelvétel közben. Újdonság az M-módban végezhető filmezés lehetősége is, melynek köszönhetően a kreatív gondolatok teljes mértékben megvalósíthatók. Emellett, miután a filmezés bármely objektív használatával lehetséges, a téma és a kompozíció lehetőségei szinte határtalanok. Ráadásul mozgóképfelvétel közben egy gombnyomással nagy felbontású állóképet készíthetünk.

Az Olympus E-P2 tovább építi elődje hírnevét. “Az első PEN megjelenésekor számos újságíró és szakmabeli utalt arra, hogy teljesen új fényképezőgép kategóriát teremtettünk. Most többek között olyan nagyszerű újdonságokról számolhatunk be, mint a bővítmény csatlakozó, vagy a két új Művészi szűrő. „Alapvetően újra egy szinte hihetetlen fényképezőgépet alkottunk, mely ráadásul túltesz elődjén is” mondja Simon László, az Olympus Hungary Kft. értékesítési vezetője. E menő, klasszikus fekete színű retró fényképezőgép 2010 januárjától érhető el, elektronikus keresővel €949 ajánlott fogyasztói áron. A hozzá stílusban tökéletesen passzoló opcionális fekete bőrtok ugyancsak ekkor lesz elérhető.

Olympus E-P2 – főbb jellemzők:

Kis méret és stílusos kivitel

•    Kisméretű és könnyű kivitelt biztosító Mikro-NégyHarmad rendszer

•    Stílusos fekete fém design

•    Bővítmény csatlakozó a felcsatolható elektronikus kereső és mikrofon adapter számára

Tükörreflexes képminőség

•    12.3 megapixel felbontású Live MOS szenzor

•    TruePic V képfeldolgozó processzor

•    Beépített képstabilizátor akár 4 FÉ lépés korrekcióval

•    Adapter minden ZUIKO DIGITAL & OM objektívhez

Egyszerű kezelhetőség

•    Intuitív kezelhetőséget biztosító Live Control GUI kezelőfelület valósidejű hatás-ellenőrzés lehetőségével

•    Automatikus szituáció-felismerés i-Auto rendszerrel

•    i-Enhance funkció a színek tökéletesítéséért

•    e-Portrait a sima, modellekre jellemző bőrhatásért

•    Követő AF

•    Két vezérlőtárcsa az egyszerű kezelésért

•    Arcfelismerő és árnyékkompenzáló technológia

•    Húszféle (5 expozíció, i-Auto, 14 téma) felvételi mód

Kreativitás és HD mozgóképfelvétel

•    HD mozgóképfelvétel sztereó hangrögzítéssel, mélységélesség állítással és a Művészi szűrők alkalmazási lehetőségével

•    8 Művészi szűrő, többféle képarány

•    Többpontos expozíció funkció

•    A Művészi szűrők alkalmazhatósága a korábban rögzített RAW képekre a fényképezőgéppel és az Olympus szoftver segítségével

•    Lenyűgöző kreativitás a NégyHarmad szabványú adapterrel csatlakoztatható speciális (például Halszem) objektíveknek köszönhetően

Az Olympus E-P2 további jellemzői:

•    Mikro-NégyHarmad szabvány

•    HDMI csatlakozó

•    Lineáris PCM hangrögzítés

•    Szintmérés

•    Nagysebességű USB 2.0 csatlakozó

•    Másodpercenként 3 kép rögzítése a sorozatfelvétel üzemmóddal (legfeljebb 10 RAW felvételkor)

•    ISO 100-6400

•    Automatikus expozíció és fehéregyensúly sorozat

•    Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer

•    Széles dinamikatartomány az erősen megvilágított részeken

•    RAW és JPEG formátum használata egyszerre

•    SD memóriakártya (SDHC kompatibilis) használata

•    Nagysebességű adatrögzítés és veszteségmentes RAW formátum alkalmazhatósága

•    7.6cm/3.0” HyperCrystal LCD kijelző

•    AE/AF rögzítés

•    Automatikus színátmenet beállítás a beégett részek és a tömbszerű árnyékok elkerülése érdekében

•    Távirányítású zárkioldás az opcionális RM-UC1 távkioldó segítségével.

 

Új kiegészítők:

•    M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm F4.0-5.6 extra nagy látószögű zoom objektív (2010 első felétől)

•    M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150mm F4.0-5.6 nagyteljesítményű tele zoom objektív (2010 első felétől)

•    Fekete bőrszíj

•    Fekete bőrtok

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles