Olympus OM-D E-M5 MILC | fototv.hu

0
0

Azaz szépre sikeredett a digitális OM-D széria első kész váza, mely a magnézium ötvözet gépvázon felül sokrétű vázszigetelést kapott, ezáltal por- és cseppállóságot biztosít.

A készülék szíve egy 16 megapixeles új fejlesztésű Live MOS CMOS szenzor, mely maximum 25 600-as ISO érzékenységet tesz lehetővé. A képfeldolgozást a TruePic VI processzor végzi.

Az Olympus E-M5 egyik legnagyobb újítása az öt irányú vázba épített képstabilizátor, mely nem csak a fel-le, oldalra történő mozgásokat, hanem pl. a tengely körülötti forgást is.

A masina hátuljára egy 3” átmérőjű és 610 000 képpontos OLED érintőkijelző került, mely ráadásul dönthető is le-fel irányokban. Az EVF kereső 1.44 millió képpontos1.15x nagyítás mellett.

Videó rögzítés terén sincs mit szégyellnie az E-M5-nek, Fiull HD felbontásra képes 60 kép/mp frissítéssel, AVCHD formátumban H.264 kodeket használva.

A vázat 1100 euróért, a 12-50mm-es objektívvel kitben 1150 eu-rt lehet megvásárolni.

Az Olympus az OM sorozat 40 éves pedigréjét alapul véve alkotta meg annak új generációját: az OM-D-t, valamint ezzel a világ első* öttengelyes képstabilizátorát, mely a fotók és videók elmosódottságának hatékony csökkentésére hivatott. Az életlen felvételek kiküszöbölése igencsak nagy segítség a gyors reakcióidejű elektronikus keresővel könnyedén kivitelezhető aktív fotózásokon – ahol ugyancsak nélkülözhetetlen a cserélhető objektíves (köztük a D-SLR) fényképezőgépek autofókusz rendszereinek leggyorsabbja*, mely a hatalmas népszerűségnek örvendő PEN sorozat modelljeiben is fellelhető, világrekorder sebességű FAST AF (Frequency Acceleration Sensor Technology) továbbfejlesztett verziója. A fényképezőgép innovatív, új 16.1 megapixel felbontású Live MOS szenzora a nagyteljesítményű TruePic VI képalkotó egységgel karöltve nyújt egyedülállóan finom képminőséget és nagy érzékenységet. Az 1.44 millió képpontos, nagyfelbontású elektronikus kereső egy olyan okos kis mindenes, melynek köszönhetően a kézi beállítások, a fényerő, vagy a színtónusok is közvetlenül ellenőrizhetők, illetve melynek kivitele lenyűgöző megjelenítést nyújt. Ez a még gyorsabb, még élesebb, még okosabb gép egy masszív, por- és cseppálló magnézium-ötvözet vázba került, így az OM-D bárhová elvihető, bármilyen körülmények között megállja a helyét. A sokoldalú felhasználást új kiegészítők, például az opcionális HDL-6 akkumulátor-tartó markolat, az MMF-3 NégyHarmad adapter, vagy az FL-600R elektronikus vaku támogatja. Fejlesztés alatt van az M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 objektív és az M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 makró objektív, melyek a későbbiekben még tovább szélesítik a kreatív lehetőségek palettáját.

Az OM-D (E-M5) ezüst és fekete színben jelenik meg.

Az OM-D váz 2012 áprilisától, € 1099.00 áron, illetve kitben a fekete M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm 1:3.5-6.3 objektívvel együtt € 1,299.00 áron kapható.

Élvonalbeli gyorsaság

A tapasztalt fotósokat is le fogja nyűgözni az OM-D gyorsasága, mely nagyrészt a PEN E-P3-nál már bemutatkozott, világrekorder gyorsaságú, FAST (Frequency Acceleration Sensor Technology) AF névre keresztelt autofókusz rendszernek köszönhető, mely a Live MOS szenzort akár 120 fps sebességgel is vezérelheti. Az objektívműveleteket vezérlő kommunikáció sebessége ugyancsak növekedett, míg – az álló- és mozgóképekkel is kompatibilis – MSC rendszer egyrészt ugyancsak a villámgyors autofókuszhoz illeszkedik, másrészt az objektívek működtetési zaját csökkenti. Sorozatfelvételek közben a fényképezőgép akár 9 fps felvételi sebességre képes, de az élességállítás használatával is akár 4.2 fps * sebesség érhető el vele. Felfedezhető ezek mellett a Live View (élőkép) funkció működési gyorsasága is, mely az új TruePic VI processzor rögzített képre és a Live View képekre rendelkezésre álló, külön-külön alkalmazott képalkotó metódusainak köszönhető: a kijelzőn, illetve az elektronikus keresőben látott kép ugyanis már nem függ a rögzített kép felvételének befejezésétől.

Élvonalbeli képminőség és szín-reprodukció, valamint új Művészi szűrők

Az OM-D új High-Speed Live MOS szenzora 16.1 megapixel felbontással és a TruePic VI képalkotó processzor támogatásával nyújt elképesztő zajcsökkentést és szinte hihetetlen, az állóképek felvételénél elérhető akár ISO25600 érzékenységet. A növelt dinamika-tartománynak köszönhető valósághű fényerő megjelenítés igencsak szembetűnő. A legelőször az E-5-nél megismert Fine-Detail Processing technológia a moiré és pseudo színek kiküszöböléséért, míg a Real-Colour technológia a korábban nehezen renderelhető színek – például a smaragdzöld – előállításáért felelős.

Az OM-D új “Vonalak” („Key Line”) névre hallgató szűrője az élek kihangsúlyozásával teszi a képet illusztráció-hatásúvá. Ráadásként kétféle variáció áll rendelkezésre, mely eltérő erősségű hatást alkalmaz. A Művészi szűrőkkel együtt alkalmazható Bracketing funkció által egy felvételt különböző Művészi szűrőkkel megbolondított verziókban rögzíthetünk. A fényképezőgép minden jellemzője a kreatív használat, a kísérletezés elősegítésére hivatott.

 

Élvonalbeli EVF minőség

Az 1.44 millió képpontos, nagyfelbontású beépített elektronikus kereső elsőként található meg cserélhető objektíves Olympus fényképezőgépen – így a vásárlók szempontjából igen fontos kritériumoknak tesz eleget. Jellemzői között 100% látómezőt, maximum 1,15x nagyítást és 18mm szemtávolságot találunk. Az optimalizált kijelzés-késleltetés kiemelten fontos paraméter lehet például villámgyors sportfotók készítése közben. Az egyedülálló optikai tervezésnek köszönhetően a kép széltől szélig tiszta, vignettálástól mentes – vagy szinte teljesen mentes. A gép szemérzékelője segítségével automatikusan kapcsol át a kijelző és a kereső között – ezzel az egyszerű, de annál hasznosabb funkcióval is tovább erősítve a „könnyen kezelhető” hírnevet. Az információk – például a zársebesség – a kereső alsó részén jelennek meg – így zavartalanul koncentrálhatunk a komponálás műveletére. Az elektronikus kereső – szemben az optikai keresővel – segít a kompozíció megalkotásában, mivel a számos manuális beállítás és a Művészi szűrők hatásait is megjeleníti. A kereső segítségével végrehajtható műveletek kezelését tovább könnyíti az új EVF Creative Control elnevezésű új interfész, mely a sötét és világos részek külön beállítását is lehetővé teszi – a keresőben látható kép és a színtónus-görbe együttes megjelenítésével. A fehéregyensúly, nagyítás és a képarány ugyancsak beállítható úgy, hogy a szemünket akár egy pillanatra is levennénk a keresőről.

 

Élvonalbeli, világelső* öttengelyes képstabilizátor

A korábbi mechanikus képstabilizátorok a gép mozgásának kétféle módját, a remegést és a bólintást voltak képesek kompenzálni. A fényképezőgépek bemozdulását azonban ötféle mozgás okozhatja – de az új képstabilizátor a vízszintes és függőleges elmozdulás és a forgómozgás hatását is kioltja. Különösen nagy zoomfaktor használata és makró fotózás közben jelent nélkülözhetetlen segítséget a megfelelő mértékű kompenzáció. Az OM-D emellett mozgás közbeni fotózásra – és a közben fellépő mozgások kiküszöbölésére – is készen áll a Multi-motion IS és a széles frekvenciasáv-kompatibilitás által.

 

Élvonalbeli videó funkciók

A fényképezőgép beépített képstabilizátora az MSC (Movie and Still Compatible) rendszerrel felvértezve áll rendelkezésünkre videók készítéséhez. Akik szeretik videofelvételeiket utólag számítógépen szerkeszteni, nagyra értékelhetik a Full HD videofelvétel funkciót, mely a MOV (MPEG-4 AVC/H.264) formátumot használja. Ez a formátum akár 29 perc felvételét támogatja. Lehetőségünk van a tradicionális AVI (Motion JPEG) formátum használatára is. A hangfelvétel mindkét felvételi üzemmódban lineáris PCM formátumban készül. A One-shot Echo és Multi-Echo effektek videók felvételekor is alkalmazhatók – tovább bővítve a kreatív felhasználás lehetőségeinek körét.

 

Élvonalbeli megbízhatóság és egyszerű használat

Az elektronikus kereső használatakor tapasztalható egyszerű és kézenfekvő használat öröme köszön vissza az OM-D 3.0 inch méretű OLED kijelzőjén, mely felfelé legfeljebb 80°-ban, míg lefelé akár 50°-ban dönthető – így elősegítve a magas és alacsony perspektívák használatát. A 610,000 képpontos kijelző speciális kialakítása lehetővé teszi a videó adatok VGA felbontással megegyező megjelenítését, míg a kapacitív érintőkijelző funkció gyors reakcióidővel támogatja az intuitív használatot – az érintéssel vezérelhető fókuszálást, valamint az érintéses kioldót. Az egyszerű használat figyelembevételével tervezett Live Bulb funkció a kijelzőn megjelenő élőkép frissítését végzi a Bulb felvételi funkció előre megadott intervallumainak beállítása esetén. Lehetővé teszi továbbá az elkészíteni kívánt felvétel expozíciójának mérését és ennek megfelelően az expozíciós idő beállítását.

Az OM-D zord körülmények között is megbízhatóan használható: por- és cseppálló kivitele, valamint masszív kialakítása segít ebben. A cserélhető objektívek gondtalan használata érdekében fejlesztette az Olympus az SSWF (Super-Sonic Wave Filter) rendszert, mely a képszenzor előtt, a fényképezőgép bekapcsolásakor aktiválódva rázza le a szenzorra került porszemcséket – ultrahang segítségével.

Élvonalbeli objektív bővítési lehetőségek

Az OM-D minden MFT (Mikro-NégyHarmad) szabványos Olympus objektívvel kompatibilis, melyek széles skálája idén két új objektívvel bővül: az M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 objektívvel és az M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 makró objektívvel. A 75mm objektív csúcsminőségű fém kivitelben, gyors rekeszbeállítással segíti majd a portré- és sportfotózást, míg por- és cseppálló 60mm objektív 1:1 makróval és 0.19 m legkisebb tárgytávolsággal áll majd rendelkezésünkre.

Az OM-D (E-M5) váz 2012 áprilisától, fekete és ezüst színben érhető el € 1099.00 áron, valamint kitben a fekete M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm 1:3.5-6.3 objektívvel € 1,299.00 áron.

 

OM-D főbb jellemzők

 • Gyorsaság – a világ leggyorsabb* FAST AF autofókusz rendszere a mozgó témák követésére tervezett 3D Tracking funkcióval
 • 16.1 megapixeles, új Live MOS szenzor a kiváló felbontásért és gyenge fényviszonyok között is lenyűgöző teljesítményért
 • 1.44 millió képpontos, nagyfelbontású elektronikus kereső egyedi, vignettálást csökkentő kivitelben, 100% látómezővel és rendkívül gyors képmegjelenítéssel
 • Nagyteljesítményű TruePic VI képalkotó egység a gyorsabb műveletvégzésért és fantasztikus képminőségért (fotó felvételi érzékenység: akár ISO25600)
 • Egyedülállóan hatékony, vázba épített képstabilizátor a világ első* öttengelyes rendszerével – a bemozdulás-mentes fotók és videók készítése bármilyen objektívvel lehetséges
 • Kompakt, könnyű, magnézium ötvözet váz a legendás OM sorozat tradícióit követő stílusban, por- és cseppálló kivitelben
 • A Mikro-NégyHarmad rendszerrel teljes mértékben kompatibilis
 • További objektívek fejlesztés alatt: az M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 és az M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 makró objektív

 

További jellemzők:

 • Dönthető LCD (3.0 inch méretű, dönthető OLED monitor, kapacitív érintőkijelző gyors reakcióidővel)
 • Full HD (1920 x 1080), MPEG4 formátum
 • Új Echo effekt videofelvételekhez (1x echo és multi-echo)
 • Live Bulb funkció, a kijelzőn látható Live View kép frissítése előre beállított paraméterek alapján a Bulb felvétel során
 • Új “Vonalak” Művészi szűrő, mely a képet az élek kiemelésével illusztrációként ábrázolja; emellett új “Kereszthívás II” és “Drámai tónus II”

Kiegészítők

 • HLD-6 akkumulátor markolat, az OM-D házának megfelelő por- és cseppálló kivitelben. Ez az innovatív, speciális, kétrészes markolat a tartást könnyítő tájképmarkolatként, illetve (a kiegészítő alkatrész segítségével) külön kioldó gombbal ellátott portrémarkolatként is használható. A portrémarkolat egy, az OM-D sajátját kiegészítő lítium-ion akkumulátort rejt magában, melynek alkalmazása jelentősen meghosszabbítja az egy feltöltéssel elérhető működési időt. A két akkumulátor együttes használatával két feltöltés között akár 650 képet is rögzíthetünk (a CIPA tesztelési normáinak megfelelően).
 • FL-600R elektronikus vaku (GN 50 ISO200 esetén, illetve GN 36 ISO100 esetén), gyors újratöltéssel, valamint videofelvételre kiélezett sokoldalú felhasználási és működési lehetőségekkel, illetve opcióként távvezérelhetőséggel áll rendelkezésünkre. A vaku mellett egy olyan LED fényt találunk, mely a videofelvételek megvilágításához és az autofókusz erősebb segédfényeként is alkalmazásra kerül.
 • MMF-3 NégyHarmad csatlakozó-adapter. A NégyHarmad szabványú objektívek Mikro-NégyHarmad rendszerű fényképezőgépek csatlakoztatásához nélkülözhetetlen MMF-3 adapter az OM-D kivitelével megegyezően por- és cseppálló. Ideális az ugyancsak por és cseppálló "Pro" és "Top Pro" sorozatú objektívekhez.

2012, februári adatok alapján, a cserélhető objektíves fényképezőgépek között.

2011, novemberi adatok alapján, a forgalmazott cserélhető objektíves fényképezőgépek között – az Olympus saját tesztelési eljárásai szerint.

Az M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ objektív használata esetén.