30.3 C
Budapest
szombat, július 2, 2022
Kezdőlap!frissítveNo title found

No title found

Az Ernst Múzeum 2010. január 15-én mutatja be Forgács Péter "Col Tempo" – a W.-projekt című kiállítását, amit már az 53. Velencei Biennále Magyar Pavilonjában is láthattunk.  

Egy rövid ismertető, hogy valójában miről is szólna a kiállítás, hogyan is sikerült létrehozni a kiállítást, majd egy apró leírás Forgács Péter művészeti elismeréseiről:

2009 júniusa és novembere között volt látható az 53. Velencei Biennále Magyar Pavilonjában Forgács Péter médiaművész „Col Tempo” – a W.-projekt cimű rendhagyó médiaművészeti installációja. A Rényi András kurátor gondozásában megvalósított mű egy a II. világháború idején nemzetiszocialista antropológiai kutatások céljából összegyűjtött és ma a bécsi Természettudományi Múzeumban őrzött film- és fényképarchívum anyagából építkezik. A gyűjtemény sok ezernyi, egységes szabvány szerinti, hadifoglyokról, őrökről és osztrák lakosokról készült arcképből áll, amelyeket „tudományos” célból gyűjtöttek össze és archiváltak. De a mű nem az egykorú dokumentumok történeti feldolgozása. Célja inkább az, hogy egyfajta labirintus strukturában megmutassa: hányféle képpen nézhetünk rá a másik emberre? Miként nézi, szemléli, érti félre vagy érti meg meg a mai néző ugyanazon képeket különféle – művészettörténeti, történeti, kortársművészeti, életrajzi vagy akár lélektani – kontextusokban? A drámai erejű mű erkölcsi kérdésekkel, a történelmi emlékezet hiányaival és előítéletes reflexeink működésének felkavaró tapasztalataival szembesíti azt a nézőt, aki hajlandó olvasni ezeknek az embereknek a tekintetéből.


A munka velencei bemutatkozása jelentős sikert aratott: több mint 200.000-en látták, és nemcsak a laikusok körében lelt értő visszhangra, de rangos szakmai fórumokon is méltatták itthon (Artmagazin, Artportál) és külföldön (Art in America, Kunstforum) egyaránt. Minthogy honfitársaink közül csak keveseknek lehetett alkalmuk a Giardini kertjében felkeresni a kiállítást, az Ernst Múzeum termeiben most a szélesebb hazai közönség is megismerkedhet vele.

Forgács Péter a nemzetközi rangú, Erasmus-díjjal kitüntetett médiaművész munkái – mindenekelőtt régi mozgóképeket feldolgozó, a mélyebb megismerést célzó filmjei és avantgardista képzőművészeti installációi – érdekes módon jobban (el)ismertek külföldön mint idehaza. A világot bejárt Dunai exodus után, amely nemrég a Ludwig Múzeumban aratott nagy sikert, a Col tempo Forgács második olyan „totál-installációja”, amely joggal számíthat élénk haza visszhangra és fontos külföldi meghívásokra is.

Kurátor: Rényi András

Projektvezető: Mayer Marianna

Támogatók: Oktatási és Kulturális Minisztérium, Naturhistorisches Museum Wien

A kiállítás megtekinthető 2010. január 15-től 2010. március 14-ig.

A kiállítás megnyitója 2010. január 15., péntek 18 órakor lesz megtartva.

A kiállítást megnyitja: Nádas Péter, író

A Col Tempo könyvbemutatója 2010. január 19-én 16 órától lesz az Írok Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.)

Szerzők: Bán Zsófia, Földényi F. László, Margit Berner, Radics Viktória, Rényi András. Tervezte: Gerhes Gábor. Moderátor: Mélyi József

Budapest
tiszta égbolt
30.3 ° C
30.8 °
29.9 °
40 %
8.2kmh
0 %
szo
31 °
vas
33 °
hét
36 °
ked
27 °
sze
32 °

További friss hírek