Nikon Df | fototv.hu

0
0

Az öröknek mondható F-széria formavilágát öntötte digitális álomvázba a Nikon, így született meg az impozáns Nikon Df full frame DSLR váz. Ez a készülék nem csak hajaz a retróra, megjelenése 100%-ban felidézi a régi filmes időket, miközben a Df érzékelőjét a Nikon D4-től, AF rendszerét pedig a D610-től örökölte. Mi sem mutatja jobban, hogy igazi fényképezőgéppel van dolgunk, ezzel a készülékkel bizony nem tudunk videót rögzíteni.

A Nikon Df két feketében és ezüstben kerül a boltokba

Sajtóbejelentés:

SZÍNTISZTA FOTÓZÁS VAGYOK

Bemutatkozik a Nikon Df, a retro stílusú, csúcskategóriájú, afényképezés szeretetét sugárzó digitális tükörreflexes fényképezőgép

Amszterdam, Hollandia, 2013. november 5. A Nikon ma bejelentette Df nevű modelljét, amely egy új típusú, a színtiszta fényképezésre született digitális tükörreflexes fényképezőgép.Az új modell külsőre a klasszikus 35 mm-es Nikon filmes fényképezőgépekre emlékeztet, technológiái viszont a legújabb profi gépeket idézik. A Df mind megjelenésében, mind funkcióiban a fotózás iránti szenvedélyt fejezi ki. Ez a retro stílusú fényképezőgép, amely egymaga külön kategóriát alkot, büszkén és egyedi módon különbözik a modern digitális tükörreflexes fényképezőgépek uniformizált világától. Ugyanazzal a képérzékelővel rendelkezik, mint a Nikon D4 csúcsmodellje. Kompromisszumok nélküli dinamikatartományt és elsőrangú fényérzékenységet kínál. Ugyan a legkisebb tömegű gép a Nikon jelenlegi FX-formátumú választékában, mégis rendelkezik azzal a strapabíró kialakítással és megbízható működéssel, amelyet a fotósok a Nikon csúcskategóriás fényképezőgépeitől elvárnak. A Nikon Df a puristák és a design megszállottjai számára egyaránt tökéletes választás. Arra született, hogy meghódítsa azoknak a fotósoknak a szívét és lelkét, akik művészetük és fényképezőgépük iránt egyazon szenvedéllyel égnek.Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékeinek menedzsere a következőket mondta: ?E fényképezőgép koncepciója a kezdetektől fogva a színtiszta fényképezés volt. Ez az a fényképezőgép, amelyet egyszerűen csak szeretnénk megmarkolni, majd elindulni és fényképezni vele. A fényképezés lényege az érzelmekről szól, a Df pedig éppen az érzelmekre hat nagyon erősen. A stílusos retro design és a profi technológia egyedi kombinációja kívül helyezi a gépet a hagyományos kategóriákon. A koncepciókkal és ötletekkel dolgozó, eltökélt fotósok szeretni fogják; azok pedig, akik kedvelik a klasszikus stílust, örömmel fogadják majd, hogy az új modell megjelenése a Nikon a fényképezés élvonalában eltöltött évtizedeinek örökségét idézi.?

Nikon Df, a retro DSLR fényképezőgép

Színtiszta fényképezés

A Df szívében ugyanaz a nagy teljesítményű, 16,2 megapixeles, FX-formátumú CMOS-érzékelő és EXPEED 3 képfeldolgozó rendszer működik, mint amelyeket a D4, a Nikon professzionális csúcsmodellje is használ. A profi technológia ezen nagy teljesítményű kombinációja biztosítja, hogy a Df egy sor különféle megvilágítási helyzetben elsőrangú képalkotási teljesítményt nyújthasson. A gép által készített képek élethűek, színeik telítettek és természetesen mélyek, még akkor is, ha a fényképezés a legmagasabb ISO beállításokkal történt, amelyek a Df esetében egészen a hihetetlen ISO 204 800 egyenértékig terjeszthetők ki.

16,2 megapixeles, FX-formátumú (?full frame?) CMOS-érzékelő: az FX-formátumú érzékelő mérete (36,0 x 23,9 mm) és a 16,2 megapixeles tényleges pixelszám optimalizált egyensúlyának köszönhetően a Df lenyűgöző mélységű és részletgazdagságú, alacsony zajszintű és széles dinamikatartományú felvételeket készít.

Elsőrangú fényérzékenység: az ISO 100?12 800 érzékenységtartomány egészen 204 800 egyenértékig kiterjeszthető, így a Nikon továbbra is őrzi vezető helyét a gyengefényes fényképezés csúcsán. Még a kihívást jelentő fényviszonyok mellett is finoman részletgazdag, alacsony zajszintű képek készíthetők.

EXPEED 3: a Nikon képfeldolgozó rendszerének köszönhetően a nagy adatigényű (a képfeldolgozástól az adatátvitelig terjedő) feladatok a sebesség és a minőség feláldozása nélkül végrehajthatók. A 16 bites képfeldolgozás optimális színeket, tökéletes tónusokat és a kép teljes területén minimális zajszintet kínál. Részletekben és tónusokban gazdag, sima átmeneteket biztosít egészen a tiszta fehérig, még akkor is, amikor a gép JPEG formátumban fényképez. Ezenfelül a nagy teljesítményű EXPEED 3 gyors, pontos és kivételesen energiatakarékos, így a fényképezőgép tovább bírja az elhúzódó fotózásokat.

Gyorsaság és teljesítmény: kb. 0,14 másodperces* indítás, és 0,052 másodperces* kioldási késedelem. A gép akár 5,5 kép/mp sebességű gyors sorozatfelvételre képes FX- és DX-formátumban egyaránt.

A Nikon Df érzékenyésge ISO100 és 204800 közötti.

Klasszikus Nikon design: precíziós mechanika és a csúcsmodellre jellemző képminőség

A Nikon Df külsőre a Nikon klasszikus 35 mm-es filmes tükörreflexes fényképezőgépeire emlékeztet, ugyanakkor képes kiszolgálni a modern digitális fotósok igényeit. Ha ön szenvedélyes fotós, akkor tudja, hogy a felvételek elkészítése legalább akkora élmény, mint a kész képek megtekintése. A Df strapabíró kialakítása és elsőrangú ergonómiája láttán egyből érthetővé válik, hogy miért vált a Nikon név a tartósság és a megbízhatóság szinonimájává. A fényképezőgép mindig pontosan követi az utasításokat, így a fotózás teljes élményét kínálja mindazoknak, akik szenvedélyesen szeretik a képeket ? és a fényképezőgépeket.

Elegáns mechanikus tárcsák: a kényelem és a vezérlés szerencsés találkozását hozza a recézett mechanikus tárcsák megjelenése, ami egyszerűvé és biztonságossá teszi a gép működtetését. A tárcsákkal egymástól függetlenül állíthatja be az ISO érzékenységet, az expozíciókompenzációt, az expozíciós módot és a kioldási módot, tehát az állóképek készítéséhez szükséges valamennyi beállításhoz hozzáfér anélkül, hogy a fényképezőgép menüjét kellene használnia.

A Nikon Df mérete 144 x 110 x 67 mm, súlya 790 gramm.

Teljes képes hordozhatóság: bárhová magával viheti az FX-formátumú fényképezés kreatív izgalmát, hiszen a kisméretű gép akkumulátor nélkül mindössze 710 g tömegű. A szélsőséges időjárási körülmények magabiztos kezelésére tervezett fényképezőgép felső, alsó és hátsó burkolata könnyű, mégis szilárd magnéziumötvözetből készült, illetve a gép a Nikon D800 digitális tükörreflexes fényképezőgépével megegyező, időjárás-állóságot biztosító szigetelést kapott, tehát jól ellenáll a nedvességnek és a pornak.

Strapabíró záregység: a nagy pontosságú zárszerkezetet 150 000 cikluson keresztül teszteltük, 1/4000 másodperces legrövidebb záridővel és akár 1/200 másodperces vakuszinkronizációval.

Öntisztító érzékelőegység: csökkenti a por lerakódását a képérzékelő előtt.

Energiatakarékos design: körülbelül 1400 képet* készít egy feltöltéssel (EN-EL14a akkumulátor használata esetén, egyképes módban).

Klasszikus részletek: a Df váza klasszikus fekete, illetve ezüst és fekete színben kapható. A textúrával ellátott markolat, a mechanikus tárcsák és a lapos felső panel a Nikon klasszikus ezüsthalid filmes tükörreflexes fényképezőgépeit ? például az F2-t és az F3-at ? idézi, a grafikus felhasználói felület is az eredeti, egyszínű verzió.A Df tükörreflexes, por és csepp álló fémvázzal rendelkezik.

Patinás optikák: kompatibilis a nem-AI objektívekkel

A Df a ma kapható összes többi digitális tükörreflexes fényképezőgépnél komolyabban veszi a színtiszta fényképezés gondolatát: egyedi összecsukható fénymérőcsatoló karja jóvoltából még a patinás nem-AI NIKKOR objektívek is felszerelhetők rá. A Nikon objektívjei világszerte ismertek kiemelkedő optikai minőségükről, és a NIKKOR márka az idén ünnepli 80. születésnapját. Az eredeti, F-bajonettes NIKKOR objektíveket használó fotósok egy új korszakot hoztak el, és azok az objektívek sokak számára ma is kedvelt eszközök. Azonban a modern digitális tükörreflexes fényképezőgépekkel használatuk nehézkes volt ? egészen mostanáig.

Amikor nem-AI objektívvel fényképez A (Rekesz-előválasztásos) vagy M (Kézi) módban, akkor a Df lehetővé teszi, hogy (az AI objektívekével egyenértékű) teljes rekeszes fénymérést használjon. Az objektív karakterisztikája, például a gyújtótávolság és a legnagyobb rekesz, a fényképezőgép egyszerű beállításával meghatározható, így a gép felismeri a rekeszbeállítást, és ki tudja számítani a megfelelő expozíciót.

Professzionális minőségű állóképek

A Df egy sor modern képalkotási technológiával biztosítja az állóképek lehető legjobb minőségét. A fényképezőgép nagy teljesítményű képérzékelője és képfeldolgozó rendszere, illetve nagy érzékenységű AF-rendszere és 5,5 kép/mp-es fényképezési sebessége lehetővé teszi, hogy még a legváratlanabb fényképezési helyzetekben is kivételesen precíz képeket lehessen készíteni. Eközben a célpont fehéregyensúly értékének hatékony mérése és a többi funkció ? például a kéttengelyes virtuális horizont, a nagy teljesítményű optikai kereső és az élő nézet fényképezés ? még nagyobb kompozíciós szabadságot kínál.

A Nikon Df a modern gép és az F sorozat kombinációja.

Nagy érzékenységű automatikus élességállítás a Multi-CAM 4800 39 pontos AF-rendszerrel: a Df -1 Fé-ig állítható érzékenységet kínál, és akár f/8 rekeszértékű objektívekkel is kompatibilis. Négy AF mező módja van (köztük a 3D követés), a gép AF-rendszere gyorsan és pontosan működik a kép teljes területén, még bonyolult megvilágítási helyzetekben is.

Célpont fehéregyensúly mérése: a Df rendkívül pontos kézi fehéregyensúly-beállítást tesz lehetővé úgy, hogy Élő nézetben módot ad célpont fehéregyensúly meghatározására a kép kiválasztott területe alapján.

Fényképezési helyzetfelismerő rendszer: a fényképezőgép képérzékelőjétől és a 2016 képpontos RGB-érzékelőtől kapott, pontos adatok felhasználásával a fényképezési helyzetfelismerő rendszer közvetlenül a zár kioldása előtt optimalizálja az expozíciót, az automatikus élességállítást és a fehéregyensúlyt, ezáltal éles felvételeket készít.A Df LCD kijelzője 921 000 képpontos, 3,2

Nagy teljesítményű optikai kereső: az üveg pentaprizmás kereső megközelítőleg 100%-os képfedést és 0,7x nagyítást kínál, valamint rendelkezésre áll egy DX-kivágás mód is, amelyet jelölés mutat a keresőben.

Amikor Élő nézetben fotóz, a Nikon Df igény szerint megjeleníthető, 1:1 és 16:9 képarányú rácsvonala

Nagyméretű, 8 centiméteres, 921 000 képpontos LCD-monitor széles megtekintési szöggel és edzett üveggel. Világos, éles visszajátszást kínál, remek színvisszaadással.

Kéttengelyes elektronikus virtuális horizont: az LCD-monitoron és a keresőben ellenőrizheti a fényképezőgép helyzetét a vízszinteshez képest, illetve a monitoron a váz dőlésszögét (előre- vagy hátradőlését) is.

Élő nézet: amikor Élő nézetben fotóz, a Nikon Df igény szerint megjeleníthető, 1:1 és 16:9 képarányú rácsvonalakkal segíti a komponálást; a kontrasztérzékelő AF-rendszer pedig még jobban használható és pontosabb lett, illetve a sebessége is nőtt. Az expozíció ellenőrzéséhez M (Kézi) módban egyszerűen nyomja le az ellenőrző gombot.

Beépített eszközök

A fotózás akármelyik ága érdekli önt, a Df kreatív és praktikus funkciói jól illeszkednek a stílusához és kreatív elképzeléseihez.

Halk kioldás mód: tökéletes a diszkrét fotózáshoz, sorozatfelvétel közben észrevehetően csökkenti a fényképezőgép tükrének visszatérésekor jelentkező működési zajt.

Kivágás módok: DX-formátum és 5:4 képarány. A DX-kivágás mód automatikusan is bekapcsolható DX-formátumú objektív felhelyezésekor.

HDR (nagy dinamikatartomány) mód: egy alul- és egy túlexponált kép készül egyetlen zárkioldás alatt. A tartomány ?3 Fé-ig bővíthető, így különböző megjelenésű, teljes színtelítettségű és tónusátmenetű képek készíthetők, a két expozíció találkozásakor létrejövő csúcsok simasága pedig beállítható a természetesebb megjelenés érdekében.

Aktív D-Lighting: a Nikon Aktív D-Lighting technológiája automatikusan megőrzi a részleteket mind a sötét, mind a világos területeken, így a lélegzetelállító képek még a nagy kontrasztú helyzetekben is megtartják természetességüket.

Retusálás menük: a menük egy sor hasznos funkciót kínálnak, többek között a vörösszemhatás és a színegyensúly javítását, valamint a RAW-feldolgozást és az átméretezést. A szűrőhatások között megtalálható a Skylight, a Színerősítő, a Csillagfény, illetve a Lágy szűrők. A gyors retusálási lehetőségek között szerepel a Torzításvezérlés, a Perspektíva korrekció, a Kiegyenesítés és a Halszemoptika.

A Picture Control beállítások: a funkció lehetővé teszi, hogy az egyes paraméterek ? például az élesség, a színtelítettség és a színárnyalat ? beállításainak finomhangolásával egyedileg módosítsa állóképeinek megjelenését.

A Nikon rendszer

FX-formátumú fényképezőgépként a Df teljes mértékben kompatibilis a Nikon NIKKOR objektívjeinek széles választékával, a fényképezőgép mellékelt tartozéka pedig a Nikon népszerű AF-S 50mm f/1.8G NIKKOR objektívjének különleges változata. Az objektív szintén retro stílusú, és jól kiegészíti a Df fényképezőgépváz megjelenését. Egyike a Nikon termékcsalád legnépszerűbb fix objektívjeinek, amit kis méretének és tömegének, valamint nagy, f/1,8 maximális rekeszének köszönhet.

A NIKKOR objektíveken felül az ön rendelkezésére áll a Nikon rengeteg fotográfiai eszköze és tartozéka is, amelyekkel számos különféle módon valósíthatja meg ötleteit. Azon fotósok számára, akik szeretnek kreatívan dolgozni a fénnyel, a Nikon iparágvezető Kreatív Megvilágítási Rendszere kínál remek lehetőségeket, hiszen egy sor sokoldalú vakut támogat, és elsőrangú vakus fényképezést tesz lehetővé akár a gépen, akár vezeték nélkül használt vakukkal. Képek átviteléhez a Nikon WU-1a vezeték nélküli mobiladapter használható, amellyel a felvételek a fényképezőgépről közvetlenül egy intelligens eszközre küldhetők. Távoli felvételkészítésnél pedig a Nikon WR-R10 vezeték nélküli jeladó-vevő és a WR-T10 vezeték nélküli jeladó kínál segítséget, amelyekkel távolról vezérelheti a fényképezőgép funkcióit, még akkor is, ha akadályok vannak a látómezőben.

Külön megvásárolható tartozékok

Exkluzív bőrszíjak és tokok kaphatók klasszikus fekete és barna színben.* Hozzávetőleges értékek a CIPA-szabvány alapján.

Amennyiben a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu