Nikon D3000 | fototv.hu

0
0

Megérkezett a Nikon D60 utódmodellje, és ezzel végérvényesen eldőlt, hogy a gyártó optimalizálva a belépő DSLR kategóriájának elnevezését, ezres számozást vezet be ezekre a modellekre. Lássuk mit tartogat a legújabb D3000-es.  

Az új belépő kategóriás tükörreflexes megalkotásakor az egyszerű kezelhetőségre és a felhasználóbarát kialakításra, funkciókra hegyezték ki a hangsúlyt a gyártó mérnökei.

A pixelszám nem emelkedett, az elődhöz hasonlóan egy 10.2 megapixeles DX (APS-C méretű) CCD dolgozik a D3000-ben, a képfeldolgozásért továbbra is az Expeed processzor felelős. Az érzékenység ISO 100-3200 között állítható, a legmagasabb értéket, mint kiterjesztés használhatjuk. Szerencsére a dinamika tartomány megnövelésére az Active D-Lighting sem hiányozhat a készülékből. Fókuszmotor továbbra sem került bele a gépvázba, így automata élességállításra csak fókuszmotoros optikákkal képes a legkisebb Nikon. Napjaink követelményeinek megfelelően viszont a szenzortisztító rendszer sem hiányozhat a készülékből, mely már a D60 és D5000 modellekbe is megtalálható volt. Belépő modell lévén az élőképről és a videózásról le kell mondanunk, bár motion JPEG mozgófilmet képes a D3000-es is összerakni állóképekből.

Lássuk akkor, hogy miben is változott a D3000 az elődhöz képest. A váz kialakítása elég közel áll a D60-hoz, ami szemből nézve egyből szembe tűnik, hogy a D5000-ben már látott jobb oldalon egy kis „ujj kapaszakdó” kapott helyet a gépvázon. A masina hátoldalán egyből látható a változás, az LCD kijelző 2.5”-ról 3”-ra hízott, a kijelző felbontása viszont maradt 230 000 képpont. Igazi változtatás az fókusz rendszert érte, a Multi-CAM 530-at leváltja a D5000-ben is munkálkodó 11 AF pontos Multi-CAM 1000-es autofókusz rendszer, mellyel már a 3D témakövetés is elérhető.

A felhasználóbarát megoldások főként a menürendszerben érhetők tetten, a D5000-hez hasonló grafikus menüsort most egy Guide (intelligens Útmutató) mód egészíti ki, mely színes-szagos képekkel és rövid magyarázó szövegekkel igyekszik a felhasználót a legkönnyebb módon a jó felvételekhez hozzásegíteni.

Kis méretű és egyszerűen kezelhető készülék megalkotása volt a célja a Nikon-nak, és ez első ránézésre sikerült is. A D3000-et SD/ SDHC memóriával etethetjük, természetesen Li-ion akkumulátort használ. A forgalmazást augusztus végétől indítja el a gyártó, a tengerentúlon a 18-55mm-es VR képstabilizátoros objektívvel 600 dolláros ár környékén kerül majd a boltok polcaira.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!