30.9 C
Budapest
Wednesday, July 24, 2024

Munkás 1/4 – fotókiállítás a Godot-ban | fototv.hu

Merjás Georgij különös ötlete, miszerint Leonardo Da Vinci egyik legismertebb művét a Dumaszínház humoristáinak segítségével ültesse át a 21. századba, kissé szokatlan ámde annál kreatívabb gondolat. 5 olyan, egymástól teljesen eltérő, de mégis egymáshoz szorosan kapcsolódó kép születik meg, melyek Da Vinci világát képről képre visszaadják, de mégis fenekestül felforgatják azt.

 

Az ötletgazda, Merjás Georgij 1982-ben született Moszkvában. Tanulmányait a Fotográfus.hu Alapítványi Fotóiskolában kezdte, majd a Magyar Televízió Mozgóképgyártó és segédoperatőr tanfolyamát is elvégezte.

2004 óta alkalmazott fotográfusként dolgozik. Szakterülete a műtermi, illetve helyszíni divat-, portré- és enteriőrfotó, ezek kreatív koncepciójának kialakítása, továbbá konceptfotó és reklámfotográfia.


"Az utolsó vacsora" – Leonardo da Vinci után szabadon

Öt egymáshoz kapcsolódó sorozatfotó készült, melyek önállóan is megállják a helyüket. A képeket összefogta a képről képre ismétlődő három konstans rendszer, a háttér, az asztal és a felvevőkészülék. A változók pedig, a szereplők ruhái és az asztalokon látható ételek.

Fontos megjegyezni, hogy a momentális fényviszonyok adták meg a képnek a „kísérleti” jelleget. Szabályszerűen a meghatározott sorrend és a mozdulatok ismételték magukat minden egyes képen. A fotósorozat összessége egy képzőművészeti alkotás parafrázisa – újraértelmezése és nem kíván állást foglalni semmilyen teológiai kérdésben. Tökéletesen csak a kortárs újraértelmezésről van szó.

A képek különböző témákat jelenítenek meg:

1. Tőzsde (talán a mai világunknak a legfontosabb mozgatórugója, sokak számára érthetetlen, hogy ott mi is történik)

2. Egészségügy (A modern életmentők, a fehér angyalok élete)

3. Kéményseprő (babona, klasszikus szakma, egy olyan szakma, ami lassan megszűnik létezni vagy a modern kornak megfelelően átalakul, értelme megváltozik)

4. Szerencsejátékos

5. Vándor zenész (létező, de nem megszokott "szakma", vidám és a legkevésbé sem gondterhelt életforma, a szabadság szimbóluma)

A fényképek Dumaszínház humoristáinak Bács Miklós, Csenki Attila, Dombóvári István, Felméri Péter, Hajdú Balázs, Kiss Ádám, Kovács András Péter, Litkai Gergely, Mogács Dániel, Szomszédnéni Produkciós Iroda, Szöllősy-Csák Gergely, Szupkay Viktor közreműködésével valósultak meg.


A fotókiállítás megnyitójára November 26-án 19.00-kor kerül sor a Godot Kávéházban! (1075. Budapest, Madách u. 8.)

A kiállítást Illés Barna fotóművész és Dr. Litkai Gergely Karinthy gyűrűs humorista, a „Dumaszínház atyja” nyitják meg.

A FotoTV is ott járt a fotózáskor, az eseményen készített werk videót a tárlat megnyitásának időpontjában tekinthetitek meg oldalunkon, de leginkább gyertek el a megnyitóra, hiszen ott is látható lesz majd!

A videó itt található!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,502RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles